Çalışma süresi kısalıyor mu? 2024 çalışma saatleri düşecek mi? Mesai saatleri ne zaman kısalacak?

Çalışma süresinin kısalmasına yönelik yasa teklifinin Meclis’e sunulmasıyla beraber kritik süreç başlamış olacak. Çalışanlar, çalışma saatleri kısalacak mı, çalışma saatleri düşüyor mu? gibi soruları araştırıyor. İşte detaylar…

22.01.2024-12:42 - (Son Güncelleme: 22.01.2024-17:40) Çalışma süresi kısalıyor mu? 2024 çalışma saatleri düşecek mi? Mesai saatleri ne zaman kısalacak?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın mesai saatlerinde düzenleme yapıp yapmayacağı konusu milyonlarca çalışanın gündemini yoğun şekilde meşgul ediyor. Birçok ülkede çalışma saatleri ve günlerinde düşüş uygulanmaya başlanmış olması sonrasında Türkiye’de çalışanların da beklentisi arttı. Peki Çalışma süresi kısalıyor mu? 2024 çalışma saatleri düşecek mi? Mesai saatleri Ne Zaman kısalacak?

Çalışma süresi kısalıyor mu?

Çalışma saatlerinin kısalıp kısalmayacağı konusunda tüm gözler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na çevrildi. AK Parti’nin Meclis’e sunduğu düzenlemeyle ilgili olarak önümüzdeki günlerde yeni gelişmelerin yaşanması bekleniyor.

2024 çalışma saatleri düşecek mi?

Çalışma saatlerine dair belirsizlik devam ediyor, ancak işçilerin uzun mesai saatleriyle ilgili beklentileri artıyor. Potansiyel senaryolar şu şekilde değerlendirilebilir:

Çalışma Saatleri Kısalıyor Mu

Haftada maksimum 45 saatlik yasal çalışma süresi bulunuyor. Çalışma günleri, sözleşme veya işyeri politikalarına göre 5 gün - 9 saat şeklinde eşit şekilde dağıtılabilir. İşyerinde, haftalık çalışma günlerini günlük 11 saati aşmayacak şekilde farklı bir düzenleme de yapılabilir. Çalışan ve işveren arasında daha kısa bir çalışma süresi de belirlenebilir.

Çalışma süreleri uluslararası sözleşmelerle düzenlenirken, ülkeler arasında ulusal mevzuatlara göre değişkenlik gösterebilmektedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sosyal güvenlik mevzuatını yeni nesil esnek çalışma modellerine uygun hale getirmek adına çalışmalarını sürdürüyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal