Bir ürün bulunduğu coğrafyaya ait ise, kaynağı orijinal ve bölgeye has durumdaysa, kökeni bakımından var olduğu topraklarla özdeşleşmişse; bu durum sonucunda o ürüne coğrafi işaret almak alma konusunda başvuru yapılabilinir. Bu sürecin tamamlanması için, Coğrafi işaret tescili üreticiler, tüketici dernekleri veya yetkili kamu kuruluşlarının yapacak olduğu istek doğrultusunda değerlendirmeler yapılarak tamamlanmış olacaktır. Bu tescil alındığı zaman o bölgedeki pek çok üreticinin korunmasını sağlamaya yaramaktadır. Ülkemizde Adana kebabı ve şalgamı, Aydın kestanesi, İzmir boyozu, Bodrum mandalinası, Manisa mesir macunu, Rize muhlaması, Tire şiş köfte, Urla sakız enginarı coğrafi işaret örnekleri arasında yer almaktadır. Peki, Coğrafi işaret nedir? Coğrafi işaret nasıl alınır? Coğrafi işaretli ürünler listesi nasıldır? İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar sayfamızda yer almaktadır.
Eğer bu konu hakkında harekete geçmeyi düşünüyorsanız, ilk önce menşe adı yada mahreç işareti başvuru arasında karar kılınmalıdır. Daha sonra gerekli olan tüm belgeler hazırlanarak, Türk Patent ve Marka Kurumu'na başvurulması gerekmektedir. Elde edilmiş olan hak, tek bir kişiye ait olmayacağından, başvuruda üretici grupları yada dernekler aracılığı sayesinde yapılması gerekmektedir. Prosedür değerlendirmesinin ardından, başvuru onay sürecine girerek kısa zaman içerisinde belirlenmiş olur. Geleneksel değerlerin korunması ve gelecek nesil'e düzgün aktarılması adına büyük önem taşıyan coğrafi işaretler, genç şeflerin kariyer yolculuğunda büyük önem taşımaktadır.
Türkiye'nin oldukça zengin bir coğrafi işareti listesi bulunmaktadır. Eski zamanlardan bu yana, köklü yeme & içme tarihininde buna katkısı çok fazladır. Ülkemizde 700'e yakın ürünün coğrafi işareti bulunmaktadır. Rekor ise 150'ye yakın temsilci coğrafi işareti ile Karadeniz Bölgesindedir. Ülke genellemesine bakıldığı zaman başvuru için yapılmış olan ürünlerin %80'i gıda başlığı oluşturmaktadır. Bu durum bize hem ekonomik katkı bakımından hemde tarım ve gastronomi değerleri bakımından bir kez daha ne kadar önemli olduğunu göstermiş gözükmektedir.
Merak edilen Coğrafi işaretli ürünler listesi ise şu şekilde yer almaktadır;
Hayrabolu Tatlısı
Tekirdağ Velimeşe Bozası
Eskişehir Çibörek
Bursa Kestane Şekeri
Antep Baklavası
Maraş Tarhanası
Daday Etli Ekmeği
Edirne Tava Ciğeri
Susurluk Tostu
Beypazarı Kurusu
Oltu Cağ Kebabı
Ankara Simidi
Afyon Pastırması
Ayvalık Zeytinyağı
Merzifon Keşkeği
Mersin Tantunisi
Kars Kaşarı
Antakya Çökeleği
Siirt Perde Pilavı
Tokat Kebabı