Buzlu Badem Nedir, Buzlu Badem Nasıl Yapılır?

Buzlu badem nedir? Buzlu badem nasıl yapılır? Yaz aylarında serinlemek için muhteşem bir alternatif olan buzlu bademe bayılacaksınız! İşte buzlu badem tarifi...

24.04.2018-15:05 - (Son Güncelleme: 12.06.2021-00:35)

Buzlu badem nedir? Buzlu badem nasıl yapılır? Buz üzerine konularak servis edilen badem bizim geleneğimizde oldukça önemli bir yere sahiptir. Türk mutfağının en sevilen sokak lezzetlerinden olan buzlu badem özellikle yaz aylarının aşırı sıcaklarında serinlemek için tercih edilen eski geleneklerimizden birisidir.  

Buzlu badem, seyyar satıcılar tarafından şehrin en işlek sokaklarında kalabalık caddelerinde, yürüyüş yollarında satarken görebileceğiniz efsane bir yiyecektir. 

Buz üzerine konularak servis edilir. Zaten adını da buradan alır. Buz üstüne konularak servis edildiği için buzlu badem denilmiştir. 

Kavurmadan, tuzlamadan olduğu gibi doğal haliyle yenilir. İçeriğinde barındırdığı vitamin ve mineraller için günde bir avuç tüketmek sağlık açısından önemlidir. 

Buzlu bademin yapım aşaması oldukça basittir. Pratik bir şekilde yapabileceğiniz buzlu bademi düşük maliyetle elde edebilirsiniz. 

Buzlu bademin en önemli özelliği ise çiğ olarak kullanılmasıdır. Yapımında kullanılan bademler çiğ bir şekilde tüketilir. Kavrulmadan yapılan badem çiğ iken trans yağ barındırmaz. Bu da buzlu bademi daha sağlıklı hale getirir. Buzlu badem yaparken kullanılan bademler ne kadar kaliteli ise tadı da bir o kadar lezzetli olacaktır. 

Buzlu badem yapımı ise önce tatlı badem içinin kabuklarının soyulmasıyla başlar. Bademi 15 dakika sıcak suda beklettikten sonra kabukları soyulur. İç kabukları soyulduktan sonra beyaz bir halde kalan badem parça buzların üzerine konulur. Bir tepsi üzerinde servis edilen buzlu badem yemeye hazır olur. 

BADEMİN FAYDALARI

- Bakır, demir, çinko, kalsiyum, potasyum, karbonhidratlar, doğmamış yağ asitleri, omega-3 ve daha pek çok vitamin ve minerali bünyesinde barındırır.

- Beden ve zihin yorgunluğunu giderir.

- Böbrek, idrar yolları ve cinsel organlardaki iltihapları iyileştirir.

- Hamilelerin sütünü artırır ve bebeklerin gelişimine yardımcı olur.

- Kolestrolü düşürür. Kalp krizi riskini %50 azaltır.

- Kan şekeri düzeyini ayarlar; kansere yakalanma riskini azaltır.

- Cinsel güçsüzlüğe karşı etkilidir.

- Böbrek, mesane ve üreme yollarındaki iltihapları yok eder.

- Baş ağrısı, karaciğer ve böbrek ağrılarını hafifletir.

- Kansere karşı da koruyucudur.

- Bakteri ve virüslerin çoğalmasını önleyerek hastalıklara karşı direnci arttırır.

- Badem ayrıca bor bakımından da oldukça zengin bir yemiştir. 

- Damar sertliğini önler, kadınların adet dönemlerinde kan şekerini düzenler.

BUZLU BADEM TARİFİ

Bu lezzeti evde kendi elleriyle hazırlamak ise oldukça kolay. Yapımında yalnızca 3 malzeme kullanılan buzlu bademi, 30 dakikada hazırlayabilirsiniz.

Buzlu Badem Tarifi İçin Malzemeler

- Sıcak su

- Çiğ badem

- Buz parçaları

Buzlu Badem Nasıl Yapılır?

- Çiğ bademleri soymadan önce bir kaba koyun.

- Bademin miktarına uygun olacak şekilde suyu kaynatın.

- Sıcak suyu bademlerin üzerine dökün ve bu şekilde 15 dakika bekletin. Böylece bademler daha kolay soyulacaktır.

- Su ılıklaştığında ise bademlerin kabuklarını tek tek soyun ve başka bir kaba alın.

- Buz parçalarını orta boyutlar haline getirin.

- Bademlerin kenarlarına buz parçalarını alarak servis edin. Afiyet olsun.

YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR