Vişnenin Faydaları Nelerdir?

Vişnenin faydaları nelerdir? Vişne suyunun faydaları nelerdir? Vişne sapının faydaları nelerdir? Yaz mevsimin gelmesiyle severek tüketilen vişnenin bilinmeyen mucizevi faydalarını duyunca çok şaşıracaksınız.

21.12.2018-05:55 - (Son Güncelleme: 11.06.2021-11:15)

Vişnenin faydaları nelerdir? Vişne suyunun faydaları nelerdir? Vişne sapının faydaları nelerdir? Vişne ile yapılacak içecek tarifi ile sağlıklı bir besin kaynağı olan vişneye dair tüm bilinmeyenlerle karşınızdayız.

Yaz aylarında severek tükettiğimiz bu meyvenin kullanım alanı da bir hayli geniş. Yemek yapımında kullanılan vişne ekşimsi tadıyla özellikle Osmanlı mutfağında sıklıkla tercih edilmiş aromasıyla enfes lezzetler oluşmasında baş rol oynamıştır. Yaz sıcaklarında meyve suyu yapımıyla serinleten vişne aynı zamanda ilaç sektöründe de kullanılmaktadır. İçeriğinde bulunan zengin bileşenler sayesinde idrar üretimine destek verip sindirim sisteminin düzenlenmesinde çok fazla yardımcı olmaktadır. 

Yüksek antioksidan içeriğiyle enfeksiyonları önlemeye yardımcı olan vişne son zamanlarda tüm dünyayı etkileyen koronavirüs pandemisinden korunmak içinde kullanılması gereken önemli bir koruyucu kalkan niteliğindedir. Hazır yaz gelmişken ve tam mevsimiyken doğanın bizlere sunduğu bu mucize besin kaynağını sıklıkla tüketmenizde fayda var. Tüm bu kötü etkilerden olabildiğince az etkilenmek adına vücut sistemini koruyacak güçlü besin kaynaklarını tüketmelisiniz. Vişne içerisindeki antioksidanlarla bağışıklık sistemini güçlendirirken virüslere karşı da korumada yardımcı olacak değerli bir besin kaynağıdır.

Adeta vitamin ve mineral deposu olan vişne; A, C, ve E vitaminleri açısından oldukça zengin bir meyvedir. Çok güçlü bir antioksidan kaynağı olan vişne, kan dolaşımından sinir sistemine, bağışıklık sistemini güçlendirmeden kanserle mücadeleye kadar birçok konuda inanılmaz etkiler sunan mucizevi bir meyvedir. 

VİŞNENİN FAYDALARI NELERDİR?

vişnenin faydaları nelerdir

Melatonin açısından zengin bir meyve olan vişne uyku problemi yaşayanlar için bu sorunu gidermede büyük bir katkı sağlayacaktır. Melatonin uyku düzeninin sağlanması için gerekli olan bir etkendir. Vücut sisteminin uykuyu düzenli bir şekilde oluşturabilmesi için melatonin hormonuna ihtiyacı vardır. Eğer vücut bu melatonin hormonunu düşük seviyede sağlıyorsa uyku düzeninde bozulmalar meydana gelecektir. Vücut melatonin hormonuna olan ihtiyacını doğal yollardan karşılamaktadır. İşte vücuda melatonin hormonunu sağlayacak en etkili doğal besin kaynağı da vişnedir. Vişne melatonin hormonu açısından oldukça zengin bir meyvedir. Bu özelliğiyle vişne, uykusuzluk yaşayan kişilere adeta şifa olacaktır. İçeriğindeki melatonin sayesinde uyku problemlerinizi ortadan kaldırmak için tüketebileceğiniz en etkili doğal besin kaynağıdır. 

Vişne; sodyum, potasyum, kalsiyum ve fosfor mineralleri açısından da oldukça zengindir. Bunların yanı sıra yüksek oranda beta-karoten ve E vitamini gibi güçlü antioksidanlar içerir. Ayrıca kas problemleri ve gut hastalığı gibi problemlerde de vişneden faydalanılmaktadır.

Kalp krizi ve felç olma riskini azaltıcı özelliği vardır. Ağrı sızı gibi durumlarda hafifletici etkisi vardır. Beynin çalışma fonksiyonlarına uyarıcı etkisinden dolayı faydası bulunmaktadır.

Vişnenin birçok hastalıkla mücadelede bu gibi faydalarının olması direk tedavi edici değildir sadece destek bir besindir bu tür hastalıklarla mücadele eden kişiler tarafından bunun bu şekilde algılanması ve mutlaka uzman bir doktor kontrolünde olmaları gerekmektedir.

100 gram vişnede 60 kalori vardır. Vişne, şeker içeriği düşük bir meyve olduğu için diyetlerde rahatlıkla tercih edilebilmektedir.

vişnenin faydaları nelerdir

Vişnenin sağlığımıza faydalarını sıralayacak olursak:

- Bağışıklık sistemini güçlendirir.

- İyi bir A ve C vitamini kaynağıdır.

- Kalsiyum, demir ve fosfor minerallerini içerir.

- Sinir sistemini düzenleyici etkisi vardır.

- Prostat ve kolon kanserine karşı koruma sağlar.

- Uykusuzluğa karşı oldukça faydalıdır.

- Kuvvetli bir antioksidandır.

- Kabızlık sorununu giderir.

- Kanser hücrelerinin büyümesini engeller.

- Bakterilerden ve mantarlardan korur.

- Grip, nezle ve soğuk algınlığına karşı önleyici etkisi vardır.

- Kolesterolü düzenleyici etki yapar.

- Parkinson hastalığına karşı koruma sağlar.

- Beyin ve sinir sistemi için oldukça yararlıdır.

- Unutkanlığa karşı etkilidir.

- Depresyona, strese karşı faydalıdır.

- Kalp atışlarını düzenler, kalp hastalıklarına karşı korur.

- Yaşlanma karşıtı bir meyvedir. Anti-ageing özelliği vardır.

- Vişne kaliteli bir uykuya yardımcı oluyor

- Enfeksiyonları iyileştirir, hücre yaşlanmasını önler

İçeriğinde yer alan antosiyanin vişneye antioksidan niteliği kazandırmaktadır. Antosiyanin hücre yaşlanmasını önleyici özelliktedir. Araştırmalara göre antosiyanin kolesterol ve kan şekerinin düşürülmesi konusunda da yardımcıdır. Bunun yanında vişnenin vücuttaki enfeksiyonları iyileştirici özellikleri de vardır.

GÜNDE BİR AVUÇ VİŞNE TÜKETİN!

vişnenin faydaları nelerdir

Bunca faydası olan bir meyvenin sağlıklı bir yaşam için tüketilmesi gereken değerli besinlerin başında gelmesi gerekir. Özellikle yaz aylarında sıcak havanında etkisiyle vücutta oluşan su ihtiyacını gidermede inanılmaz bir katkı sağlayacaktır. Ödem attırıcı özelliğiyle vücutta bulunan ödemden kolaylıkla kurtulmanızı sağlayacaktır. Tabi ki her besin gibi mevsiminde tüketilirse sağlığınıza katkı sağlayacak önemli bir ödem attırıcı kaynak olacaktır. Günde bir avuç taze vişne tüketimi ödem probleminizi ortadan kaldırmak için yardımcı olacaktır. 

VİŞNE SAPININ FAYDALARI

Vişne sağları kurutulup daha sonra çay şeklinde hazırlanarak içilebilir. İçeriğinde A, B1 ve C vitamini barındıran vişne sapları vücut direncini artırarak birçok hastalığa karşı sizi güçlü kılar. Ayrıca kilo kontrolü açısından kilo vermenize yardımcı olarak oldukça fayda sağlar.

Vişne sapının faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz; 

- Susuzluğu giderir, 

- Kolestrolü düşürür, 

- Hazmı kolaylaştırır, 

- Kanı temizler, 

- Sinir sistemini güçlendirir ve sakinleştirir, 

- Böbreklere yararlıdır, 

- Kilo vermeye yardımcıdır, 

- İdrar söktürücüdür, 

- Romatizmaya iyi gelir.

VİŞNE SUYUNUN FAYDALARI

vişne suyunun faydaları

Vişne suyunun sağlık açısından faydaları oldukça fazladır. 

- Antioksidan etkisi ile kanı temizler iltihap oluşumunu engeller ve eklem ağrılarının dindirilmesine yardımcı olur. 

- İnsülin kan şekeri ve kolestrolü düzenleyici etkisi vardır. 

- Kas onarımına yardımcı olur. 

- Uykusuzluk problemine karşı oldukça fayda sağlar. 

- Metabolik hastalıklar konusunda faydalıdır ve obeziteyi engeller. 

- Felç ve kalp hastalıkları riskini azaltır.  

- Parkinson hastalığına karşı faydalıdır.

SERİNLETEN DOĞAL VİŞNELİ İÇECEK TARİFİ

vişne suyu tarifi

Ekşi olduğu için genellikle reçel ya da marmelat olarak tüketilen vişne ile serinletici ve farklı lezzetler yapabilmek mümkün. İşte damaklarda ferahlatan bir tat bırakan tariflerden biri...

Malzemeler

- 150 gram vişne

- 8 adet siyah üzüm

- Bir su bardağı demlenmiş rezene çayı

- 4 parça buz

Hazırlanışı

Malzemeleri blenderdan geçirip, bardağa boşaltıp üzerine bir parça bitter çikolata ile tüketebilirsiniz.

Muhteşem bir koruyucu kalkan niteliğinde olan bu meyve ile yapabileceğiniz yaz tarifleriyle de hem serinleyin hem de sofralarınız şenlensin.  

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal