Sıradaki Videolar
17 Haziran 2021 Perşembe 13:54 - (Son güncelleme: 16 Ocak 2024 Salı 13:00)

Çin Uzayda İstasyon Kuruyor!

2019 yılında Ay’ın uzak taraflarına insansız uzay aracı gönderen ilk ülke olan Çin, şimdi de kendi uzay istasyonu için astronotlarını uzaya yolladı.

Çin’in üç astronottan oluşan ekibi yaklaşık üç ay boyunca Tianhe modülünde kalacak ve daha sonra dünyaya dönecek. Böylelikle, Çin uzaydaki en uzun soluklu macerasını da gerçekleştirerek tarihteki yerini alacak.

Nie Haisheng, Liu Boming ve Tang Hongbo isimli üç astronot dünyadan yaklaşık 380 kilometre uzakta kalacak. Beş yıl sonra ilk kez başlatılan insanlı uzay görevi için üç astronot yola çıktı.

Astronotları taşıyan Shenzhou-12 kapsülü, Perşembe günü başarılı şekilde Long March 2F roketinden ayrılarak yola çıktı.

Çin, son 6 ay içerisinde Ay yüzeyinden toplanan kaya ve toprak örneklerini dünyaya getirmiş ve altı tekerlekli bir robotu Mars yüzeyine indirmişti. Beş yılın ardından insanlı uzay görevini başlatan Çin'in bu adımları, uzay hedefinde kapasitesini geliştirdiğinin ve artan güveninin göstergesi olarak görülüyor.

ASTRONOTLAR UZAYDA NE YAPACAK?

16,6 metre uzunluğunda ve 4,2 metre genişliğindeki Tianhe silindiri Nisan ayında fırlatıldı. İleride 70 tonluk bir merkeze dönecek, içinde yaşam alanları, laboratuvarlar ve teleskopların olacağı sistemin ana parçasını oluşturuyor. Diğer parçalar ise gelecek birkaç yıl içinde parça parça gönderilecek.

Ekibin lideri Nie Haishen ve ekibinin ilk hedefi 22,5 tonluk Tianhe modülünü istasyon haline getirmek olacak.

Nie Haishen; ‘Çok fazla beklentim var. Uzaydaki yeni evimizi kurmalıyız ve burada bir seri yeni teknolojiyi denemeliyiz. Görev zorlu. Üçümüzün birlikte yakın çalışarak doğrudan ve tutarlı bir operasyon yürüteceğimize inanıyorum. Böylelikle zorlukların üstesinden gelebiliriz. Misyonu tamamlama konusunda kendimize güveniyoruz.’ Dedi.

ÇİN’İN HEDEFİ NE?

Çin, ABD; Rusya, Avrupa ve Kanada'nın birlikte yönettiği ‘Uluslararası Uzay İstasyonu’ projesinden çıkarıldıktan sonra kendi başına uzayda yeni bir istasyon kurma hedefine odaklandı.

Çin, son birkaç yıldır uzayla ilgili yeni hedeflerini kamuoyundan saklamıyor. Bu kapsamda ciddi bir fon aktarımı uzay çalışmalarına aktaran Çin, 2019'da da Ay'ın uzak bölgesine insansız bir uzay aracı gönderen ilk ülke olmuştu.

Uluslararası Uzay İstasyonu projesini Çin ise yeni kuracağı uzay istasyonuna diğer ülkelerin katılmasına açık olduğunu duyurdu. Bu kapsamda önce yabancı bilim insanlarının da istasyona giderek bilimsel çalışmalar yapmasına izin verecek; ardından Çin vatandaşı olmayanların uzay istasyonuna seyahatinin önünü açacak.

Daha önce Çin'le gelişmiş teknolojileri paylaşan Rusya da gelecekte kozmonotlarını Çin'in uzay üssüne gönderebileceği mesajını verdi.

Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında Rusya ile birlikte işbirliğine açık olduklarını duyuran Çin'in insanlı uzay uçuşları projesinin sözcüsü Ji Qiming; 'Yakın gelecekte Çin'in uzay istasyonu tamamlandıktan sonra Çinli ve yabancı astronotları buraya beraber gittiklerini ve birlikte çalıştıklarını göreceğimize inanıyoruz.' dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr