Bu gıdaları tüketirken dikkatli olun! Beynin çürümesine yol açıyor

Günler geçtikçe işlenmiş gıdaların ne kadar zararlı oldukları gün yüzüne çıkıyor. En başta olarak hazır çorbalar, yağ, tuz ve şeker oranları yüksek olan işlenmiş gıdaların beynin işlevlerini olumsuz yönlerde etkilediği tespit edildi. Alınan günlük kalorinin yüzde 20'si işlenmiş gıdalardan oluşanların, kavrama yeteneklerinin zaman geçtikçe azaldığına vurgu yapılıyor.

03.08.2022-09:56 - (Son Güncelleme: 03.08.2022-13:00) Bu gıdaları tüketirken dikkatli olun! Beynin çürümesine yol açıyor

Kalp ve dolaşım sorunları, kanser, diyabet ve obezite riskini arttırıyor. İnsan ömrünü azalttığı da söyleniyor. Söz konusu tüm zararların altında ise işlenmiş gıdalar var. İşlenmiş gıdaların sağlığa olan zararı bu kadarla da kalmıyor. Aynı zamanda bilişsel zayıflamaya da sebebiyet veriyor.

Beyin sağlığını tehdit ediyor

Yeni yapılan araştırmalar sonucunda, işlenmiş gıdaları tercih eden kişilerin kavrama yeteneği yüzde 28 oranında azaltıyor. İşlenmiş gıdaların, insanın bilgiyi gözden geçirme ve karar alma yetkilerini olumsuz yönde etkiliyor. Yaşlandıkça beyin sağlığının olumsuz yönde etkilenmemesi için sağlıklı beslenmeye önem verilmesi gerekmektedir. Yap, tuz ve şeker oranını yüksek olduğu hazır gıdalar vücutta inflamasyona sebebiyet veriyor. Bitkisel lifler ise bu konuda bağırsaklarda önemli rol oynuyor. Sağlıklı beslenmek fiziksel ve bilişsel sağlığınız için oldukça önemli.

Ev yemeklerinin önemi

Genellikle hazır tüketilen işlenmiş gıdalar dondurulmuş pizza, hazır çorba ve hamburgerler oluyor. Uzmanlar ise ne kadar yoğun tempo içerisinde olursanız olun ev yemeği yapmanın ve tüketmenin kritik bir öneme sahip olduğunu belirtiyor.

Berkay Çakmak
berkay61cakmak@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal