Cio Nedir?

Cio nedir, cio nasıl olunur gibi meraklarınız ve hayalleriniz var ise bu haber tam size göre.

07.05.2018-09:58 - (Son Güncelleme: 07.05.2018-09:50) Cio Nedir?

CEO (Chief Executive Officer), yönetim kurulundan aldığı hedefi yerini getirmek için ekonomik yol çizip uygulayan; şirketin şimdisini yönetirken geleceğini da planlayan ve yönetim kuruluna hesap veren zattır. CEO,  yöneticilerin yöneticisidir. Büyük kurumsal şirketlerde yönetim kuruluyla icra kurulunun arasında ilişkiyi kuran kişidir.

Yaygın kabule göre CEO’nun birinci vazifesi şirketi kâr ettirmektir. Teknik tanıma göre bu eksik bir tanımdır. Çünkü şirketlerin varoluş nedenini sadece kâra bağlamak son derece sığ ve kısa vadeli bir perspektiftir.

Kârlılık bir işin her seviyesinde doğru yapıldığının delilidir. Eğer bir firma kâr ediyorsa birçok doğruyu aynı anda yapıyor anlamı taşır. Doğru bir alanda çalışma gösteriyor, doğru insanlarla ortaklık yapıyor, verimli çalışıyor, uygun fiyatla satıyor, müşterisini memnun ediyor demektir. Bunların bir tanesi bile olmasa şirketin kârlılığı azalır hatta yok olur. Şirketler elbette kâr etmelidir ama kâr bir gaye olmaktan çok, “işin doğru yapıldığının” delilidir. CEO’nun görevi, bütün bu doğruların aynı anda yürümesini sağlamaktır.

CİO NEDİR NASIL OLUNUR

Bir firmanın amacını sadece kâr etmeye indirgemek firmanın sadece hissedarların çıkarları için çalışacağını kabul etmek manasına gelir. Oysa hissedarlar dışında şirketlerin birçok paydaşı (değer ortakları) vardır. Çalışanları, tedarikçileri, bayileri vardır. Bir şirket sahiplerine kâr dağıtırken çalışanlarına, tedarikçilerine, bayilerine iş olanağı sağlar; tüketicilerine yarar üretir. CEO’lar sadece hissedarlara değil aynı zamanda tüketicilere, emekçilere, sendikalara, bayilere, tedarikçilere, devlete, sivil toplum oluşumlarına ve vatandaşlara karşı da sorumludurlar.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal