Cilt lekelerinden kurtulmak mümkün! Evde yapabileceğiniz basit yöntemlerle güneş lekelerinizden kurtulun

Uzun süre güneşte kalan ve güneş kremi kullanmayan kişilerde güneş lekeleri görülebilir. Bu lekeler özellikle güneşle çok temas eden el,yüz,sırt ve dekolte bölgesinde görülebilir.Artık güneş lekelerinizi dert etmenize gerek yok. Evde yapabileceğiniz birkaç basit yöntemle güneş lekelerinden kurtulabilirsiniz. İşte güneş lekelerinizden kurtulmanızı sağlayacak doğal yöntemler…

22.06.2022-02:36 - (Son Güncelleme: 22.06.2022-02:36) Cilt lekelerinden kurtulmak mümkün! Evde yapabileceğiniz basit yöntemlerle güneş lekelerinizden kurtulun

Özellikle yaz aylarında güneşin etkisini arttırması nedeniyle ciltte kahverengi güneş lekeleri görülebilir. Bu lekelerin oluşmaması için güneş kremi kullanımına dikkat etmek gerekir. Ancak lekeleriniz oluştuysa bir doktora ya da güzellik merkezine giderek tedavi olabilirsiniz. Bu yöntemler dışında evde yapabileceğiniz birkaç basit maske ile lekelerinizden kurtulabilirsiniz.İşte güneş lekelerinizden kurtulmanızı sağlayacak doğal yöntemler…

Güneş lekeleri nasıl geçer?

Güzellik merkezlerinde yapılan lazer tedavileriyle güneş lekeleri geçerken evde kendiniz de bazı yöntemlerle bu lekelerden kurtulabilirsiniz. Evde yapabileceğiniz basit tarifler şu şekildedir:

Limon Suyu Maskesi

Limon suyu maskesi

Güneş lekelerinize en iyi gelecek ürün limon suyudur. Bunun için yapmanız gereken 1 tatlı kaşığı zerdeçal tozu, yarım tatlı kaşığı limon suyu ve 1 yemek kaşığı sütü karıştırarak leke üzerine sürmektir. Bu karışımı 10 dakika yüzünüzde beklettikten sonra soğuk su ile yıkayınız. Bu maskeyi haftada 3 kez uygulayabilirsiniz. Tarif içerisinde yer alan zerdeçalın leke açma özelliği bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır.

Elma sirkesi

Elma sirkesi

Belki de aklınıza gelmeyecek ürünlerden biri olan elma sirkesi de güneş lekeleri için önemli bir yere sahiptir. Elma sirkesinin içerisinde yer alan asetik asit, ciltte melanin birikmesinin önüne geçerek lekeleri ortadan kaldırır. Bunun için yapmanız gereken 1 yemek kaşığı elma sirkesi, 1 yemek kaşığı su ve 1 tatlı kaşığı balı karıştırarak leke üzerine sürmektir.Bu karışımı 10 dakika kadar bekletip ardından yıkayınız. Maskeden daha çok verim almak için içerisine biraz portakal suyu da ekleyebilirsiniz. Bu maske yüzünüze her gün uygulanabilir.

Aloe vera

Aloe vera maskesi

Cilt sorunları denildiğinde akla ilk gelen ürünlerden biri de aloe veradır. Cilt kalitesini arttıran bu ürün vücutta yer alan amino asitlerin %90’ını içerisinde bulundurur. Bununla birlikte içerisinde A, B, C ve E vitaminleri de yer alır. Aloe veranın en önemli etkisi ise güneş lekeleri üzerinde görülür. Yapılan çalışmalarda aloe veranın içerisinde yer alan aloesin ve aloinin maddeleri güneşte oluşan lekelerin geçmesine yardımcı olur. Bunun için yapacağınız tarif 2 tatlı kaşığı aloe vera jel ile 1 tatlı kaşığı balı karıştırarak leke üzerine sürmektir. Cildinizde 10 dakika beklettiğiniz bu tarifi daha sonra yıkayınız. Bu jeli kozmetik mağazalarından alabileceğiniz gibi evinizde de yetiştirebilirsiniz.

Çay

Çay

Siyah çay içerisinde bulunan tanik asitin güneşten yanan cildi iyileştirmesi ve pH derecesini düzeltilmesi üzerinde etkileri vardır. Her evde çay demlenirken demlenen çaydan bir paum yardımı ile biraz alabilirsiniz. Güneş lekelerini üzerinde çay bekleterek lekelerin açılmasını sağlayabilirsiniz. Bu yöntemi her gün uygulayabilirsiniz.

Sandal ağacı tozu

Sandal ağacı tozu

Ciltte oluşan hiperpigmentasyonu ortadan kaldırmak için sandal ağacının mucizevi etkisinden yararlanabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken 2 yemek kaşığı sandal ağacı tozu, 1 yemek kaşığı limon suyu ve biraz gül suyu karıştırarak leke üzerine sürmektir. Cildinizde 10 ya da 15 dakika beklettiğiniz maskeyi daha sonra yıkayınız.

Güneş lekeleri için uygulanan diğer tedavi yöntemleri

Cildinizde oluşan güneş lekelerini bir doktora başvurarak ya da güzellik merkezlerine giderek geçirebilirsiniz. Bu lekelerden kurtulmak için yapılabilecek yöntemler şu şekildedir: Kriyoterapi: Bu yöntemler lekeler dondurularak tedavi edilir. Nitröz oksit veya sıvı nitrojen solüsyonu ile dondurulan lekeler için bir dermatoloğa gitmeniz gerekir.

Mikro iğneleme: Kolajen üretimini artırmak için cilde küçük iğnelerle ufak delikler açılır. Bu yöntem ile hem cildinizde oluşan sivilce lekeleri hem de güneş lekeleri geçmektedir.

Kimyasal peeling: Uygulanan kimyasal peeling ile pigmentli cildin katmanları kaldırılarak güneş lekelerine yok edilme işlemi uygulanır. Özellikle son zamanlarda evde en çok kullanılan bakım ürünü olan kimyasal peelingler ciltteki renk eşitsizlikleri ortadan kaldırır. Kimyasal peelingler arasında glikolik, salisilik ve laktik asit en popüler olanlarıdır.

Lazer tedavisi: Yüzünüzde bir gençleştirme yaparak lekenizin ortadan kaldırılmasını sağlar.

Mikrodermabrazyon: Bu işlem ciltteki ölü deriyi soyma ve emme işlemidir. Bu yöntemle cildin altında bulunan taze katman ortaya çıkartılır.

Yoğun ışık darbesi (IPL): IPL yöntemiyle ışık enerjisi sayesinde melanin ısıtılır ve güneş lekeleri ortadan kalkar. Bu işlem için birden fazla seansa gitmeniz gerekirken seans süreleri de 30 dakika kadar sürmektedir. 

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal