1

Malzemeler 4 litre süt 4 yemek kaşığı ev yoğurdu 1 kepçe süt (4 litrenin içinden alınacak) Evdeki kişi sayısına ve yoğurt kullanım miktarınıza göre malzemeleri aynı oranda artırıp azaltabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken her 1 litre süt için 1 yemek kaşığı yoğurdu maya olarak kullanmak olmalıdır.



2

-Öncelikle her zaman olduğu gibi sütü genişçe bir tencereye alıp kaynatmaya başlayın. -Yaklaşık 10 dakika kaynattığınız ve bu esnada taşmamasına dikkat ettiğiniz sütü ocaktan alın ve bir kenarda soğumaya bırakın. -Yaklaşık 45-50 derece sıcaklıklara ulaşmasını bekleyin. -Sütün sıcaklığını ölçebileceğiniz bir termometreniz yoksa, eski bir yöntem olarak temiz serçe parmağınızı sütün içine batırarak da sıcaklığını test edebilirsiniz. -Eğer küçük parmağınız yaklaşık 6-7 saniye boyunca sütün içinde yanmadan kalabiliyorsa sütünüz mayalanma sıcaklığına gelmiş demektir. -Mayalama işleminde kullanacağınız 4 yemek kaşığı ev yoğurdunu bir kaseye alın, üzerine tencereden 1 kepçe süt ilave edip güzelce karıştırın. Bu sayede yoğurdu sütün içine ilave ettiğinizde kesilmesinin önüne geçer, çok daha güzel kıvamlı bir yoğurdunuz olmasını sağlarsınız.



3

-Tenceredeki süte bu karışımı yavaş yavaş ve karıştırarak ilave edin. Karıştırma işleminin homojen bir şekilde gerçekleşmesine dikkat edin. -Ardından tenceredeki bu karışımı dilerseniz bir fırın kabına, dilerseniz de ısıya dayanıklı kavanozlara aktarın. -Eğer fırınınızda "yoğurt ayarı" olarak belirtilmiş bir ayar varsa bu ayarı kullanarak, yoksa fırını 50 derecede çalıştırarak bir süre bekleyin. 5 dakika yeterli olacaktır. -5 dakika sonra fırını kapatın, içine hazırladığınız mayalı sütü ağzı açık olacak şekilde yerleştirin ve bu şekilde 5-6 saat kadar mayalandırın. -Mayalama işleminin sonunda yoğurdunuzu dikkatlice fırından çıkarın, kapağını kapatarak buzdolabına kaldırın.