Cinsel İstismara Uğramış Çocuğa Nasıl Davranılmalı?

Elmalı davasında alınan karar sonrasında sanıkların tutuksuz yargılanması, toplumun vicdanını sızlattı. Peki, cinsel istismara uğramış çocuğa nasıl davranılmalı?

30.06.2021-15:56 - (Son Güncelleme: 30.06.2021-15:56)

Çocuklar, toplum içerisinde en savunmasız ve tehlikeye açık gruplar arasında yer alıyor. Maruz kaldıkları şiddeti ve istismarı dile getirmeleri ise yetişkin bireylere oranla çok daha zor olabilmekte. Bu nedenle de bir çocuğun yaşamını yakından takip etmek ve sürekli gözlem altında tutmak önemli olsa da söz konusu tüm işaretleri doğru değerlendirmek gerekmektedir. Çocuk istismarı, gündemin en önemli problemlerinden biri olmasının yanı sıra onları nasıl koruyacağımız, istismarı nasıl önleyeceğimiz konuları ile birlikte bu konular hakkında çok daha fazla bilgiye ihtiyacımız bulunuyor. Haberimiz içerisinde bütün detayları bulabilirsiniz...

CİNSEL İSTİSMARA UĞRAMIŞ ÇOCUĞA NASIL DAVRANILMALI?

Çocukları cinsel istismara uğramış olan aileler bu durum ile karşı karşıya kaldıkları vakit, bu süreci yönetmekte bir hayli zorlanırlar. Fakat yine de yetişkinliğin yüklemiş olduğu sorumluluk ile bu acı verici durumu yönetebilmeliler. Süreci yönetmeye çalışırken çocukta ikincil bir travma ya da ek olarak travmada yeni darbeler yaratmamak gerekir. Bu nedenle de ebeveynlerin dikkat etmesi gerekenler hususları şu şekilde sıralayabiliriz;

Çocuğunuza yaşananların onların suçu olmadığını çok açık ve net bir şekilde ifade edin.

Çocuğunuz hazır olduğunda her şeyi dinlemek ve konuşmak için kendisinin yanında olduğunuzu bilmesini sağlayın.

Çocuğunuz kızgın ya da sinirli görünüyorsa bu duruma karşı sabırlı olun.

Çocuğunuz üzgün, sıkıntılı veya endişeli olduğunda, onu rahatlatın ve sizin için kolay olmasa da ona rahat görünmeye çalışın.

Güvende olmak ve güvende hissetmeye yönelik konuşun. Örneğin, çocuğunuzun yardım için gidebileceği kişiler hakkında birtakım şeyler anlatabilirsiniz.

Çocuğunuzun alacağı profesyonel destek hakkında konuşun, bu şekilde de bu olayın üstesinden birlikte geleceğinizi bilsin.

CİNSEL İSTİSMARA UĞRAMIŞ FAKAT BUNU ANLATAMAYAN BİR ÇOCUK FARK EDİLEBLİR Mİ?

Otoriteler Dünya üzerinde her yıl yaklaşık olarak 4 milyon çocuğun cinsel istismara uğradığını ifade etmektedirler. Çoğu fiziksel istismar, cinsel istismar ve / veya ihmalin bir arada yaşamış olduğu istismara uğrayan çocuklar arasında kayda değer bir örtüşme bulunmaktadır.

Cinsel istismara maruz kaldığını dile getiremeyen çocukları fiziksel, duygusal ve davranışsal açıdan değerlendirerek bir cinsel tacize uğrayıp uğramadıkları hakkında bir öngörü elde edilebilir.

Çocuklarda cinsel istismar belirtileri neler olabilir?

Duygulardaki değişiklikleri şu şekilde sıralayabiliriz;

Normalden daha sessiz ya da daha uzak duruyorsa

Bariz bir neden olmadan ağlamaları oluyorsa

Yatağı ıslatma ya da üstünü kirletse bile bu durumu fark etmiyorsa

'İnsanlar sır tutmak zorunda mı?' gibi sorular sormaya başladıysa.

Bariz herhangi bir neden olmadan agresif ya da kızgın görünüyorsa

Fiziksel bir neden olmadan başının ya da karnının ağrıdığını söylüyorsa

Yoğun ve yapışkan kabuslar görmeye başladıysa.

Resimlerinde öfke ile birlikte tepki gösteren çizimler ve cinsel bölgeleri abartılı ve farklı belirterek çiziyorsa.

Çocuklarda davranış değişiklikleri şu şekilde sıralanabilir;

Oyun oynamak ile ilgilenmiyor veya belirli yerlerden ya da insanlardan kaçınıyorsa

Beklenmedik cinsel içerikli davranış ortaya koyuyorsa

Uyku sorunları yaşıyorsa

Okulda başarısı düşmeye başladıysa.

Çocuğunuzda fiziksel olarak şu durumlarda fark edilebilir;

Genital bölgede şişlik ya da kızarıklık varsa

Tuvalete giderken ağrı hissediyorsa

Yürüme veya oturma zorluğu çekiyorsa

Vücudunun kalça ya da uyluk gibi yumuşak kısımlarında morluklar bulunuyorsa

Tuvalete giderken yanma gibi idrar yolu enfeksiyonu gibi belirtileri bulunuyorsa

Herhangi bir şekilde cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon belirtileri bulunuyorsa.

CİNSEL İSTİSMAR DURUMU ANLAŞILDIĞI DURUMDA HUKUKİ OLARAK İLK NE YAPILMALI?

Hukuken, işlenmekte olan ya da işlenmiş olan bir suçun varlığı durumunda bu durumun yetkili makamlara bildirilmesi gerekmektedir. 155 Alo Polis hattı, 156 Alo Jandarma hattı, en yakın Polis Merkezi'ne ya da Cumhuriyet Savcılığı'na bildirimde bulunulması lazımdır.

Cinsel istismar şüphesi bulunuyorsa ayrıca Alo 183 aranmasında da fayda vardır. Alo 183, aile, kadın, çocuk, engelli, yaşlı, şehit yakınları ile birlikte gazilere yönelik hizmetler hakkında bilgilendirme ve yönlendirme sağlayan bir hattır.

Bunlara ek olarak İhmal, istismar ve şiddet vakaları ya da töre ve namus cinayetlerinin önlenmesi için tedbir mahiyetindeki ihbarlar da alınmaktadır Bir önemli nokta da şudur: Türk Ceza Kanunu'na göre işlenmekte olan bir suçu yetkili makamlara bildirmeyen kişi, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Kamu görevlisi veya sağlık mensubunun bu suçu işlemesi halinde daha ağır bir ceza veriliyor.

CİNSEL İSTİSMAR DURUMUNDA ÇOCUĞUN İFADESİ NASIL ALINIR?

Çocuğun ifadesinin Çocuk İzlem Merkezi'nde (ÇİM) alınması esastır. Bu süreç esnasında çocuğun veya ailesinin bir avukatı bulunmuyorsa çocuğa barodan ücretsiz bir avukat atanmaktadır.

Cinsel istismar mağduru çocuğa ÇİM süreci içerisinde psikolojik destek alması hususunda yönlendirme yapılmamışsa, çocuk hakkında sağlık tedbiri alınması bakımından çocuk savcılığına, çocuk polisine ya da çocuk mahkemesine ihbar işlemi yapılabilir.

ÇİM olmayan illerde yukarıda belirtilen süreç Çocuk Şube Müdürlükleri tarafından yapılmalıdır. Çocuk beyanı mutlaka yasa gereği sesli ve görüntülü kayda alınmalıdır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal