Bu uçuş göğsümüzü kabarttı! HÜRJET'ten tarihi uçuş

Türkiye'nin ilk milli jet eğitim uçağı HÜRJET, 3 Eylül 2023 tarihinde Türk Yıldızları ile birlikte akrobatik gösteri uçuşu gerçekleştirdi. Bu uçuş sonrası "sen yüksel, bayrak yükselsin" paylaşımı yapıldı.

06.09.2023-16:48 - (Son Güncelleme: 06.09.2023-16:59) Bu uçuş göğsümüzü kabarttı! HÜRJET'ten tarihi uçuş

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Jet Eğitim Uçağı HÜRJET'in Türk Yıldızları ile yaptığı tarihi uçuşa ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Görgün, "Yüksel HÜRJET, sen yüksel, bayrak yükselsin. Ülkemizin gökteki milli yıldızı HÜRJET, Türk Yıldızları'nın arasındaki yerini alıyor. Hafif taarruz, eğitim, devriye ve akrobatik gösteri görevleri için gün sayan HÜRJET'imizin semalardaki yolu hep bağımsız ve açık olacak." ifadesini kullandı.AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Türkiye'nin ilk insanlı jet motorlu uçağı olan HÜRJET, 3 Eylül'de Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı akrobasi timi Türk Yıldızları ile birlikte kol uçuşu yaptı.

Bugüne kadar 17 uçuş gerçekleştiren ve toplam 9 saat 8 dakika havada kalarak uçuş kontrol sistemi, hava veri sistemi, uçak sistem testlerini başarıyla tamamlayan HÜRJET'in son uçuşuna Türk Yıldızları eşlik etti. HÜRJET bu uçuşta 37 dakika havada kalarak 15 bin 403 fit irtifaya ve 351 knot hıza ulaştı. 

HÜRJET, ilk uçuşunu 25 Nisan'da gerçekleştirerek gökyüzü ile buluştu

Tasarım zarfı içerisinde uçuş testlerine devam edecek olan HÜRJET'in varyantları arasında Jet Eğitim Uçağı, Akrotim Gösteri Uçağı, Harbe Hazırlık Uçağı, Red Aircraft ve Uçak Gemisine İniş-Kalkış versiyonları bulunuyor. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile Türk Havacılık Uzay Sanayii arasında 27 Aralık 2022'de imzalanan sözleşme çerçevesinde ilk etapta 4 uçak ve gerekli görülen aşamada ilave 12 uçak için anlaşma sağlandı. Proje kapsamında Haziran 2024'te ikinci prototipin ilk uçuşu planlanıyor.


Ceyda Bıyıklıoğlu
ceydabiyiklioglu@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal