Çalışan milyonları ilgilendiriyor: Kıdem tazminatında kritik detay

Temmuz ve Aralık aylarında emekli aylığı ve kıdem tazminatı açısından oluşan farklar vatandaşa emekli maaşının ne zaman verilmesi gerektiği sorusunu düşündürüyor. Her ne kadar emekli maaşında zamanın pek önemi olmasa da kıdem tazminatında işler değişiyor. İşte detaylar...

18.06.2023-10:23 - (Son Güncelleme: 18.06.2023-10:23)

Önümüzdeki ay maaşlara yapılacak olan zamlar arasında refah payının da yer alması bekleniyor. Emeklilik planı yapan milyonlarca vatandaş ise refah zammından yararlanmak adına dilekçelerini ne zaman vermeleri gerektiğini merak ediyor. Her ne kadar emekli maaşında zamanın pek önemi olmasa da kıdem tazminatında işler değişiyor. 

Kıdem tazminatında kritik detay

Akşam gazetesinden Okan Güray Bülbül'ün yazısına göre, yıl sonu için bir şey söylemekte henüz erken. Yıl sonuna doğru enflasyon ve büyüme rakamına göre yıl bitmeden mi yoksa yeni yılda mı emekli olmanın avantajlı olacağı netleşecektir. İşte o yazıdan satır başları:

Temmuz ayında kıdem tazminatı tavanı artacağı ve işyerlerinde temmuz zam ayı olabildiği için bu ayı beklemek ya da haziranda hemen dilekçe vermenin kıdem tazminatı açısından önemli fark doğurması söz konusu olabilir.

Emekli Maaşı Kıdem Tazminatı

Emekli aylığı hesaplaması

Emekli aylığı en basit anlatımla güncellenmiş ortalama aylık kazanç ile aylık bağlama oranının çarpımıyla hesaplanır. Güncelleme katsayısı her yılın aralık ayı TÜFE (enflasyon) değişim oranının yüzde 100'ü ile sabit fiyatlarla GSYH gelişme hızının yüzde 30'unun toplamına 1 tam sayısının ilave edilmesi sonucunda bulunan değerdir. Dolayısıyla TÜFE ve büyüme hızı emekli aylıklarının miktarını etkiler. Bu nedenle de aynı prim gün sayısına göre aralık ayında bağlanan aylık ile ocak ayında bağlanacak olan emekli aylıkları arasında fark oluşur. Kişinin SGK'ya bildirildiği ücretinin, o dönemki aylık bağlama oranı ile çarpımı sonucu bulunan tutar, kişinin emekli aylığını ortaya çıkartır.

Ne kadar etkiler?

Emekli aylığı açısından haziran veya temmuz fark yaratmıyor. Ancak işçiler için kıdem tazminatı tavanı temmuz ayı itibarıyla artacağı için halihazırda kıdem tazminatı tavanına takılan işçilerin temmuzu beklemeleri avantajlı olacaktır. Örneğin; şu an için kıdem tazminatına esas giydirilmiş ücreti 25 bin TL olan ve 20 yıl kıdemi bulunan bir işçi, tavan nedeniyle 25 bin TL üzerinden değil, 19.982,83 TL üzerinden hesaplanacak kıdem tazminatını alabilecek. Dolayısıyla eline Damga Vergisi kesintisi sonrası 396.623,21 TL geçecek. Aynı işçi temmuz ayında emekli olursa aradaki kıdem süresi farkı ihmal edilse bile kıdem tazminatı tavanındaki artış dolayısıyla daha fazla kıdem tazminatı alacak. Örneğin kıdem tazminatı tavanı yüzde 30 artar ve 25.977 TL olursa, bu durumda işçinin eline Damga Vergisi kesintisi sonrası net 515.610 TL geçecektir. Yani bir aylık beklemenin kıdem tazminatı açısından faydası 119 bin TL'ye yaklaşacaktır.

Bayram ikramiyesi alma dönemi

Bayram ikramiyesine hak kazanmanın koşulu, bayramın içinde bulunduğu ayda emekli aylığı alıyor olmak. Dolayısıyla Kurban Bayramı'nda ikramiye alabilmek için hazran ayında emekli aylığı alıyor olmak gerekiyor. SSK ve Bağ-Kur'lular için 31 Mayıs, memurlarda 14 Mayıs dahil olmak üzere emekli aylığı talep edenler Kurban Bayramı'nda ikramiye alabilecek. Henüz aylıkları bağlanmamış bile olsa ikramiye konusunda kayıp yaşamayacaklar, aylıkları bağlandığında Kurban Bayramı ikramiyesi de ödenecek. Ancak haziran ayı içerisinde emekli olanlar için ikramiye ödenmesi söz konusu değil.’’

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal