Bu yıl İstanbul'un fethinin kaçıncı yılı? İstanbul'un fethinin kaçıncı yılını kutluyoruz?

29 Mayıs İstanbul'un Fethi'ne sayılı günler kala Türkiye'nin gündemin yerini aldı. Hz. Muhammed tarafından fetih haberinin verildiği ve medeniyetlere başkentlik yapmış İstanbul'un Fethi 29 Mayıs tarihinden düzenlenen programlar ile kutlanmaya hazırlanıyor. İstanbul'un Fethi'nin yaklaşmasıyla kaçıncı senesini kutluyoruz soruları da sıklık kazandı. İstanbul'u kim fethetti? İstanbul'un fethi ne zaman? İstanbul'un kaçıncı fethini kutluyoruz? Kutlamalar için hazırlıkların başladığı İstanbul'un Fethi hakkında detaylar haberimizde

26.05.2022-14:55 - (Son Güncelleme: 26.05.2022-14:55) Bu yıl İstanbul'un fethinin kaçıncı yılı? İstanbul'un fethinin kaçıncı yılını kutluyoruz?

Tarihte yer alan önemli günlerden biri olan İstanbul'un Fethi yeni çağın açılmasında büyük rol oynarken 29 Mayıs günü büyük bir coşkuyla kutlamalar yapılacaktır. 29 Mayıs'a sayılı günler kalmasıyla gündeme gelen İstanbul'un Fethi için araştırmalar sıklık kazanırken ne zaman fethedildi, kim fethetti, kaçıncı senesi? sorularına yanıt aranmaya başlandı. İşte detaylar...

İstanbul'un fethi ne zaman?

53 gün süren yoğun kuşatma sonucunda Osmanlı Devleti padişahı II.Mehmed önderliğinde Osmanlı ordusu el birliğiyle Bizans İmparatorluğu'nun başkenti olan İstanbul'u ele geçirdi. 6 Nisan - 29 Mayıs 1453 tarihleri arasında süren kuşatmadan başarılı şekilde geri dönüldü.

İstanbul'un Fethi'nin kaçıncı yılı?

İstanbul'un fethi nasıl gerçekleşti?

1451 yılında ikinci kez başa geçen isim II.Mehmed olurken İstanbul'un fethi için de önderliği kendisi yapmıştır. 1451 yılının sonraların İstanbul için hazırlıklar başlarken ilk emir Rumeli Hisarı'nın inşası üzerine verildi. II.Mehmed'in büyük dedesi Bayezid'in yaptırdığı Anadolu Hisarı karşısına inşaat işlemleri başlatıldı.

İmparator Konstantin, II.Mehmed ile Rumeli Hisarı'nın inşası üzerine kendinden izin alması gerektiği için elçileri göndermesiyle elçiler Mehmed tarafından kabul görülmedi. İnşaata devam edilirken 1452 yılının sonunda İmparator tekrar barış adı altında elçilerini II.Mehmed'e gönderdi. Ancak bunun devamında da Mehmed asla elçileri kabul etmedi ve 1452 yılının Ağustos ayında hisarı tamamladı. Yapılan inşaat sonrasında Osmanlı Devleti boğazın kontrolünü eline aldı.

İstanbul'un Fethi'nin kaçıncı yılı?

Boğazdan geçecek gemilere kadar bundan sonra Osmanlı karar verecek duruma geldi. Geçen gemiler ise para ödemek ile yükümlü tutuldu. Ödeme yapmayan gemilere ise hazırda bekleyen top atışları eşlik edeceği açıklandı. 1452 yılının sonlarında ödeme yapmayı kabul etmeyen Venedik gemisi batırılarak kaptanı tutuklandı.

İstanbul fethinin kaçıncı yılı?

Padişah II.Mehmed'in önderliğinde 54 gün süren kuşatma sonrasında 29 Mayıs 1453 yılında İstanbul'un Fethi tamamen gerçekleşti. 1500 yıllık Doğu Roma yıkılırken Orta Çağ bitirildi ve yerini Yeni Çağ'a bıraktı. 29 Mayıs 2022 tarihi itibariyle bu sene İstanbul'un Fethi'nin 569.yılı kutlanmaktadır. 

Şahsenem Aktaş
sahsenem@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal