Bu Kez De Almanya Piyasaları Karıştırdı: Merkez Bankası Yeni Başkanı Nagel'dan Mesaj Var!

Dünya genelinde artan enflasyon baskısı küresel bazda önemli merkez bankalarının sırayla şahinleşmesine sebep oldu. Fed ile başlayan süreceAvrupa Merkez Bankası dâhil olurken, ECB'yi Almanya Merkez Bankası'nın yeni başkanı Joachim Nagel izledi. 

09.02.2022-15:54 - (Son Güncelleme: 09.02.2022-16:12)

Küresel pay piyasaları, şahinleşen merkez bankaları ve şirket bazlı oynaklığı artıran bilançolarla karışık bir seyir izlerken, gelecek hafta başta ABD'de enflasyon ve küresel merkez bankalarının yetkililerinin sözle yönlendirmeleri yatırımcıların ana odağında. 

ÖNCE FED SONRA ECB 

Dünya genelinde artan enflasyon baskısı küresel bazda önemli merkez bankalarının sırayla şahinleşmesine sebep olurken, bu grubun başını Fed ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) çekiyor. 

ŞAHİN TONLAR BİR BİR GELMEYE BAŞLADI 

Fed'de olduğu gibi ECB politika faizinde değişikliğe gitmezken, toplantı sonrası ECB Başkanı Christine Lagarde'ın şahin tonu dikkati çekti. 

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin Fed'in martta 50 baz puanlık faiz artışı yapabileceğine ilişkin tahminlere karşı sözle yönlendirmelerde bulunsa da geçtiğimiz hafta açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin oldukça üzerinde gerçekleşmesi sonrası martta 50 baz puanlık faiz artışı ihtimalini yüzde 36'ya çıkardı. 

SIKILAŞMA BAŞLIYOR 

Merkez bankalarının para politikalarındaki sıkılaşma eğiliminin güçlenmesi küresel pay piyasalarını baskılasa da, özellikle ABD'de beklentilerin üzerinde kar açıklayan bir çok şirket küresel bazda risk iştahını canlı tuttu. 

ECB Yönetim Konseyi, hafta içindeki toplantısında, faiz oranlarını değiştirmeme kararı aldı. Buna göre, politika faizi sıfır, mevduat faizi yüzde eksi 0,50 ve marjinal fonlama faizi de yüzde 0,25'te sabit bırakıldı. Toplantı sonrası konuşan Lagarde, enflasyonun ECB'nin enflasyon hedefine daha da yaklaştığını belirterek, para politikası kurulu üyelerinin tamamının enflasyon konusunda endişeli olmaya başladıklarını ifade etti. 


Lagarde'ın açıklamalarıyla tahvil piyasalarında ECB'nin haziranda 10 baz puan faiz artışına gideceği fiyatlanmaya başlarken, yıl sonuna kadar toplam 40 baz puan faiz artışı yapılacağı öngörülüyor.

Bölgenin bir diğer önemli merkez bankası BoE, perşembe günü 25 baz puan faiz artırarak politika faizini yüzde 0,50'ye çıkarırken, üst üste ikinci faiz artışını yapmış oldu. BoE faiz kararını 5'e karşı 4 oyla alırken, diğer 4 üye politika faizinin 50 baz puan artırılmasını istedi. BoE'nin yılın geri kalanında 4 kez daha faiz artıracağı tahmin edilirken, gelecek toplantıda faiz artışının 50 baz puan olacağına kesin gözüyle bakılıyor. 

ALMANYA MERKEZ BANKASI BAŞKANINDAN FAİZ SİNYALİ 

Nagel bugün bir gazeteye verdiği demeçte enflasyonun beklenenden daha uzun süre yüksek seyretmesi durumunda Avrupa Merkez Bankası'nın bu sene faiz artırabileceğini belirtti. Nagel Die Zeit'a verdiği mülakatta: "Eğer Mart ayına kadar enflasyonda resim değişmezse para politikasında normalleşmeyi desteklerim" değerlendirmesini yaptı. Nagel ilk adım olarak varlık alımlarının bu sene sonlandırılacağını, ardından yine bu yıl faiz artırımı olabileceğini dile getirdi. Nagel "Çok geç davranmanın ekonomik maliyeti erken davranmaktan daha fazla olur. Geç kalırsak faizleri daha hızlı biçimde artırmamız gerekebilir, finans piyasaları da daha yüksek volatiliteyle tepki verir." uyarısı yaptı. 

EN ŞAHİN ÜYELERDEN BİRİ OLDU 

Nagel bu söylemiyle AMB Yönetim Kurulu'nun en şahin üyelerinden biri olarak bilinen Klaas Knot'a katıldı. Knot da önceki günlerde verdiği demeçte faizlerin bu yılın dördüncü çeyreğinde artırılmasını beklediğini söylemişti. Nagel Almanya'da enflasyonun bu sene yüzde 4'ü aşacağı tahmininde bulundu. Bundesbank'ın enflasyon hedefi yüzde 3.6. AMB Üyesi Francois Villeroy de Galhau bugün son dönemde banka yetkililerinin yaptığı açıklamalara piyasaların aşırı tepki verdiğini söyledi. Öte yandan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC grubunun üretim artışını sabit tutması petrol arzının yetersiz kalabileceği endişesiyle petrol fiyatlarının yükselişini desteklemeye devam ediyor. 


2022 BORSA İSTANBUL'UN YILI OLACAK 

Türkiye'de önde gelen kurumları tarafından hazırlanan strateji raporlarında, 2022'de küresel çapta yüksek enflasyon ve oynaklık temasının süreceği belirtilerek yatırımcılara "temkinli ve tetikte" olunması gerektiği mesajı verilirken, borsada yükselişin sürebileceği öngörülüyor. 

Strateji raporlarında küresel piyasalar için 2022 yılı için temkinli duruşun gerekliliğine işaret edilirken, yurt içinde pandemi döneminde emsallerine göre ucuz kalan Borsa İstanbul'un öne çıkabileceği piyasalarda konuşuluyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal