Çelebi Mehmet

Çelebi Mehmet Yıldırım Beyazıt’ın oğludur. 1389 yılın da doğmuştur. Eğitimini Bursa Sarayı'nda tamamladıktan sonra, babasının da desteği ile birlikte Amasya'ya ve burada Sancak beyliğine atandı. Burada da devlet işlerini öğrenmek, devlet işlerini adapte olmak amacıyla eğitimler aldı.

21.07.2020-14:11 - (Son Güncelleme: 21.07.2020-14:08) Çelebi Mehmet

Mehmet karakter olarak oldukça adaletli, olmasının yanında aynı zamanda politika açısından da iyi bir idareci özelliği bulunmaktadır. Babası Timur’a esir olduktan sonra ve orada hayatını kaybederek, ardından oğlu Çelebi Mehmet, babasının yerine geçerek 5. padişah olarak tahta çıkmıştır. Fetret devri ile birlikte Osmanlı Devleti'nde ki sarsılmanın ardından Çelebi Mehmet çoğu kaynağa göre Osmanlı Devleti'nin 2. kurucusu olması ile de bilinmektedir. Anadolu beyliklerinin toplayarak yeniden birlikte devleti bir araya getirmeye ve devleti yeniden kazanmaya çalışmıştır. Bursa'ya olan saldırılar, İzmir olan saldırılarla birlikte Bursa ve İzmir'in tekrardan geri almıştır ve bununla birlikte aldığı yerler ile birlikte Çelebi Mehmet, Osmanlı Devleti'ni yeniden diriltmiştir. 1921'de Edirne'de hayatını kaybetmiş ve çoğu Çelebi Mehmet'in Edirne'de hayatını kaybetmesinin ardından ölüm haberini hemen yayılmadığı bir süre gizlenmiştir.  Osmanlı padişahları arasında da ölümü duyulmayan ölüm bir süre gizli tutulan ilk padişah olması ile birlikte de adını tarihe yazdırmıştır. Çelebi Mehmet’in cenazesi, Bursa'ya yeşil türbeye getirilerek buraya da defnedilmiştir. Dünyaya merhamet ve adalet yayan bir padişah olan Çelebi Mehmet bilinmeyen yönleri ile de tarihe adını yazdıran bir padişahtır.

Çelebi Mehmet Bilinmeyen Yönleri Nelerdir?

  • Çelebi Mehmet bilinmeyen yönleri ile birlikte ilk olarak babası Yıldırım Beyazıt'ın Timur fetretin de esir alınıp devletin sarsıntıya uğraması ile birlikte devletini yeniden toplayan, yeniden bir dayanışma içerisine geçiren ve Osmanlı Devleti'nin yeniden kuran padişahtır.
  • Çelebi Mehmet şehzade olduğu sıraların da güreş ile ilgilenmesi ve güreşe olan ilgisinden dolayı çevresinde ki insanlar tarafından ona güreşçi Çelebi denilmektedir ve böyle de anılmaktadır.
  • Sanata olan ilgisinin yanında aynı zamanda, el sanatıyla da ilgilenen ve çocuklarını da bu yönde geliştiren Çelebi Mehmet urgancılıkla, yani kalın iple ilgilenmiş ve sanatlar ortaya çıkarmıştır.
  • Çelebi Mehmet, insani yönünü, adaletli yönünü ve merhametli yönlü tüm dünyaya gösteren bir padişahtır. Onun çoğu kişi tarafından bilinmeyen bir özelliği olarak, mübarek cuma günlerin de herkes uyuduktan sonra, geceye doğru sarayından yemekler pişirtip, bunları yoksullara, ihtiyacı olanlara dağıtan bir padişahtır ve bu özelliği ile de halkı tarafından oldukça sevilen ve saygı duyulan bir padişahtır.
  • Çelebi Mehmet bilinmeyen yönleri, Yıldırım Beyazıt'ın ava, avcılığa merakı oğlu Çelebi Mehmet de de fazlasıyla meraklı olmasına sebep olmuştur. Çelebi Mehmet vefatı ise bir av sırasında gerçekleşmiştir. Yaban domuzu avlamaya çalışırken o sırada dengesini kaybedip attan düşmesi ile birlikte bel kemiğinin yaralanması ve bunun da hayatını kaybetmesine sebep olması ile birlikte vefat ettiği bilinmektedir.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal