Bu içeceği içenin ömrü kısalıyor: Kalp hastalığına ve felce yol açıyor

Günümüzdeki gıdaların bazıları sanıldığı kadar yararlı değil. Uzmanlar ise neredeyse her mutfakta bulunan bir içecek türüne karşı yaptıkları araştırmaların neticesinde söz konusu içeceklerin erken ölüm riskini artırdığını ortaya koydu.

23.04.2023-10:25 - (Son Güncelleme: 23.04.2023-15:01) Bu içeceği içenin ömrü kısalıyor: Kalp hastalığına ve felce yol açıyor

İnsanlar günlük hayatta tükettikleri yiyeceklerin yanında ilk olarak asitli içecekleri tercih ediyor. Hemen hemen her evde bulunan asitli içeceklerin zararları konusunda uzmanlardan önemli uyarılar geliyor. Harvard Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, gazlı içeceklerin milyonlarca kişi için erken ölüm riskini artırdığını ortaya koydu. 

Kalp hastalığına ve felce yol açıyor

Araştırmacılar, sağlığı bozan gazlı içecekleri sıcak içeceklerle değiştirmenin yıllarınızı uzatabileceğini söylüyor. Dr. Le Ma, "Genel olarak, bu sonuçlar diyabetli yetişkinler arasında genel sağlığın korunmasında içecek seçimlerinin önemini vurgulayan ek kanıtlar sağlıyor" dedi. Kandaki şekerleri parçalayan insülin adı verilen vücuttaki bir kimyasalla ilgili sorunlardan kaynaklanır. Durum, kan şekeri seviyelerinin çok yükselmesine neden olur ve zamanla kalp hastalığına ve felce yol açabilir.

Çay ve kahve riski azaltabilir

Önceki çalışmalar, günde yaklaşık iki veya üç fincan çay veya kahve içmeyi, şişmeyi azaltarak daha düşük kalp hastalığı riski ile ilişkilendirmiştir. BMJ'de yayınlanan son araştırma farklı içecekler içmenin hastaların yaşam sürelerini nasıl etkilediğini inceledi.

Asitli içecekler

Gazlı içecek içenlerin ölüm riski daha fazla

Araştırmacılar, bu durumdaki 15.000'den fazla ABD'li yetişkinin ne kadar düzenli olarak çay, kahve, şekerli gazlı içecekler, şekersiz gazoz, meyve suyu, süt ve su içtiğini izledi. Ortalama 18 buçuk yıl sonra, yaklaşık 3.447 kalp hastalığı geliştirdi ve toplamda 7.638 kişi öldü. Günde birden fazla gazlı içecek içen hastaların ölme olasılığı, ayda birden az içenlere göre beşte bir daha fazlaydı. Aksine, daha fazla kahve, çay, sade su veya az yağlı süt içen hastaların erken ölme olasılığı daha düşüktü.

Günde 6 fincan kahve için

Günde altı fincana kadar içmek, ölüm riskini kahve severler için dörtte birden fazla ve çay içenler için beşte bir oranında azalttı. Diyabet teşhisi konulduktan sonra içtikleri kahve miktarını artıranların erken ölüm riski, yapmayanlara göre yüzde 18 daha düşüktü. Gazlı içecekleri kahve ile değiştirmek ölüm riskini yüzde 18 ve çay için yüzde 16 oranında azalttı.

Asitli içeceklerin zararları

Kemik erimesi

Asitli içeceklerin tüketimini kemik kütlesini azaltıp kırılmalara neden olur. Asitli içecekler, fosforik asit ve kafeinden zengindir. Özellikle kadınlarda menopoz döneminde kemiklerden kalsiyumun çekilmesine neden olarak kemiklerde güçsüzlüğe neden olur ve kırılganlığı arttırır. Bunun sonucunda kemik erimesi kaçınılmaz bir hal alır.

Dişte mineral kaybını artırır

Diyetisyen Rıdvan Arslan verdiği bilgilerde, asitli içecekleri diş minesini aşındırdığını belirtti. Günde 1 bardak asitli içecek tüketimi diş çürüklerine zemin hazırlar ve diş sağlığına zarar verir.

Mideye zarar verir

Asitli içecekler midedeki hidroklorik asidin yapısını bozar. Reflü ve gastrik semptomlarının sıklığını arttırır. Midede ağrı, gaz ve şişkinlik gibi birçok probleme neden olur.

Şeker hastalığına zemin hazırlıyor

Asitli içeceklerde bol miktarda früktoz şekeri bulunmaktadır. Asitli içecekler tüketildiği zaman ani kan şekerinde yükseliş gösterir ve kan şekerinde dalgalanmalar gözlemlenir. Günde 1 bardak tüketimi bireylerin şeker hastalığına olan yatkınlığını arttır.

Böbrek taşının oluşma riskini artırır

Asitli içecekler fosforik asitten zengindir. Sık tüketimi böbrek taşı riskini arttırır. Ayrıca böbrek hastalıklarına yakalanma riski arttırır.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal