Bursa'da Türbenin Üzerine 5 Katlı Apartman Yapıldı

Bursa'da bulunan Takkeci Sinan Hoca Türbesi'nin üzerine 5 katlı apartman yapıldı.

08.05.2020-14:20 - (Son Güncelleme: 08.05.2020-14:54)

Osmanlı döneminde kendisine ait olan 30 gayrimenkulü vakfedip Tophane'de mektep yaptıran Takkeci Sinan Hoca, 1800'lü yıllarda hayatını kaybetti. Takkeci Sinan Hoca, kendi adıyal kurduğu medreseye gömülürken, uzun yıllar sonra Vakıflar Kanunu'nun çıkmasıyla Takkeci Sinan Hoca'ya ait olan medrese kamulaştırılarak satıldı. Yolun genişletilmesi kararının ardından çalışmalar sırasında Takkci Sinan Hoca Medresesi yıkıldı ve türbenin üzerine 5 katlı apartman yapıldı. 

"OLMAMASI GEREKEN BİR TABLODUR"

Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Bursalı tarihçi Emrah Ateş, "Takkeci Sinan Efendi, Bursa'nın çok sayıda yetiştirmiş olduğu alimlerden birisidir. İlim erbabı, Allah dostudur. Orası, şahsi kazancıyla elde ettiği gelirden yaptırmış olduğu bir medresedir. Tamamen helal parasıyla yapılmış bir medresedir. Vefatından sonra kendi medresesine defnediliyor. Yaklaşık 30 parça menkulünü vakfetmiştir. İnsan yetiştirmek üzere bir medrese inşa etmiştir. Burada da kendisi hocalık yaparak kimseden bir beklenti içine girmeden, kimseden maaş beklemeden Allah rızası için talebe yetiştirmiştir. Takke yapıp sattığı için de Takkeci Sinan Hoca olarak ismi kalmıştır. Yattığı yerde Sinan Efendi Medresesi adı altında bir medrese inşa edip talebe yetiştirir. Vakıf malıdır. Vakıflar Kanunu’yla birlikte orası da satılır. Yol genişletme çalışması kapsamında medrese yıkılır, medresenin belli bir kısmı kamulaştırılarak satılır. Şahsa devredilir. Maalesef yapılan medresenin altında kalır. Şu an kabrinin üzerine bir bina inşa edilmiştir. Son hali budur. Olmaması gereken bir tablodur." ifadelerini kullandı.

"DÜKKAN TARZINDA GÖRMEK BENİ ŞAŞIRTTI"

Mahalle sakini Ozan Orak ise şaşkınlığını gizleyemedi ve "Yıllardır bu yoldan geçerim. İlk kez burada bir türbe olduğunu öğrendim. Gerçekten çok şaşkınım. Türbeyi, dükkan tarzında görmek beni şaşırttı." dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal