01.11.2021-15:56 (Son Güncelleme:23.01.2022-09:50)


1

BÜLENT ECEVİT NERELİDİR?

BÜLENT ECEVİT NERELİDİR?

28 Mayıs 1925 yılında İstanbul'da doğan Bülent Ecevit'in ilk ismi aslında Mustafa'dır. Babası, Kürdizade Mustafa Şükrü Efendi'nin oğlu Fahri Ecevit'tir. Kastamonuludurlar. Annesi Fatma Nazlı Ecevit İstanbul doğumlu ressamdır.



2

BÜLENT ECEVİT KİMDİR?

BÜLENT ECEVİT KİMDİR?

1944 yılında Robert Koleji'nden mezun olan Bülent Ecevit, Ankara Üniversitesi'nde Hukuk Fakültesi ve İngiliz Filolojisi bölümlerine girse de hiçbirini bitiremedi. İngiltere'de bulunurken Londra Üniversitesi'ne kayıt yaptırsa da orada da eğitimini tamamlamadı. Liseden mezun olduğunda Basın Yayın Genel Müdürlüğünde çevirmenlik yapmaya başlayan Ecevit, 1950 yılında CHP'nin Ulus gazetesinde çalışmaya başladı. Amerika'da seminerlere katılan Ecevit, 1965 yılında Milliyet gazetesinde yazılar yazmaya başladı.



3

BÜLENT ECEVİT VE RAHŞAN ECEVİT

BÜLENT ECEVİT VE RAHŞAN ECEVİT

1946 yılında okuldan arkadaşı Rahşan Aral ile evlenen Bülent Ecevit, ölene kadar eşiyle evli kaldı. Aynı siyasi partilerde bulunan ikili, bir dönem Türk siyasetinde muhalif kanadın temsilcileri oldular. 1957 yılında ilk defa CHP ile milletvekili olan Ecevit, 1960 yılında CHP'nin kurucu meclisinde yer aldı. 1961 yılında Zonguldak'tan milletvekili olan Ecevit, 1965 yılında "ortanın solu" fikrini ortaya attı.



4

BÜLENT ECEVİT'İN GENÇLİĞİ

BÜLENT ECEVİT'İN GENÇLİĞİ

Güven Partisi ile CHP'ye ve AP'ye muhalif bir parti kuruldu. 12 Mart Muhtırası sonrası İsmet İnönü ile siyasi mücadeleye giren Ecevit, bu mücadeleden galip ayrıldı ve 1972 yılında CHP genel başkanlığına seçildi. 1973 seçimlerinde yüzde 33,3 oy alarak 185 milletvekili çıkardı. Necmettin Erbakan'ın kurduğu MSP ile koalisyon yaparak ilk defa başbakan oldu. 1974 genel affıyla solcu ve sağcı mahkumların birçoğu hapisten çıktı.



5

KIBRIS HAREKATI

KIBRIS HAREKATI

Yunanistan'ın desteklediği askeri cunta, Kıbrıs'ta darbe yaptı. Adada yaşayan Türklerin hayatı tehlikeye girmesiyle birlikte diplomatik görüşmeler başlasa da hiçbiri sonuç vermedi. Ordu harekete geçti ve Kuzey Kıbrıs Rumlardan kurtarıldı. Ecevit'in adı Kıbrıs Fatihi olarak kaldı. Birçok defa suikast girişimine uğrayan Ecevit, 12 Eylül darbesi sonrası 10 yıl siyasi yasağa mahkum edildi. Eşi Rahşan Ecevit, 1985 yılında DSP'yi kurdu. 1999 yılında son defa DSP ile başbakan oldu. Terörist Abdullah Öcalan Ecevit döneminde yakalandı.



6

ABD Başkanı Joe Biden ile Bülent Ecevit'in 40 yıl önce çekilen fotoğrafı ortaya çıktı.



7

BÜLENT ECEVİT NEDEN ÖLDÜ?

BÜLENT ECEVİT NEDEN ÖLDÜ?

Merve Kavakçı İstanbul'dan milletvekili seçilmişti. Kamuda başörtüsü yasağı sebebiyle başörtülü Merve Kavakçı Bülent Ecevit'in hedefi olmuştu. Nazlı Ilıcak ile birlikte Merve Kavakçı, TBMM'den Bülent Ecevit'in isteğiyle atıldı. Türk siyasi tarihini lekeleyen atılma anı sonrası başörtü yasakları daha da sıkılaştırılmıştı. Bülent Ecevit 2006 yılında solunum yetersizliği dolayısıyla hayatını kaybetti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR