Çin'in Son Teknoloji Füzeleri ABD'yi Şoke Etti!

Çin'in gizlice yürüttüğü hipersonik füze denemeleri yaptığı ortaya çıktı. Yüksek teknoloji füzeler karşısında ABD şaşkına döndü.

18.10.2021-09:29 - (Son Güncelleme: 18.10.2021-17:40) Çin'in Son Teknoloji Füzeleri ABD'yi Şoke Etti!

Çin'in geçtiğimiz ağustos ayında gizli bir program yürüterek nükleer kapasiteye sahip hipersonik füzelerini denediği ortaya çıktı. Dünya'nın çevresinde tam tur atan füzeyi ABD Hava Kuvvetleri fark edemedi. Uzmanlar Çin'in geldiği uzay teknoloji seviyesini endişe verici olarak yorumladı.

YÖRÜNGEYİ TURLADI

Gizli gerçekleştirilen füze testinin ortaya çıkmasını değerlendiren uzmanlar, Amerika Birleşik Devletleri'nin şoka uğradığını kaydetti. Long March adı verilen yüzde 100 Çin yapımı roket, hedefine ulaşmadan önce yörüngeyi turladı.


SESTEN 5 KAT HIZLI

Ses hızından 5 kat fazla hıza sahip olan Çin'in hipersonik füzesi, ağustos 2021'de gizlice denendi. Hedefini 32 kilometre sapma ile kaçırsa da analistlere göre Çin'in uzay teknolojilileri ABD'nin tahminlerinden çok ileri olduğu belirtildi.

HİPERSONİK FÜZE NEDİR?

Hipersonik füzeler son yıllarda üretilen yüksek teknolojiye sahip akıllı füzelerdir. Yörüngede hızlı ve seri manevra yaparak yol alması ve izlenmesinin çok zor olması sebebiyle büyük güçler bu alanda yatırım yapmaktadır. Scramjet motor sistemi kullanan füzeler geleneksel Ramjet motoru kullanan füzelerden 3 kat daha hızlı yol alıyor.


HANGİ ÜLKELERİN HİPERSONİK FÜZESİ VAR?

Hipersonik füze teknolojisi her ne kadar yeni bir teknoloji olsa da birçok ülke çoktan bu teknolojiye yatırım yapmaya başladı. Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Çin, Kuzey Kore gibi ülkeler önceki yıllarda hipersonik füze denemesi yaptıklarını duyurmuşlardı. Basına yansıyan en son deneme ise 2019 yılında Rusya'nın yaptığı denemeydi. Rusya'nın önde gelen basın kuruluşlarından olan Rus Interfaks'a göre deneme Barents Denizi'nde yapılırken denenen füze 7 Mach hızında uçarak 350 kilometre ötedeki hedefleri başarıyla imha etti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal