Cemre suya düştü mü, ne zaman düşüyor? Havalar hangi tarihte, ne zaman ısınmaya başlayacak? 3. cemre hangi tarihte, nereye düşecek?

İlk cemrenin Şubat ayında düşmesiyle vatandaşlar sıcak havaların hayalini kurmaya başladı. Hava sıcaklığının yükseleceğini gösteren cemreler sırasıyla havaya, suya ve toprağa düşmektedir. Tam havalar ısınmaya başladı derken hava sıcaklıklarında ani bir düşüş yaşandı. Bu da akıllara havalar ne zaman ısınacak sorularını getirdi.

05.03.2022-15:01 - (Son Güncelleme: 05.03.2022-15:02) Cemre suya düştü mü, ne zaman düşüyor? Havalar hangi tarihte, ne zaman ısınmaya başlayacak? 3. cemre hangi tarihte, nereye düşecek?

Havaların ısınacağını bekleyen vatandaşlar yeniden soğuk havayla karşı karşıya kalınca havaların ne zaman ısınacağını, hangi tarihte sıcaklıkların aratacağını merak etmeye başladı. Baharın habercisi olan cemreler Şubat ayında düşmeye başladı. İlk cemre 19 Şubat 2022 tarihinde havaya düştü. Bu tarihten sonra yavaş yavaş ısınmaya başlayan havaların son günlerde bir anda soğumasıyla son cemrenin ne zaman düşeceği sorusu akıllara takıldı. 

 

3. cemre hangi tarihte ve nereye düşecek?

Türkiye’nin genelinde hissedilen soğuk havalar nedeniyle üşüyen vatandaşlar sıcak havaların gelmesini bekliyor. Sırasıyla havaya, suya ve toprağa düşen cemlerin ilki 19 Şubat 2022 tarihinde ikincisi ise 26 Şubat tarihinde düştü. Havalar tam ısındı derken soğuk havaların tekrar yüzünü gösterdi. Toprağa düşecek olan son cemrenin 5 Mart tarihinde düşmesi bekleniyor. 

 

2022 cemre tarihleri ne zaman?

Havaya, suya, toprağa düşen cemrelerin 2022 yılı için tarihleri şu şekildedir:

İlk cemre 19-20 Şubat tarihlerinde havaya düşecek.

İkinci cemre 26-27 Şubat'ta suya düşecek.

Üçüncü ve son cemre ise 5-6 Mart tarihlerinde toprağa düşecek.

 

Cemre düşmesi nedir?

"Cemre düşmesi" kültürümüzde oldukça önemli bir yere sahiptir. Hayvancılıkla ve tarımla uğraşan kişiler cemrelerin düşmesini bekler.  Cemre düşmesi soğuk nedeniyle dışarıya çıkamayan hayvanların otlaklara kavuşma zamanının yaklaştığının habercisi olurken, tarımla uğraşanlar için de toprağın işlenme dönemine gelindiğini ifade etmektedir.

Cemreler ilkbaharın kapıda olduğunu gösterir. İlkbahardan bir süre önce 7 gün arayla düşen cemrelerin havaya, suya ve toprağa sırasıyla düştüğüne inanılmaktadır. Düşen cemlerle birlikte hava sıcaklıklarında artış yaşanır. 

Cemrelerin düşmesi halk arasında Hıdırellez ve nevruzun habercisidir. Cemrelerin düşmesi ile birlikte Hıdırellez ve nevruz kutlamaları yapılmaktadır.

Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan cemre düşmesi, kültür ve edebiyat alanında kendine yer bulmuştur. Osmanlı zamanında Divan şairleri cemre zamanlarında önemli kişilere övgü şiirleri yazarlardı. Bu şiirlere 'cemreviye' denilmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal