Çocukların Çok Soru Sormasının Nedenleri

Çocuklar cümle kurmaya başladığı andan itibaren soru sormaya başlarlar. Cevapları alana kadar ısrarcı olurlar peki ama neden? Sizler için uzmanına sorduk.

15.04.2021-16:40 - (Son Güncelleme: 15.04.2021-16:40) Çocukların Çok Soru Sormasının Nedenleri

Çocuk öğrenme yapısı gereği oldukça meraklıdır ve konuşmaya başladığı dönemden beri soru sormaya başlar.  Uzman Klinik Psikolog Müjde Yahşi, bunun nedenlerini açıklayıp anne-babalara nasıl davranması gerektiğine dair bilgilendirilmelerde bulundu.

ÇOCUKLARIN ÇOK SORU SORMASININ NEDENLERİ

Çocukların sorduğu soruların asla geçiştirilmemesi gerektiğine dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Müjde Yahşi, şunları söyledi:

Çocuklar 2 sebepten dolayı çok soru sorarlar: Ya meraklı oldukları ya da kaygılı oldukları için. Merakından dolayı soru soran çocukların amacı, yeni bir bilgi edinmektir ama kaygılı olan çocukları amacı, kendilerini rahatlatmaktır. 

1- Meraklı çocuklar: ‘Depremler nasıl oluşur?, En şiddetli deprem nerede olmuştur?, Denizlerde de deprem olur mu’ gibi keşfetmeyi ve öğrenmeyi amaçlayan çocukların sorularıdır.

2- Kaygılı çocuklar: ‘Ya deprem olursa?, ;’Ya depremde göçük altında kalırsak?’, ‘Ya o göçükte bizi bulamazlarsa?’, ‘Ya hiçbir zaman kurtulamazsak?’ gibi ardı arkası kesilmeyen, felaket tablosu çizen ve havadan nem kapan evhamlı çocukların sorularıdır. 

Dolayısıyla kaygılı çocuğunuz varsa çocuğunuzun sorduğu her soruya ayrıntılı cevaplar vererek çocuğunuzu rahatlatma çabasına girmeyin. Zira çabanızın mesajı: ‘Annem/babam beni ikna etmeye çalışıyor’ olacaktır. Unutmayın, ikna var ise direnç de vardır! 

Çocuğunuzu her rahatlatma çabanız çocuğunuzun zihninde yeni sorular doğurur ve çocuğunuz sonu gelmeyen sorularla sizi bunaltabilir. 

Çocuğum çok soru soruyor, Ne yapmalıyım?

Sizlere önerim; kaygılı bir çocuk karşısında öncelikle siz kaygınızı kontrol etmeye çalışın. Çocuğunuzun sorularına cevap verirken rahat bir tavır sergileyin, çocuğunuzun ilk bir, iki sorusuna detaylara girmeden alelade cevap verin ve kesinlikle açıklamalar yapmaktan kaçının çünkü çocuğunuzun belli bir bilişsel kapasitesi olduğunu hatırlayın.

Olağanüstü bir olay karşısında bile olağan tepkiler vererek çocuğunuzu kaygılı bir kişilik geliştirmesinden koruyun.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal