Bu Besinlerin Faydalarını Yaşlanınca Göreceksiniz

Kimyasal yapısı 17. yüzyıla kadar anlaşılmamış olmasına rağmen, kalsiyum minerali binlerce yıldır bilinmektedir. Kalsiyum vücudumuzun ihtiyacı olan en önemli mineraller arasında yer alır. İşte kalsiyum içeriği yüksek besinler ve faydaları...

22.08.2020-10:13 - (Son Güncelleme: 22.08.2020-10:09) Bu Besinlerin Faydalarını Yaşlanınca Göreceksiniz

Vücudumuzdaki kalsiyumun neredeyse yüzde 99'u kemik ve dişlerin yapısında saklanmaktadır. Fakat gerçek şu ki hepimiz neredeyse kalsiyum içeren besinlerden çok fazla tüketmiyoruz. Bu nedenlerden dolayı çeşitli rahatsız edici hastalıklarla karşı karşıya kalmış olabiliyoruz.

KALSİYUM EKSİKLİĞİ NEDENİ

Kalsiyumun vücudumuz için önemi uzmanlar tarafından her zaman vurgulanıyor. Sağlımız için oldukça faydalı olan kalsiyum deposu bu besinleri tüketmek oldukça önemlidir. Kalsiyum eksikliğinin neden olduğu bazı hastalıklarda vardır. Vücuttaki kalsiyum eksikliğini gidermek için belli başlı besinleri tüketmemiz gerekir. Kalsiyum eksikliğinin nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kalsiyum içeren gıdaların az miktarda tüketilmesi
  • D vitamini yönünden eksik gıdalarla beslenmek
  • Çok fazla tuz tüketimi
  • Böbreklerde meydana gelen kronik hastalıklar
  • Magnezyum eksikliği
  • Kanser ve kortizon içeren ilaçlar kullanmak

KALSİYUM AÇISINDAN ZENGİN BESİNLER

ÇİĞ SÜT

Genel olarak, çiğ süt ve yeşil sebzelerde en yüksek miktarlarda kalsiyum besin kaynakları bulunur. 1 bardak süt 300 mg kalsiyuma denk gelmektedir.

BADEM

Badem içeriğinde sağlığa faydalı pek çok yağ barındırır. 1 avuç bademde 76 mg kalsiyum vardır.

FASULYELER VE MERCİMEK

Fasulyenin siyahı, beyazı ya da akrabası (bezelye, maş, börülce) hiç ama hiç fark etmiyor, fasulyegillerin hepsi bol miktarda kalsiyum ihtiva ediyor. Mercimekgiller ailesinin de (yeşil, kırmızı) kalsiyum zengini besinler olduğunu belirtmeliyiz. Fasulye ve mercimek zaten akraba besinler ve hepsinin de içinde kalsiyum kadar bol miktarda demir, çinko, magnezyum, potasyum ve folat bulunmaktadır.

SEBZELER

Bitkisel kalsiyum kaynakları arasında sebzeleri de yer almaktadır. Özellikle yeşil ve posası bol sebzelerde, en çok da lahanagiller (lahana, karnabahar), ıspanak ve pazıda kalsiyum bulunur.

İNCİR

Belki şaşıracaksınız ama incir de güçlü bir kalsiyum kaynağı olan besindir. Muhtemelen kalsiyumdan en zengin meyvelerin başında da o bulunmaktadır. Fakat bir tanesinin bile neredeyse 10 gram fruktoz ve de 40-50 kalori içerdiğini unutmamanız günde 1-2 incirle yetinmeyi bilmeniz lazım.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal