Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı’ndan Önemli Açıklamalar: Atacağımız Adımlarla Marmara’yı Kurtaracağız

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile bağlı kuruluşların 2022 yılı bütçeleri Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda görüşülerek kabul edildi. Bakan Kurum bütçe konuşmasında, önemli açıklamalarda bulundu.

12.12.2021-15:21 - (Son Güncelleme: 12.12.2021-15:51)

Bugün gerçekleştirilen 2022 yılı bütçe toplantısında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile bağlı kuruluşların yeni yıl bütçeleri kabul edildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, toplantıda önemli açıklamalarda bulundu. 

2022 yılı bütçe toplantıları TBMM’de görülmeye devam ediyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile bağlı kuruluşların 2022 yılı bütçelerinin kabul edildiği toplantıda, yapılan çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulunan Murat Kurum, "Türkiye'yi küresel iklim değişikliğiyle mücadelenin en önemli aktörü yapacağız." dedi.

DÜNYA KÜRESEL İKLİM KRİZİYLE KARŞI KARŞIYA

Dünyanın büyük bir iklim değişikliğinde olduğunu ve bu değişimin tüm devletleri derinden etkilediğini belirten Kurum, ‘Meteoroloji Genel Müdürlüğünün verilerine göre, Türkiye'de 2000'li yıllarda meydana gelen meteorolojik afetlerin sayısında 1960'lı yıllara göre 3 kat, ekonomik kayıplar açısından ise 9 kat artış var’ dedi. İklimle mücadelenin yaklaşık 20 yıldır kararlılıkla sürdürüldüğünü dile getiren Bakan Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde başlatılan Sıfır Atık Projesi'yle geri dönüşüm anlayışını Türkiye'nin her yerinde hızla yaygınlaştığının altını çizdi. 

2053 NET SIFIR EMİSYON VE YEŞİL KALKINMA

Gündem düşmeyen Paris İklim Anlaşması hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın taraf olacağını belirtmesinin ardından "2053 net sıfır emisyon ve yeşil kalkınma" hedefini ortaya koyduklarını belirten Murat Kurum, "Türkiye'yi küresel iklim değişikliğiyle mücadelenin en önemli aktörü yapacağız’’ ifadelerini kullandı. 

MÜSİLAJI ORTADAN KALDIRDIK 

Geçtiğimiz aylarda Marmara Denizi’nde görülmeye başlanan ve daha sonrasında Ege kıyılarına kadar yayılan müsilaj sorunun iklim değişikliğinden kaynaklandığını dile getiren Kurum, "22 maddelik Marmara Denizi Eylem Planımızla deniz yüzeyindeki müsilajı tamamen ortadan kaldırdık. Kısa vadeli çözümlerimizi hızlıca hayata geçirdik, şimdi ise uzun vadeli, kalıcı çözümleri içeren Bütünleşik Stratejik Planımızı uyguluyoruz" Şeklinde konuştu.

ATACAĞIMIZ ADIMLARLA MARMARA'YI KURTARACAĞIZ

Marmara Denizi’nin Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla "Özel Çevre Koruma Bölgesi" ilan edildiğinin altını çizen Bakan Kurum, "Ekolojik değeri, biyolojik çeşitliliği, doğal kaynakları, kültürel değerleri ile Marmara'yı koruma altına aldık. İnşallah, hep birlikte atacağımız adımlarla Marmara'yı kurtaracak, gelecek nesillerimize en doğal, en güzel, en berrak haliyle bırakacağız’’ dedi. 

Murat Kurum

SİZ SORMUYORSUN AMA BEN SÖYLEYEYİM SALDA GÖLÜ ARTIK ÇOK DAHA GÜZEL

Bir dönem tartışmalara konu olan ve üzerinden algı oluşturulmaya çalışılan Salda Gölü’nde çalışmaların tamamlandığın ve Salda Gölü’nün "Özel Çevre Koruma Bölgesi" ilan edildiğini ifade eden Murat Kurum, "Salda'daki son durum şudur. Araçlar artık gölün çok uzağında, kıyısına kadar giremiyor. Araçlar otoparka park ediliyor. Çöp yığınları artık yok. İmara açıyorsunuz dediğiniz Salda'da, göl çevresinde derme çatma kaçak yapıların tamamını yıktık. Beyaz Adalar bölgesine ziyaretçi kısıtlaması getirdik. Salda Gölü'nde su kalitesini iyileştirdik. Salda çevresinde bir çivi bile çakmadan sadece ahşap yapılarla vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını giderdik. Salda artık çok daha güzel. Bu güzelliği hepinizin görmesini tavsiye ederim’’ şeklinde konuştu. 

Yeşile ve doğaya her zaman oldukça önem verdiklerini çalışmalarını bu titizlikle yürüttüklerini dile getiren Bakan Kurum, yeşil koridorları, korunan alanları, dereleri, ırmakları şehir içi yeşil alanları yürüyüş ve bisiklet yollarıyla birbirine bağladıklarını ifade etti. 

YENİ MİLLİYET BAHÇESİNİN YAPIMINA 2022’DE BAŞLIYORUZ

Üzerinde çalışılan en kıymetli projelerden olan Milliyet Bahçeleri hakkında çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini belirten Kurum, ‘İstanbul'da Atatürk Havalimanı'nın bulunduğu alanda yapacakları yeni millet bahçesinin yapımına 2022'de başlanılacağını, 2023'te tamamlanacak millet bahçesinin dünyadaki en büyük şehir parklarından biri olacak’’ ifadeleri kullandı. 

AFETZEDELERE YAPILAN YARDIMLAR AKSAMADAN DEVAM EDİYOR

Hepimiz derinden etkileyen afetler sonrasında hiçbir vatandaşı mağdur etmediklerini, kira, eşya ve taşınma yardımlarını aksatmadan yaptıklarının altını çizen Bakan Kurum, şehirlerin altyapısını İller Bankası eliyle tam anlamıyla yenilendiğini belirtti.  Yeni yapılan konutların bir yıl içinde teslim edilmeye başlanacağı müjdesini veren Kurum, ‘ABD veya Avrupa'da bir sel olduğunda devletin sadece o afetle mücadele ettiğini, Türkiye'de ise sadece afetlerle değil, bir de muhalefetle mücadele etmek zorunda kaldık’ dedi. 

ÜLKEMİZDEKİ BİNALARIN YÜZDE 65'İNİ GÜVENLİ HALE GETİRDİK

Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında oldukça titiz çalıştıklarını dile getiren Murat Kurum, bugüne kadar 1,7 milyon konutun dönüşümünün tamamladığını belirterek, "Yatırım değeri 110 milyar lira olan, 130 bini İstanbul'da olmak üzere tam 330 bin dönüşüm ve sosyal konutumuzun inşasını sahada sürdürüyoruz. Bugüne kadar TOKİ'mizle 4 bin 400 şantiyemizde, dünyada eşi benzeri olmayan bir konut sayısına ulaştık, ülkemize tam 1,1 milyon sağlıklı yuva kazandırdık. Konut ihtiyacı olan vatandaşlarımızın ihtiyacını giderdik. 178 bin konutun inşasını da hızlı bir şekilde sürdürüyoruz. 2002'den bugüne kentsel dönüşümle, TOKİ tarafından yapılan konutlarımızla ve yapı denetim sistemimizle ülkemizdeki binaların yüzde 65'ini güvenli hale getirdik." İfadelerini kullandı. 

44 İLDE 79 TARİHİ MEYDANI YENİDEN İHYA EDİLDİ

Yaşanan üzücü olaylar sonrasında yaklaşık 54 milyondan fazla vatandaşa afetlere karşı güvenli konutlarda oturmaları için imkan sağladıklarını dile getiren Murat Kurum, aynı zamanda afetler sırasında zarar gören 44 ilde 79 tarihi meydanı yeniden ihya ettiklerini de konuşmasında belirtti. 

YENİ SANAYİ ALANLARIYLA BÜYÜK VE GÜÇLÜ TÜRKİYE

Ülkemizde bulunan sanayi alanlarının oldukça önemli olduğunu ve bu alanları çok daha modern ve güvenilir hale getirmek için kapsamlı çalışmaların yapıldığının altını çizen Bakan Kurum, köylerde üretimi, istihdamı arttıran, kalkındıran tarım köy projelerinin sayısını her geçen gün arttırdıklarını, 45 ayrı projede 7 bin 400 tarım köy konutunun yapımını tamamladıklarını aktardı. 

TÜRKİYE’NİN BİRÇOK YERİNDE TARİHİ YAPILAR RESTORE EDİLDİ 

Pilot illerin başında gelen Ağrı’da 10 bin 600 baş kapasiteli 314 ahırın, veteriner binalarının ve et entegre tesisinin yer aldığı, 750 milyon lira yatırım bedelli hayvancılık bölgesinin temellerini vakit kaybetmeden attıklarını söyleyen Murat Kurum, ayrıca Diyarbakır'da tarihi surların 50 milyon TL yatırımla restore edildiğini, Şırnak'ta Dicle Mahallesi'nde yeni yuvalar yapıldığını, Mardin'de tarihi binaların ihya edildiğini, Hakkari'de yurtlar, okullar yapıldığını da konuşmasında aktardı. 

Murat Kurum 2022 Bütçe konuşması

SİZİN YAKTIĞINIZ ŞEHİRLERİ BİZ YENİDEN İMAR ETTİK

Ülkemizi bölmeye çalışanların yakıp yıktıkları bölgeleri tekrardan canlandırdıklarını ve bu husutaki çalışmalarına hız kesmeden devam ettiklerinin altını çizen Bakan Kurum, "Çünkü bizim bölgede attığımız her bir adım, Kürt kardeşlerimizin umudu olmuştur. Açtığımız her yeni kapı, Kürt kardeşlerimiz için huzur olmuştur. Attığımız her temel, kalemi silaha galip kılmıştır. Açtığımız her millet bahçesi, çocuklarımızın neşesi olmuştur. Tamamladığımız her bir konut, sıcacık güven dolu bir yuvaya dönüşmüştür. Biz açtığımız her bir eserle, Kürt kardeşlerimizin tebessümü için mücadele ederken, siz annelerimizi feryat ettirdiniz, siz babalarımıza ağıtlar yaktırdınız. Biz Kürt kardeşlerimiz daha mutlu olsun, şehirlerimiz kalkınsın diye mücadele ederken, siz yaktınız, yıktınız, harap ettiniz. Sizin yaktığınız şehirleri biz yeniden imar ettik, yeniden inşa ettik, yeniden ihya ettik. Hiç telaşlanmayın. İsteseniz de istemeseniz de biz üretmeye devam edeceğiz. Çocuklarımızı, teröre, teröristlere, hainlere teslim etmiyoruz, etmeyeceğiz." diye konuştu.

YÖNETTİĞİNİZ İZMİR'DE BANA BAŞLATTIĞINIZ 1 TANE KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ GÖSTEREBİLİR MİSİNİZ?

Daha önce  bir toplantıda konuşma yaptığı sırada kendisine "3 yıldır bakansınız. Ne değişti?" sorusunun yönetildiğini aktaran Kurum, "Ben neler yaptığımızı anlattım, yine anlatacağım. Siz, 25 yıldır yönettiğiniz İzmir'de bana başlattığınız 1 tane kentsel dönüşüm projesi gösterebilir misiniz? 3 yıldır yönettiğiniz şehirlerde, kaç tane kentsel dönüşüm projesi, kaç tane yeşil alan projesi, kaç tane atık su arıtma tesisi projesi başlattınız? Siz 25 yılda, Gazi Mustafa Kemal'in mağrur İzmir'ini mağdur İzmir yaptınız. 'İş yaptırmıyorsunuz' diyorsunuz. Size soruyorum, siz bugüne kadar milletin hayrına hangi işi yapmak istediniz de biz engel olduk? Tek bir örnek gösteremezsiniz. İzmir'de daha çok büyük işler yapacağız. İzmir'i CHP'nin insafına bırakmayacağız’’ ifadelerini kullandı. 

KANAL İSTANBUL ÜZERİNDEN TEHDİT DİLİ KULLANIYORLAR 

Yürütülen büyük projelerden biri olan ve Kanal İstanbul üzerinden bir tehdit dili kullanıldığına dikkat çeken Kurum, "Bir bakıyorsunuz müteahhitler tehdit ediliyor, bir bakıyorsunuz devlet kurumları, kurumların başındaki yöneticiler tehdit ediliyor. Vatandaşlarımız tehdit ediliyor. Bu tehdit dilini kullananlar şunu çok iyi bilmelidir ki, bizim milletimiz hiçbir zaman tehditlere kulak asmamıştır, bundan sonra da asmayacaktır. Bu zihniyet şimdi, hiçbir mahcubiyet duymadan bu aziz milletle helalleşmekten bahsediyor. Milletten özür dilemesini bilmeyenler, milletten helallik isteyemez. Bu millet size hakkını helal etmez’’ şeklinde konuştu. 

DEVLETİMİZ VE MİLLETİMİZLE BERABER OLACAĞIZ

2022 bütçelerinin kabul edildiği TBMM konuşmasını sonlandırırken her zaman vatandaşın yanında olacaklarını bir kez daha dile getiren Bakan Kurum, "Devletimiz ve milletimizle; kenetlenmiş iki el gibi bir ve beraber olacağız. O eli, gönlümüzün üstüne koyacağız. Çünkü bizim nazarımızda milletin yeri gönlümüzün en kıymetli köşesidir. Bu aziz milletin duası bize yeter." dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal