Çiçek Sektörü Salgına Rağmen Büyüme Oranlarını Aşarak Rekor Kırdı!

Süs bitkileri ve mamulleri sektörü küresel salgına rağmen hem üreticiyi, hem tüketiciyi sevindirerek rekor kırdı.

27.10.2021-17:51 - (Son Güncelleme: 27.10.2021-18:03)

Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgınına rağmen bazı sektörler ayakta kalmaya hatta büyümeye devam etti. Bu sektörlerden biri de Süs bitkileri ve mamulleri sektörü oldu. 2020 yılı içerisinde 107 milyon dolar ihracat yapılan Süs bitkileri ve mamulleri sektörü pandemi etkisiyle beraber ihracatta sektör rekoru kırdı.

HEDEFLENEN NOKTALAR ÇOKTAN AŞILDI

İhracatın pandemi döneminde katlanarak arttığı Süs bitkileri ve mamulleri sektörü hakkında açıklamalarda bulunan Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Yılmaz şu açıklamalarda bulundu; "2021 yılı için daha önceden 115 milyon dolarlık hedef belirlemiştik. Bugün itibarıyla 125 milyon dolar civarında ihracatımız gerçekleşti. Yıl sonu itibarıyla 150 milyon doları geçeceğimizi düşünüyorum. Bu da ihracatımızın yüzde 50-55 artması demek." 

SALGIN ÇİÇEK SEKTÖRÜNE YARADI

Salgın döneminde çiçek satışlarının önceki dönemlere oranla artış yaşadığını belirten Yılmaz, çiçek satışının sadece satıcıları değil, çiçek üreticilerinin de yüzünü güldürdüğünü belirtti. İsmail Yılmaz açıklamalarını şu sözlerle sürdürdü; "Konum olarak dünyada çok önemli bir yere sahibiz. Dünyada çiçekte 23 milyar dolarlık bir ihracat söz konusu. Bunun 17 milyar doları hemen yanı başımızdaki ülkeler, 3 ile 5 saatlik uçuş mesafesindeki ülkeler. Bunların bir kısmı bizimle çalışmıyordu. Salgın nedeniyle uzak yerlerden tedarik sıkıntısı çektikleri için bize yöneldiler, şimdi de kalıcı olarak bizimle çalışmaya devam ediyorlar."

ÇİÇEK SEKTÖRÜNDE 2021 YILINDA REKOR KIRILDI

83 ülkeye çiçek ihracatı yaptıklarını aktaran İsmail Yıldız, en çok ihracatın Avrupa ülkelerine olduğunu belirtti. Yılmaz sözlerine şu şekilde sürdürdü; "Geçen yılı 107 milyon dolarlık ihracatla kapattık. Son yıllarda yüzde 50'in üzerinde artış yaptığımız hiçbir sezon yoktu. Bu rakam tarihi bir rekor diyebilirim."

2022 YILINDA HEDEF BÜYÜMEYE DEVAM ETMEK

Yeni yılda hedeflerinin büyüme oranını korumak olduğunu belirten İsmail Yılmaz, en fazla ihracatın karanfil üstünden yürüdüğünü belirtti.

İSMAİL YILMAZ KİMDİR?

1972 Trabzon doğumlu olan İsmail Yılmaz, Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden mezun oldu. Meslek hayatına 3 yıllık özel sektör deneyimi ile başlayan Yılmaz, daha sonra kurucu ortağı olduğu Tempo Tarım Ltd. Şti. ile kesme çiçek sektöründe üretim ve ihracata başladı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal