C1 ehliyet, sürücü belgesi nedir, hangi araçları kullanır? C1 sınıfı ehliyet ne kadardır?

Her yıl pek çok sürücü ehliyet almak için kurslara ve sonrasında sınavlara giriyor. Sonrasında alınan ehliyetlerin grupları ise kafaları karıştırdı. Peki C1 ehliyet, sürücü belgesi nedir, hangi araçları kullanır? C1 sınıfı ehliyet ne kadardır? C1 sınıfı ehliyet hakkında merak edilenler haberimizde...

23.05.2022-11:53 - (Son Güncelleme: 23.05.2022-11:53) C1 ehliyet, sürücü belgesi nedir, hangi araçları kullanır? C1 sınıfı ehliyet ne kadardır?

Türkiye’de ehliyet sahibi olmak isteyen sürücü adayları her sene kendilerine en uygun sürücü belgesini edinmek için ilk olarak ehliyet kursuna sonrasında ise ehliyet sınavına giriyor. Ehliyet sınıflarını oluşturan her bir harf farklı bir araç sınıfını temsil ediyor. Bu C1 sınıfı ehliyetin ne olduğunu ve hangi araçlar için geçerli olduğunu öğrenmek isteyenler arama motorları üzerinden ‘’C1 ehliyet, sürücü belgesi nedir, hangi araçları kullanır? C1 sınıfı ehliyet ne kadardır?’’ sorularıyla araştırma yapıyor.

C1 ehliyet, sürücü belgesi nedir, hangi araçları kullanır?

C sınıfı ehliyetler kamyon ve çekici kullanmak amacı ile edinilen belgelerdir. Her türlü kamyon sürücülerinin edinmesi gereken ehliyet C sınıfı bir ehliyettir. C sınıfı ehliyetler kendi içinde C1, C1E, CE ve C olarak ayrılırlar. C1 sınıfı ehliyet kapsamına giren kamyon ve çekicilerin ağırlığı en fazla 7500 kg olabilir. C1E grubu ehliyetler, en fazla 12000 kg ağırlığında olan römorklu kamyon ve çekicileri kapsar. CE grubu ehliyetler ise ağırlığı 750 kilogramdan fazla olan römork ve yar römorklu kamyon ve çekicileri ya da tırları kullanmak için istenen sürücü belgesidir.

C1 ehliyet

C1 sınıfı sürücü belgelerini almak isteyen sürücü adaylarının 18 yaşına girmiş olmaları gerekmektedir. C1E sınıfı ehliyetler için en az 18, C ve CE sınıfı ehliyetler için ise en az 21 yaşında olmak gereklidir. C1 sınıfı bir ehliyet elde etmek için adaylarda, 18 yaşına girmiş olmak ve en az B sınıfı bir sürücü belgesine sahip olmak şartı aranır.

C1 sınıfı ehliyet ne kadardır?

C1 sınıfı ehliyete sahip olmak isteyenlerin öncelikle bir sürücü kursuna kayıt olması gerekmektedir. sürücü kursu fiyatları değişmekle birlikte, ortalama olarak 2021 C1 sınıfı ehliyeti sürücü kursu fiyatları 1.250 TL civarındadır. Ehliyet almak içinse ayrıca birtakım harçların yatırılması gerekmektedir. c1 sınıfı ehliyet harçları toplamda 1.638,4 TL tutmaktadır.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal