Çin resmen kayıp gidiyor! Ekonomisi ciddi kan kaybı yaşıyor

Sıfır vaka politikasını ısrarlı bir şekilde sürdürmeye devam eden Çin'de nisanda sanayi üretimi, perakende satışları, mobil taksi seferleri, imalat ve hizmetler sektöründe ekonomik etkinlik ve ihracat artış hızı dibe çakıldı. İşte haberin detayları...

17.05.2022-17:24 - (Son Güncelleme: 17.05.2022-17:24) Çin resmen kayıp gidiyor! Ekonomisi ciddi kan kaybı yaşıyor

Çin'de başta ülkenin en büyük şehri Şanghay olmak üzere Omicron varyantının tetiklediği Kovid-19 salgınlarını kontrol altına almak adına alınan tedbirler, ekonomiyi olumsuz yönde etkiliyor. Yıl başından bu zamana kadar büyük nüfusları içinde bulunduran, kilit sanayi ve iş kollarına ev sahipliği yapan şehirlerde halihazırda uygulanan kapanma tedbirleri ve kısıtlamaların yavaşlatıcı etkisi, makro ekonomik göstergelere yansırken kritik sektörlerde etkinlik kayıpları gözlemlenmiştir. Çin'de nisan ayında sanayi üretimi, perakende satışlar, otomobil satışları, gayrimenkul yatırımları, imalat ve hizmetler sektöründeki ekonomik etkinlikler ve ihracat artış hızı azalmıştır. Birçok sahada ölçülen ekonomik performans, ilk vakaların Çin'in Vuhan şehrinde görülmeye başlandığı Kovid-19 salgınının ilk aylarından itibaren en düşük seviyelere doğru gerilemiştir. 

Şubat 2020’den bu yana üretimde en sert düşüş yaşandı 

Kısıtlamalar yüzünden ülkede sanayi üretimi ve perakende satışlar, salgının başından bu zamana kadar en sert düşüşlerini kaydetmiştir. Ulusal İstatistik Bürosunun (UIB) verileri yönünde, yıllık cirosu 20 milyon yuanın (yaklaşık 2,94 milyon dolar) üzerinde olan sanayi işletmelerinin katma değerli çıktılarının hesaplanmış olduğu sanayi üretimi, nisan ayında yıllık bazda yüzde 2,9 azalmıştır. Bu durum, salgının başında üretim üzerinde etkilerin ilk defa hissedildiği Şubat 2020'den bu zamana kadar kaydedilmiş en sert düşüş oldu. Sanayi üretimi, martta yüzde 5 artış göstermişti. Çin'de imalat sektöründe ekonomik etkinliği ölçen imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), nisan ayında 2,1 puan azalıp 47,4'e geriledi. Bu durum, Şubat 2020'den bu zamana kadar kaydedilmiş en düşük seviye olmuştur. PMI endeksinde 50'nin üzerinde olan değerler ekonomik faaliyetlerde bulunan artışa, altındaki değerler ise azalmaya işaret etmektedir. 

Perakende satışlarda azalma 

Nüfusu 26 milyonu fazlasıyla aşan Şanghay en başta olmak üzere çok fazla kentte uygulanmakta olan kısıtlayıcı önlemler, tüketimi de olumsuz yönde etkiledi. Söz konusu perakende satışlar nisan ayında geçen yılın aynı dönemine yönelik yüzde 11,1 azalmıştır. Yaşanan azalma, Kovid-19 salgınının ilk etkilerinin hissedildiği Mart 2020'deki yüzde 15,8'lik düşüşün sonrasında kaydedilmiş en sert düşüş oldu. Yapılan perakende satışlar, mart ayı içerisinde yıllık bazda yüzde 3,5 azalmış, bu Haziran 2020 yılından bu zamana kadar kaydedilmiş ilk düşüş olmuştur.


Piyasaya üretilen otomobil sayısı düştü 

Çin Otomobil Üreticileri Birliğinin (CAAM) verilerine yönelik, otomobil satışları nisan ayında geçen yıla göre yüzde 47,6 azalıp 1,18 milyon birime kadar gerilemiştir. Satışların hacmi ise yılın ilk 4 ayı içerisinde geçen yılın aynı dönemine karşılık yüzde 12 şeklinde azalma gösterdi. Söz konusu durumdan dolayı fabrikalarda üretimin durması ve parça tedarikinde yaşanan mevcut sıkıntılar yüzünden piyasaya sürülmekte olan otomobil sayısı da düşüş yaşadı. Çin Otomobil Satıcıları Birliği (CADA) verilerine yönelik, üretilen otomobil sayısı nisan ayından geçen yıla göre yüzde 41,1 gerilemiştir.


Sabit sermaye ve gayrimenkul yatırımları yere çakıldı

Altyapı, taşınmazlar, makine ve donanıma yapılmış olan yatırımlar dahilinde sabit sermaye yatırımlarının da ilk 4 ayda yüzde 6,8 arttığı bildirilmiştir. Yaşanan artış, ilk çeyrekte bulunan yüzde 9,3’lük artışın altında kalmıştır. Diğer yandan gayrimenkul sektöründeki mevcut yatırımlar ise yılın ilk 4 ayı içerisinde, geçen yılın aynı dönemine karşılık yüzde 2,7 azalmıştır. Bu durum, salgının Vuhan'da ortaya çıkmasından bu zamana kadar kaydedilen ilk yıllık azalma olmuştur. Söz konusu gayrimenkul yatırımları, 2020'nin ilk 4 ayı içerisinde yüzde 3,3 azalma gösterdi. 


Hizmetler sektöründe etkinlik kaybı en düşük seviyeyi gördü 

Çin'de hizmetler sektöründe bulunan ekonomik etkinliğin, Şubat 2020'den bu zamana kadarki en düşük seviyeye indiği belirtildi. Ekonomi ve finans haberleri servisi Caixin'in Çin Genel Hizmetler İş Etkinliği Endeksi nisan ayında 5,8 puan değer kaybedip 36,2'ye doğru gerilemiştir. Kovid-19'un ilk dalgasının etkilerinin hissedilmiş olduğu Şubat 2020'de 26,5'e kadar düşüş gösteren endeks, o zamandan beri kaydedilen en düşük seviyeyi görmüştür. 


Sokakta taksi bulmak imkansız hale geldi

Şehirlerdeki kapanma önlemleri, şehir içi ulaşımı da oldukça etkiledi. Çin'de bulunan mobil uygulama üzerinden yapılan çağrıyla gerçekleştirilen taksi seferlerinin sayısı nisan ayında yüzde 11,6 azalmıştır. Çin Ulaştırma Bakanlığı verilerine yönelik, ülkede bulunan mobil uygulama üzerinden cep telefonuyla yapılan taksi çağrıları nisan ayından bir önceki aya göre yüzde 11,6 azalarak 476 milyona gerilemiştir. Çin'de Didi, Baidu ve Alibaba'nın mobil uygulamaları aracılığıyla 270 şirket mobil taksi hizmet vermektedir. Ülkede cep telefonu uygulamalarını kullanmadan sokakta taksi bulmak neredeyse imkansız hale geldi. Özel aracını taksi hizmeti veren şirketlere kaydettirip kendi hesabı adına çalışan sürücüler dışında eyalet ve şehirlerin resmi taksi şirketleri de çevrim içi faaliyet göstermektedir.

Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal