Cep Telefonu ve Tabletlerde KDV Oranı Yüzde 1'e İndirildi

Yenilenmiş ürün nitelikli cep telefonlarının KDV oranı yüzde 1'e indirildi. Söz konusu oran daha önceleri yüzde 18 olarak uygulamadaydı.

30.09.2021-09:10 - (Son Güncelleme: 30.09.2021-10:48)

Yenilenmiş ürün niteliği bulunan cep telefonlarının KDV oranı yüzde 18'den yüzde 1'e çekildi.

Cumhurbaşkanlığı'nın 'Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar'ı Resmi Gazete'de yayımlanarak resmileşti.

TABLET VE TELEFONLARA KDV İNDİRİMİ

Söz konusu karara göre, 24/12/2007 tarihli ve 2007/13033 sayılı olan Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe alınan Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararın eki I sayılı listeye eklendi.

Söz konusu olan listeye 'Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelik' dahilinde en az bir yıl öncesine dair data, ses ya da kısa mesaj kullanım trafiği bulunan kullanılmış olan cep telefonlarının yenilenmek ve sertifikalandırılmak kaydı ile birlikte yenileme merkezleri ve yetkili satıcılarca yenilenmiş ürün garantisi takdim edilerek teslimleri (Mükelleflerin, indirimli orana tabi işlemlerine ait iade hesabına, bu kapsam dahilinde teslim etmiş oldukları mallar sebebiyle yüklendikleri vergiler dâhil edilmez.), ifadeleri eklendi.


İKİNCİ EL TELEFONDA KDV İNDİRİMİ TALEBİ

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş İnsanları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı daha önceki dönemlerde yapmış olduğu açıklamada, ikinci el cep telefonu ve tabletlerin yenileme işlemi yapılmasının ardından garantili satışına yönelik olan ticaretin, Türkiye'de verimli ve ek olarak etkili işleyebilmesi adına Hazine ve Maliye Bakanlığı ile ikinci el olan cep telefonu ile beraber tabletlerde KDV oranlarının yüzde 1'e indirilmesi doğrultusunda irtibat halinde olduklarını ifadelerini kullanarak, 'Bu yönde de yakın zamanda olumlu haberler alacağımızı düşünüyoruz.' sözlerini kullanmıştı.


BAKANLIK YENİLEME MERKEZLERİNE İLK YETKİLERİN VERİLDİĞİNİ AÇIKLAMIŞTI

Ticaret Bakanlığı, kullanım süresini tamamlamış ikinci el olan teknolojik ürünlerin yeniden ekonomiye kazandırılması adına 'yenileme merkezi' olarak ilk yetkilerin verildiğini ifade etmişti. Kullanılmış cep telefonları ile beraber tabletlerin belirli bir kalitede yenilenmiş olarak, garantili ve sertifikalı bir biçimde 'yenilenmiş ürün' olarak bir kere daha satışa sunulmasına dair usul ve esasları düzenleyen 'Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelik' 22 Ağustos 2020 tarihli ve 31221 sayılı olan Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girmişti.

Söz konusu düzenleme ile elde edilmek istenen gaye kullanım ömrünü tamamlamış ikinci el teknolojik ürünlerin bir kere daha ekonomiye kazandırılması, israfın önüne geçilmesine ek olarak çevreye verilen zararların da azaltılması, anılan ürünler ile ilgili ithalat kalemlerinde düşüş elde edilmesi, kayıt dışılığın önüne geçilmesi ve tüketici kişilerin güvenli ve garantili bir biçimde ikinci el alışveriş yapmasına ön ayak olmak şeklinde belirlenmişti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal