Bu tarihi kaçırmayın! Emekliye seyyanen zamda yeni gelişme: Kademeler ve son başvuru tarihi açıklandı!

SGK Uzmanı İsa Karakaş, emeklilere yönelik seyyanen zam ve 3600 ek gösterge gibi konularda önemli açıklamalarda bulundu. Ankara'dan gelen son kulis bilgilerini paylaşan Karakaş, emeklilere yönelik seyyanen zam konusunda son haftalara girildiğine dikkat çekti. Karakaş, "Emeklilere yönelik benim öngörüm, seçim gününe kadar bir düzenleme yapılabilir" şeklinde konuştu.

16.03.2024-09:56 - (Son Güncelleme: 16.03.2024-12:50)

Seyyanen zam konusunda beklenen düzenlemenin seçimlere kadar gerçekleşebileceğine işaret eden Karakaş, emeklilerin bu konuda umutlu olmaları gerektiğini belirtti. Ayrıca, 2000-2008 arasında kademeli emeklilik bekleyenler için de SGK'nın işaret verdiğini dile getirdi. 3600 ek gösterge konusunda ise net bir tarih veremeyen Karakaş, ancak bu konuda da çalışmaların devam ettiğini ve belirli bir süreçte sonuca ulaşılacağını ifade etti. Son dakika gelişmelerini takip etmek gerektiğini vurguladı. SGK Başuzmanı İsa Karakaş, Ankara'dan gelen son kulis bilgileriyle birlikte emeklilere, memurlara ve diğer çalışan kesimlere dair önemli konularda açıklamalarda bulundu. Emekli seyyanen zammı, memurların 3600 ek gösterge beklentisi, kademeli emeklilik ve diğer konularda güncel durumu değerlendiren Karakaş, emeklilere yönelik son haftalarda yaşanan gelişmelere dikkat çekti.

Seyyanen zam konusunda, emeklilerin sosyal yardım değil maaşlarına doğrudan yansıyacak bir artış talep ettiğini vurgulayan Karakaş, seçimlere kadar bu konuda düzenleme yapılmasının beklenebileceğini ifade etti. Memurların 3600 ek gösterge talebine ise maaşlara bir artış getirmeyeceği konusunda uyardı. 2000-2008 arası işe girişi olan sigortalılar için kademeli emeklilik konusunda da muhalefet partilerinin çeşitli kanun teklifleri sunduğunu aktaran Karakaş, bu konuda da SGK'nın gelişmeleri takip ettiğini ve belirli bir süreçte açıklama yapacağını dile getirdi. Okurken çalışanlar için staj ve çıraklık süreçlerinin, Bağ-Kur'lular için prim eşitleme, taşeron çalışanlar için de kadro düzenlemesi beklenirken, Karakaş bu konuların da ilgili kurumlar tarafından yakından takip edildiğini belirtti. Son dakika gelişmelerini takip etmenin önemine vurgu yaparak, kamuoyunu konuyla ilgili bilgilendirme ve güncel gelişmeleri yakından takip etme çağrısı yaptı.


“Emekli Kart” uygulaması

SGK Başuzmanı İsa Karakaş, emeklilere sağlanacak olan "Emekli Kart" uygulamasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Karakaş, bu uygulamanın emeklilere yönelik verilecek desteklerin yenisi olmadığını belirtti. Emeklilere yönelik sağlanacak desteklerin daha önce de var olduğunu ifade etti. Karakaş'ın açıklamalarına göre, "Emekli Kart" uygulamasıyla emeklilere sunulan destekler, daha önceki uygulamalara ek olarak sunulan yeni bir destek şekli değil. Bu durum, emeklilerin sosyal ve ekonomik haklarının artırılması yolundaki çabaların bir parçası olarak değerlendirilebilir.

Karakaş'ın bu açıklamalarının yanı sıra kademeli emeklilik konusunda da şu açıklamalarda bulundu:

“EYT sürecinin biliyorsunuz. 20 yıllık bir süreç. Kademeli emeklilik için bir uçurum var. SGK tekniğine bir aykırılık söz konusu. Sistemin sürdürülebilirliği açısından aradaki uçurumun kapatılması gerektiğini defalarca söyledik. EYT’yi başından beri izledim. Çok yoğun ve istikrarlı bir şekilde üzerine gidildiği için EYT hakkına kavuştular. Dolayısıyla kademeli emeklilik süreci de zaman ve sabır işi. Yapılan kademe ile yaş düzenlemesinde yine EYT düzenlemesi göz ününde bulunduruluyor.

30 Nisan 1999 dönemi de bu kademeli emeklilik içerisinde. 1 Mayıs’tan sonrakilerin zaten kademeli ile ilgili sorunları yok. Emeklilikte kademeye takılanların durumunda 20 yıl eklemeyecekler. Ankara’daki durumu söyleyeyim. Muhalefet partileri emeklilerden sonra en çok kademeli emeklilik için kanun teklifi veriyorlar. Dolayısıyla muhalefet partilerinin elindeki en büyük kozlardan birincisi emekliler, ikincisi emeklilikte kademe bekleyenler. Üçüncü sırada da çıraklık mağdurları var. Gerçeği söyleyelim, şu anda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın elinde Meclis’e sunacağı kademeli emeklilik ile ilgili bir kanun teklifi yok. Bugün itibariyle iktidar tarafından hazırlanmış bir kanun teklifi yok. Seçim sonrasında emeklilik sistemi masaya yatırılacak. SGK sistemi ile ilgili düzenlemeler yapılırsa mecburen bu sorunlara da bakılacak. Sosyal Güvenlik sisteminin sürdürülebilirliği, mantıklı ve matematiksel açıdan düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Aradaki farkın yumuşatılması elzemdir. " 


Emekli ikramiyeleri için son başvuru tarihi

Emekli ikramiyeleri ve maaşlarla ilgili önemli açıklamalarda bulunan SGK Başuzmanı İsa Karakaş, emeklileri ilgilendiren önemli konulara değindi. İkramiye almak isteyenler için dikkat çeken bir uyarıda bulunan Karakaş, 31 Mart tarihini geçirmemeleri gerektiğini belirtti. Bu tarihi kaçıranların bayram ikramiyesini alamayacağını açıklayan Karakaş, 31 Mart tarihine kadar e-Devlet üzerinden başvuruda bulunabileceklerini söyledi. Ayrıca, Cumhuriyet İkramiyesi başvurusunu tarihi içinde yapamayanların ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu'na dilekçe vermeleri gerektiğini de hatırlattı.

“3600 Ek Gösterge’ kademeli şekilde maaşlara olumlu etkisi mevcut

Karakaş ayrıca, memurlar arasında merakla beklenen 3600 ek gösterge konusuna da değindi. Ek göstergenin maaşlara etkisi hakkında açıklamalarda bulunan Karakaş, bu konuda belirli kademelerin olduğunu ve 3600 ek göstergenin maaşlara olumlu etkisinin olduğunu ifade etti. Ancak, seyyanen zamın yansıtılmaması nedeniyle ek göstergenin beklenen faydayı tam olarak sağlamadığına dikkat çekti.

Kademeli emeklilik konusunda da önemli açıklamalarda bulunan Karakaş, bu konuda çözüm bekleyenlerin sorunlarını dile getirdi. Staj ve çıraklık mağduriyetiyle ilgili olarak çözüm önerilerini paylaşan Karakaş, bu kişilere emeklilik sigortası kapsamında haklar verilmesi veya borçlanma hakkı tanınması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Bağ-Kur prim eşitlemesi bekleyenler ve taşeron işçilere kadro verilmesi beklentileriyle ilgili de güncel durumu şu sözlerle değerlendirdi:

"3600 ek gösterge çıktı. Memurların bazılarına verildi. Biz buna tazminat yansıtma oranı diyoruz. Kademeleri var. Mesela kademesi 2200 ile 3600'e kadar olanların maaşları düşük, 3600'ü aldığı andan itibaren, maaşlar olumlu yönden artıyor. 3600 ile 4000 arasında ise çok büyük fark yok. Böyle durumlar var. Meslek ayrımı olmadan birinci dereceye gelen memurlara hatta bu bile şart değil aslında bütün kamu çalışanlarına 3600 ek göstergeyi vermek lazım. Zaten 3600 ek göstergeyi verseler bile, seyyanen zam yansımadığı için 3600 ek göstergenin çok büyük faydası olmayacak. Seyyanen zam katılmadığı için böyle bir durum da var." 


Staj ve çıraklık mağduriyeti

Çıraklık mağduriyetine de değinen Karakaş, sözlerini şu ifadelerle tamamladı:

“Sosyal Güvenlik Kurumu'nun aktüeryal dengesi, gelir gider ve kaç kişi çalışacak, kaç kişi emekli olacak bunu yansıtıyor. EYT ile birlikte bu denge bozuldu. Bunu düzeltmenin yolu  staj ve çıraklık mağdurlarından geçiyor. Mağduriyetleri nedir? Sadece iş kazası, meslek hastalığı ve sağlık sigortasından faydalanıyorlar. Emeklilik sigortasından faydalanamıyorlar. Bizim de önerimiz tüm bu mağdurların ya emeklilik sigortası kapsamına alınmaları ya başlangıç sayılsın ya da borçlanma hakkı verilsin. Biz 1987 yılında zaten yasa çıkarmışız, geriye dönük borçlanma hakkı vermişiz.

Yurt dışına giden vatandaşlarımız, hiçbir şart olmadan borçlanabiliyor, staj ve çıraklara en fazla 1 ya da 2 yıl verilecek onlara verilmiyor. Çıraklık mağduriyeti çok kadim bir meseledir. Tam tamına 38 yıllık bir sorundur. Bunu çözüme kavuşturmanın zamanı geldi. Cumhur İttifakında bulunan MHP zaten vaatte bulundu. Seçimden sonra staj ve çıraklık mağduriyetine son vereceğiz. Bu kişilerin 1,5 milyon civarında oldukları söylenebilir. Meclis'te onlar ile ilgili kanun teklifleri hep muhalefetten geliyor. İktidar tarafından ne yazık ki henüz bir teklif verilmedi."


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal