Cennet Hurması Üretimi Amasyalı Çiftçilerin Yüzünü Güldürdü, Kilosu 3 Lira Oldu

Cennet hurması üretiminin son yıllarla katlanarak arttığı Amasya'da üreticiler Cennet hurmasına sarı altın demeye başladı.

01.11.2021-17:07 - (Son Güncelleme: 01.11.2021-17:32)

Elması ile meşhur olan ilimiz Amasya hurma cenneti olma yolunda emin adımlar ile yürüyor. 2022 yılında 600 tondan fazla yetişmesi beklenen hurmaların 3 lirayı bulan kilo fiyatı ile üreticinin de yüzünü güldürmesi bekleniyor. Cennet hurması, bilinen diğer adıyla Trabzon hurması veya Akdeniz hurması, domatese benzeyen görüntüsü ile dikkat çekiyor. 

HURMA DEĞİL SARI ALTIN

Amasya'nın en çok hurma yetiştiren bölgesi olan Ziyaret Beldesinde üreticiler günün ilk saatleri ile birlikte hurma bahçelerine gidiyor. Kabuğu soyulan meyveler ise kurutmalık için askılara asılıyor. Cennet hurmasının Kurusu kilosu 40 liradan satılıyor. Ziyaret Beldesinde 15 yıldır hurma işiyle uğraştığını söyleyen 76 yaşındaki Nadir Atıcı hurmaların her geçen yıl değerlendiğini, pandemi döneminde ise patlama yaptığını  belirterek yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi; “Bugünlerde dalında fiyatı 2,5 lira ile 3 lira olan cennet hurması şimdi çok değerlendi. Sarı altın gibi oldu. Bu sene çok güzel hurma var. Daha önce böyle verim görmedim” 

HURMALAR ORGANİK ŞARTLARDA YETİŞİYOR

Hurmaların organik ortamlarda bilinçli bir şekilde yetiştirildiğini belirten üretici Rahmi İçöz sözlerini şöyle sürdürdü; “İlaç vurmadığımız için masrafsız. Her yıl güzel para kazandırıyor. Sebze-meyve halinde kilosu 5 lira ile 7 lira arasındaki fiyatlardan satılıyor. Kurusu daha iyi para kazandırıyor. Kilosu 40 liradan satılıyor” 

CENNET HURMASI NEDİR?

İçerisinde hayati besinler barındırması, birçok hastalığa iyi gelmesi hurmayı, ideal besin haline getiriyor.

Şeker, protein, lif ve yağın dışında 15 farklı mineral ve C, B1, B2, niasin ve A Vitaminlerini de içeriyor. Dişlerin çürümesine engel olan flor ve bağışıklık sistemini güçlendirerek kanser önleyici görevi olan Selenyum gibi bazı minerallerde hurmanın içerisinde bulunuyor.

Hurma, insan vücudunun sağlıklı ve zinde kalabilmesi için oldukça önem taşıyan 10'dan fazla element bulundurmaktadır. Bu nedenle günümüzde bilim insanları, insanın sadece hurma ve suyla yıllarca yaşayabileceğini ifade etmekte. Bu konuda tanınmış uzmanlardan biri olan V. H. W. Dowson ise, bir hurma ve bir bardak sütün bir insanın günlük besin ihtiyacını karşılamaya yeteceğini belirtmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal