Coronavirüsünde Nadir Görülen Belirtiler

Tüm dünyayı alarm durumuna geçiren Covid-19 salgının genel belirtileri arasında öksürük, yüksek ateş ve solunum sıkıntısı bulunmaktadır. Ancak bunların yanı sıra nadir görülen belirtilerde bulunmaktadır. Bu belirtilerin Covid-19 olduğunu anlamayan bireyler ise virüsün yayılmasında büyük risk oluşturmaktadırlar

13.04.2020-17:50 - (Son Güncelleme: 13.04.2020-17:30) Coronavirüsünde Nadir Görülen Belirtiler

Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, Coronavirüsün nadir görülen semptomlarını, “Baş ağrısı, baş dönmesi, ani tat ve koku kayıpları, göğüs ve kas ağrıları koronavirüs enfeksiyonunun nadir belirtileri arasında yer alıyor. Koronavirüse yakalanıp bu belirtileri gösteren bireyler, hasta olmadıklarını düşünüp virüsün yayılmasına sebep oluyorlar,” şeklinde açıkladı.

ABD’nin önemli sağlık kuruluşlarından Alerji ve İmmünoloji alanında çalışan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, salgının başlangıç yeri olan Çin’de gerçekleştirilen klinik çalışmalardan yola çıkarak Coronavirüsünün nadir görülen belirtilerini bir araya getirdi. Hastalığın sinsi bir şekilde yayıldığını ifade edeb Doç. Dr. Akpınarlı, “Az ya da hiç görülmeyen belirtileriyle Coronavirüsü, milyonlarca insanı taşıyıcı olarak kullanıyor” dedi.

‘ÇİN KLİNİK ARAŞTIRMALARIN TEMELİNİ OLUŞTURDU’

Covid-19 salgınının nadir görülen belirtilerinin klinik çalışmalar yapılarak gözlemlendiğini ifade eden Doç. Dr. Akpınarlı, “Çin, Coronavirüs salgınının başladığı yer olarak dünyadaki bir çok ülkeden daha fazla klinik çalışma yapma fırsatına sahip oldu. Salgının tehlike arz etmesinin ardından ciddi önlemler alan Çin’de belirtileri saptamak, Coronavirüs taşıyıcılarını toplumdan soyutlamak için araştırmalar başlatıldı. Salgının merkezi olan Hubei Eyaleti’nde 1 Ocak, 27 Şubat arasında 10 COVID-19 hastası ile gerçekleştirilen klinik araştırmada, erken belirtilerin çoğunlukla öksürük ve ateş olduğu saptandı ancak baş ağrısı, (1 hasta) baş dönmesi, (3 hasta) mide sancıları ve kusma, (1 hasta) göğüs ağrısı (1 hasta) gibi belirtiler de görüldü. 10 hastada bir görülen bu belirtiler bize sayıca az gelse de 10 binlerce vakanın görüldüğü ülkelerde binlerce kişinin bu semptomları taşıyıp, kendini hasta hissetmediği düşünülebilir,” dedi.

12 BELİRTİYE DİKKAT!

Kişilerin yanılgıya düşmesine neden olan 12 semptomu açıklayan Doç. Dr. Akpınarlı, “Baş ağrısı, baş dönmesi, ani tat ve koku kaybı, burun tıkanıklığı, göğüs ve kas ağrıları, karın ağrısı, iştahsızlık, bulantı, kusma ve ishal nadir de olsa karşılaştığımız belirtiler arasında yer alıyor. Coronavirüs şüphesi taşıyan bireyler, ateş ve öksürük gibi semptomların yanı sıra bu nadir belirtilere de dikkat etmeliler,” uyarısında bulundu.

Covid-19 virüsünün sinsi bir hastalık olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, “Nadir ya da hiç görülmeyen bulguları virüsü tehlikeli kılıyor. Bu nedenle toplum sağlığı için hepimiz sosyal mesafe kurallarına uymalı, zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamalıyız,” diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal