Çalışmayan anneleri kapsıyor! Doğum parası almak için istenen şartlar

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılan doğum parası yardımı birçok kişi tarafından araştırılıyor. Doğum yapan annelere verilen doğum parası hakkında araştırmalar devam ederken bizde yazımızda merak edilen konuyu açıkladık. İşte doğum parası hakkında tüm merak edilenler…

16.07.2022-10:45 - (Son Güncelleme: 16.07.2022-10:45) Çalışmayan anneleri kapsıyor! Doğum parası almak için istenen şartlar

Doğum parası, Türkiye vatandaşı olan yeni doğum yapan her kadına devlet tarafından verilen bir hak olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu hak tüm annelere verilirken bu haktan yararlanmak için başvuru yapılması gerekmektedir. Gerekli kurumlara başvuru yaptıktan sonra başvurunuzu e-devlet üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Bu şekilde başvurunuzun onaylanıp onaylanmadığını kolaylıkla öğrenebilirsiniz. 

Çalışmayan anneler ne kadar doğum parası alıyor? 

Sosyal Politikalar ve Aile Bakanlığı tarafından sağlama doğum parası hakkından yararlanacak olan anneler  çalışan ve çalışmayan olarak ikiye ayrılmaktadır. Çalışmayan anneler doğum parası için başvuru yaptıktan sonra doğum parasını PTT üzerinden almaktadır. Bu oran ilk çocuk 2. çocuk ve 3. çocuk olarak değişiklik göstermektedir. Çalışmayan anneler ilk çocuğu için 300 TL, 2. çocuk için 400 TL, 3 çocuk ve sonrası içinde 600 TL bir ödenek almaktadır. 

Doğum Parası Kime Verilir

Doğum parası almak için hangi şartlar gereklidir? 

Aile Bakanlığı il müdürlükleri ne ya da ilçe kaymakamlıkları dan doğum parası için başvuru yapabilirsiniz. Doğum parası almak için resmi kurumlara evraklarınızı eksiksiz bir şekilde teslim etmelisiniz. Doğum parası için başvuru yapacak olan aileler bebeklerine kimlik kartı çıkartması gerekir. Bebeklerinin T.C kimlik numarası ile birlikte anne ve babanın  T.C kimlik numarasını bildirilmesi gerekir. Bu sayede bebeğin hala hasta olduğu ve anne babanın çocuk üzerinde hak sahibi olduğu ispat edilir. Bununla birlikte başvuru yaptığınız kurum tarafından size verilecek formu doldurarak başvuru işleminizi tamamlayabilirsiniz. 

Doğum parası yardımı ne zaman alınır? 

Ailelerin doğum parasından yararlanabilmesi için öncelikle başvuru yapması gerekir. Başvurunun değerlendirme süreci ardından doğum parası almaya hak kazanan aileler bu ödenekten yararlanmaktadır. Başvurudan 55 gün sonra aileler bu ödenekten yararlanabilmektedir. Ödemeler her aileye göre değişiklik göstermektedir. Doğum parası alacak olan kişiler PTT üzerinden ödeneklerini alabilirler. Doğum parası yardımı genellikle her ayın 25'inde yatırılmaktadır. PTT şubelerinden T.C kimlik numaranız ile birlikte doğum parasını alabilirsiniz. 

Doğum Parası Şartları

Doğum parası yardımı neden kesilir? 

Doğum parası başvurusu yapan aileler başvurular onaylandıktan sonra 2 sene boyunca bu ödenekten yararlanmaktadır. 2 sene boyunca yapılan ödemeler çocuğun ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için devlet tarafından verilmektedir. Bu yardımdan almak için ailelerden istenen herhangi bir şart yoktur. Bu yardımı alan kişiler hiçbir şekilde devlete borçlu almazlar. Bu yardım bebeklerin ihtiyaçlarının kolay bir şekilde alınabilmesi için ailelere yapılan maddi bir destektir. 

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal