Çay en doğru nasıl demlenir? Uzmanı detaylı bir şekilde anlattı

Türkiye dünyada çayın en çok tüketilen ülke sıralamasında lider konumundadır. Listede Türkiye'yi çay saatleri ile meşhur olan bir diğer ülke olan İngiltere takip ediyor. İşte çay demlemenin püf noktaları

23.04.2022-15:46 - (Son Güncelleme: 23.04.2022-16:54) Çay en doğru nasıl demlenir? Uzmanı detaylı bir şekilde anlattı

Türkiye kadar olmasa da ilerleyen bir çay kültürüne sahip olan İngilizlerin çay içmek için özel saatler belirliyorlar. İngiltere'nin en büyük çay üreten firmasının yetkilisi çay demlemenin önemli püf noktalarını anlattı. Türkiye günlük 245 milyon çay tüketimiyle beraber dünya sıralamasında lider konumdadır. Türkiye'de çayın çok sevildiği gözle görülecek şekilde bilinen bir gerçektir. Kişi başına düşen yıllık çay tüketimi neredeyse 3 kilo. En fazla çay içen ülkeler sıralamasında Türkiye'nin arkasından İrlanda ve İngiltere geliyor. İngiltere'nin en büyük çay üreticilerinden Canton Tea uzmanları, mükemmel çay demlemenin sırlarını paylaştı. Canton Tea'de üst düzey bir isim olan James Thirlwall, çaya yönelik eğitim programı da yürütmektedir. İngiltere'de aynı şarap veya viski gibi çay turları düzenlemekte olan Thirlwall ce ekibinden Tom Husted, çok iyi bir fincan çay demlemek için ipuçlarını anlattı.


Mükemmel çay nasıl demlenmeli? 

En iyi yaprakları seçmek yetmez doğru miktarı seçmek de çok önemli: Husted, en iyi çay yapraklarını seçmek başka bir deyişle kaliteli çaya sahip olmanın önemli olduğu görüşündedir. Fakat Husted'a göre bunun kadar önemli olan bir şey de çayın miktarıdır. Husted, ''En iyi sonucu elde etmek adına yapraklarınızı tartın veya optimum lezzeti sağlamak istiyorsanız bir kaşık kullanmalısınız. Kişi başına 4 gram çay en ideal ölçüdür'' şeklinde konuştu. 

Çay suyunu tam kaynatma

Doğru su sıcaklığını iyi seçin: Çayı demlemek için en doğru sıcaklık 95 derecedir. Ayarlanan sıcaklık kaynama noktasına çok yakındır fakat tam anlamıyla kaynamamıştır. Husted'a göre kullanılan sıcaklığın suyu oldukça önemlidir. Siyah çayın gerçek lezzetini elde etmek istiyorsan en doğru sıcaklık 95 derece olmalıdır ve su hemen kaynamadan öncesinde demlenmeye alınmalı. Husted, ''Bunu yapmanın en doğru yolu termometre kullanabilir. Filtrelenmiş su (temiz su) kullanmak da çayın lezzetini iyileştirir.'' diye söyledi. 

Zamanlama önemli

Zamanlama oldukça önemli: İngiliz uzmanlara göre, sallama çay içiyorsan siyah çay için 2 dakika suda bekletebilirsiniz. Bu süre, siyah çayın lezzetinin tamamının suya geçmesine yardımcı olacaktır. Fakat çaydanlıkta veya daha büyük ölçülerde çay demliyorsanız 18-20 dakika demlenme için en uygun zamandır. Husted'a göre, çayın püf noktası da yapıldığı gibi bitirilmesi. Husted, ''Demlikte kalmış çayı daha fazla çeker ve acılaşır.'' diye söyledi. Ek tavsiye: İngilizler gibi süt ve çayı karıştırmak isterseniz, öncesinde çayı koyup üzerine sütü ekledikten sonrasında 4 dakika bekleyip tüketebilirsiniz.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal