Çin'de Soylu Bir Kadının Mezarından Eşek Çıktı

Çinli bir kadının mezarında, canlı olarak gömülen eşeğin izleriyle karşılaşıldı.

24.03.2020-09:22 - (Son Güncelleme: 24.03.2020-09:27) Çin'de Soylu Bir Kadının Mezarından Eşek Çıktı

Çin'de Soylu Bir Kadının Mezarından Eşek Çıktı
Çinli bir kadının mezarında, canlı olarak gömülen eşeğin izleriyle karşılaşıldı.

Araştırmacılar, tarih öncesine ışık tutabilmek için yaptıkları bilimsel kazıları sürdürürken, Çin'de çok tuhaf bir bulguyla karşılaştılar.

Çin’de Tang Hanedanı üyesi Cui Shi adlı soylu bir kadının eşeklerini çok sevdiği için, mezarına onlarla beraber gömüldüğü keşfedildi. İlginç olan başka bir olay da, eşeklerin gömülürken büyük ihtimalle hayatta olduğu ortaya çıktı.

Konu olan mezar da milattan sonra 878 senesine ait.

Eşeklerin tarihin o zamanlarında dünyada yük hayvanları olarak kullanıldığı daha öncesin de biliniyordu. Aynı zamanda eşekler, seyahat ve ticaret güzergalarını büyütmek için kullanılıyor ve bilhassa Avrupa ve Asya'da çok mühim hayvanlar olarak görülüyorlardı.

Atlar savaşlarda kullanılırken, eşekler savaşlarda kullanılmıyordu. Sadece toplumun alt tabakasındaki insanlar bu hayvanları bazen ulaşım için kullanıyordu. Fakat varlıklı insanların eşek kullandığına eski tarihlerde pek de görülmedi.

ARKEOLOGLAR HAYRET ETTİ

Çin’in Şensi Arkeoloji Akamesi’nden arkeolog Songmei Hu, “Eşekleri öldükten sonra kurban etmek şöyle dursun, Cui Shi gibi soylu bir kadının eşek kullanmasını gerektirecek herhangi bir neden yoktu. İlk defa böyle bir bulguyla karşılaştık.” şeklinde konuştu.

POLO OYUNU İÇİN EŞEKLER TERCİH EDİLİYORDU

Tarihi belgelere baktığımızda, o dönemde at sırtında oynanan ok fırlatılan polo oyununun, bilhassa milattan sonra 3. yüz yılda Çin'de halkça tutulan bir oyun olduğunu söyleyebiliriz.

Ancak polo, pek de güvenli bir oyun olmadığından, bazı binicilerbilhassa da kadınlar ile yaşlılar, oyunun Lvju adı verilen eşeklerle oynanan versiyonunu seçiyordu. Fakat tarihi belgelerle bulunan bu bilgi, daha öncesinde arkeolojik bir neticeyle desteklenmemişti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal