Çin'de Kovid-19 Dijital Aşı Pasaportu Uygulaması Başladı

Koronavirüs salgının ilk başladığı Çin, yurt dışı seyahatlerinde kullanılması için dijital aşı pasaportu uygulamasını başlattı.

09.03.2021-12:53 - (Son Güncelleme: 09.03.2021-12:53) Çin'de Kovid-19 Dijital Aşı Pasaportu Uygulaması Başladı

Hangi kişilerin aşı olup olmadığı konusu, koronavirüs taşıyıp taşımadığı, en son ne zaman test olduğu gibi bilgilerin kaydedildiği dijital uygulamalar, halkın daha güvenli hareket etmesini sağlayarak ekonomiyi canlandırmanın bir yolu olarak görülüyor.

Çin'in Dışişleri Bakanlığı internet sitesinden yapılan açılamada da dijital sertifika da denilen aşı pasaportunun aşı ve koronavirüs testi bilgilerinin yer alacağı belirtildi. Dışişleri Bakanı Wnag Yi, bu sertifika sayesinde bir kişinin koronavirüs ile ilgili sağlık durumunun iki kez teyit edilmiş olacağını ve insanlar arasındaki etkileşimin daha güvenli bir hal alacağını söyledi. Çin'in hayata geçirdiği aşı pasaportunu hangi ülkelerin tanıyacağı ise henüz duyurulmadı.

DİJİTAL AŞI PASAPORTU AVRUPA BİRLİĞİNDE TARTIŞILIYOR

Avrupa Birliği'nin de yaz aylarına kadar uygulamaya geçirmeyi hedeflediği aşı pasaportuyla ilgili çalışmalar çok sayıda soru işaretini de beraberinde getirdi.

Her ülke her koronavirüs aşısını onaylamadığından aşı pasaportunun ne kadar geçerli olacağı da henüz bilinmiyor.

Aşı sertifikası tartışmalarının tıbbi boyutu da var. Aşıların etkinlik süresinin, virüsün yayılmasını ne kadar önlediğinin henüz bilinmemesi bu konuda başta gelen gerekçeleri oluşturuyor. Dolayısıyla aşı pasaportu alanlar dahi seyahat ettikleri ülkenin karantina kullarınan uymak zorunda. ABD ve İngiltere'de benzer uygulamalar henüz tartışma aşamasındayken, konu AB'de 17 Mart'ta komisyonda görüşülecek.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal