'Bu dünyanın yararına bir anlaşma' Dünyanın gözü İstanbul'da! Tahıl koridoru için tarihi imza atıldı!

Tahıl koridorunda imzalar bugün Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde atıldı. İşte toplantının detayları...

22.07.2022-17:30 - (Son Güncelleme: 22.07.2022-17:47) 'Bu dünyanın yararına bir anlaşma' Dünyanın gözü İstanbul'da! Tahıl koridoru için tarihi imza atıldı!

Tahıl Koridoru için imzalar bugün Dolmabahçe Ofisi'nde atıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, tahıl sevkiyatı anlaşması imza töreninde son derece önemli açıklamalar yaptı.


‘’Karadeniz’deki umut ışığı çok parlak’’

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres törende Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür ederek, "Bugün Karadeniz'de bir umut ışığı var. Dünyanın buna her zamankinden daha fazla ihtiyacı var. Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ısrarlı yaklaşımları sayesinde oldu. Çok teşekkür ederim. Tahıl sevkiyatı, küresel gıda arzındaki açığı kapatacak ve fiyatların düşmesini sağlayacak. BM taahhüdünün arkasındadır. Karadeniz'deki umut ışığı çok parlak" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar ise şu şekilde:

‘’Tüm dünyayı uzun süredir meşgul eden küresel gıda krizinin çözümünde büyük rol oynayacak bir girişime vesile olmanın haklı gururunu yaşıyoruz.

Bugün üzerinde mutabakata varılan metinle Afrika'dan, Ortadoğu'ya milyarlarca insanı bekleyen açlık tehlikesinin sonlanmasına katkı sağlayacağız. Tarım ve gıda ürünlerinde dünya arz güvenliğinin temini önemlidir. İlave fiyat artışlarının önüne geçilecektir. Yine küresel bir sorun haline gelen gıda enflasyonunun kontrolüne de yardımcı oluyoruz. Gemilerin çıkışından güvenli bir şekilde intikaline ve varacağı limana ulaşmasına kadar tüm süreçler üzerinde mutabakat tesis edildi. Bu son derece önemli planın icrası ve denetimi, İstanbul'da kurulacak müşterek koordinasyon merkezi tarafından gerçekleştirilecektir’’ şeklinde konuştu.


Türkiye iki ülke arasındaki görüşmelerin merkezi haline geldi

Öte yandan savaşın başından bu zaman kadar hem Rusya hem Ukrayna'nın güvendiği tek ülke olarak öne çıkan Türkiye tahıl krizinin çözümünde de başrol oynadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın krizin başından bu yana üstlendiği kritik misyon bütün dünya tarafından övgüyle karşılanırken, bununla birlikte Türkiye iki ülke arasındaki görüşmelerin merkezi haline geldi.

Tarafların İstanbul'da gerçekleştirdiği görüşmelerin sonucunda 'dünyayı doyuracak' koridorun açılması için imzalar atılma aşamasına geldi. Türkiye'nin görüşmelerin 'sonuç odaklı' olması yönündeki telkinleri de sürecin hızlanmasına vesile oldu.

Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal