Çocuklarda Aşılanma Bulaşı Yavaşlatıyor!

Pandeminin ilk dönemlerinde yaygın olan Kovid-19 enfeksiyonunun çocuklarda hafif atlatıldığı bilgisi geçerliliğini yitirdi. Çocuklara aşı yapılmalı mı?

26.10.2021-09:43 - (Son Güncelleme: 26.10.2021-14:15)

Pandeminin ilk dönemlerinde yaygın olan Kovid-19 enfeksiyonunun çocuklarda hafif atlatıldığı bilgisi geçerliliğini yitirdi. 

Sağlık Bakanlığının 12 yaş üstü çocuklara aşı yapılmasını tanımlamasının ardından bu yaş grubunda bulunan çocukların aşılanması gerektiğinin altını çizen uzmanlar, çocukları aşılamanın virüsün toplumda yayılmasını önlediğini vurguladı. 

Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Seda Günhar, Amerika Birleşik Devletleri’nde Mart 2021’de, 12 ila 15 yaş arasındaki çocuklarla gerçekleştirilen bir araştırmada, aşının Kovid-19'u önlemede yüzde 100 etkili bulunduğunu ifade etti. 

GENÇLERİN AŞILANMASI PANDEMİDEN ÇIKIŞ KAPISI!

Uzman isim konuyla ilgili şunları kaydetti: “Günümüzde özellikle ergenler arasında artan bir hızda koronavirüs vakaları görülüyor ve sağlık bakanımızın da belirttiği gibi bu grup ev içi bulaşmada önemli bir rol oynuyor. Çocukların şikâyetleri olmadan da virüsü diğer insanlara bulaştırabilmesi sebebiyle, 12 yaş üstüne aşı uygulaması virüsün toplumda yayılımını azaltacaktır. 12 ila 15 yaş arası 2260 ergenin dâhil edildiği bir çalışmada 2. doz aşıdan sonra Kovid-19’a karşı antikor oluşumunun 16 ila 25 yaş grubundan daha iyi olduğu gösterilmiş. Ergenlerin aşılanması pandemiden çıkışın en önemli kapılarından biri”

MIS-C GEÇİREN ÇOCUKLAR AŞI YAPTIRABİLİR Mİ?

Dr. Günhar, Kovid-19 enfeksiyonunun ardından çocukları tehdit eden en önemli sağlık probleminin MIS-C olarak isimlendirilen Multisistem İnflamatuar Sendromu olduğunu belirtti.

Bu tablonun 21 yaşından küçük kişilerde Kovid-19 enfeksiyonundan 2 veya 6 hafta sonra ortaya çıktığını, ölümle sonuçlanan oldukça tehlikeli bir durum olduğunu söyleyen Dr. Günhar “Bu sebeple Kovid enfeksiyonunun yanı sıra enfeksiyon sonrası durumlar için de aşı ile korunabilmek 12 yaş üstü çocuklar için önemli bir imkân olarak düşünülmelidir. Ancak MIS-C geçiren çocuklarda çok yüksek antikor titreleri oluştuğu için hastalığa teşhis konulma tarihinden sonraki 90 gün boyunca Kovid-19 aşısının ertelenmesini tavsiye ediyoruz” diye ifade etti.

MULTİSİSTEM İNFLAMATUAR SENDROMU NEDİR?

Multisistem İnflamatuar Sendromu (MIS-C) , yapılacak bazı testler neticesinde kesin tanı konulması gereken ve hızlıca tedavi edilmesi gereken önemli bir hastalıktır. MIS-C kalbin dolaşımını sağlayan koroner damarlarda problem meydana getirerek kalp fonksiyonlarını bozabilmektedir. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal