Bu Besinler Stresi Yok Ediyor!

Coronavirüsün neden olduğu stres ve kaygı hem fiziksel hem de psikolojik sağlığı olumsuz etkiledi. Ancak bazı besinler stresle savaşmaya yardımcı olur. Bu nedenle beslenme düzeninde yapacağınız bazı değişiklik stresle baş etmenizi kolaylaştırabilir. Peki, stresle baş etmeye yardımcı olan besinler hangileridir?

06.06.2020-10:34 - (Son Güncelleme: 06.06.2020-09:54) Bu Besinler Stresi Yok Ediyor!

Tüm dünyayı saran Coronavirüsünden hemen herkes olumsuz etkilendi. Kişiler gerekli önlemleri alarak virüse yakalanmasa dahi neden olduğu stres ve kaygı hem fiziksel hem de psikolojik olarak etkilenmelerine neden oldu. Birçok kişi stresle baş etmek için kendini yemek yemeye verdi. Ancak bu durum da obezite riskinin artmasına neden oldu. Dyt. Psk. M. Berrin Ak, stresle baş etme yöntemi olarak yemek yemeyi seçen kişiler için sağlıklı ve stresle mücadele eden 10 önemli besin önerisinde bulundu. İşte detaylar…

STRESLE BAŞ ETMENİZİ KOLAYLAŞTIRAN BESİNLER

SOMON

Stresle mücadelede önemli bir rol oynayan D vitamini ve Omega-3 yağ asitlerince zengin olan somon balığını, sağlıklı pişirme yöntemleri ile hazırlayarak haftada en az 2 kez tüketebilirsiniz.

YEŞİL MERCİMEK

Ruh durumunu iyileştirmeye yardımcı olan selenyum açısından zengin olan yeşil mercimeği salatalarınıza veya yemeklerinize ekleyerek stresle mücadelenize dahil edebilirsiniz.

YABAN MERSİNİ

Stresle mücadelede önemli bir rolü bulunan dopaminin üretimine yardımcı olur. Serbest radikallerle savaşan antioksidanlarca zengin yaban mersinini tek başına, smoothielerinize ve yoğurdunuza ekleyerektüketebilirsiniz.

YULAF EZMESİ

Serotonin seviyesinin artmasına yardımcı olarak stresi azaltan yulaf ezmesini süte veya yoğurda ekleyerek kendinize stresle baş etmenize yardımcı olacak sağlıklı öğünler hazırlayabilirsiniz.

KEFİR

Probiyotik besinler bağırsak florasını düzenleyerek stresle mücadele etmenize yardımcı olur. Düzenli olarak kefir tüketirseniz doğal bağırsak bakterilerini destekleyebilir; buna bağlı olarak strese bağlı hastalık riskini de azaltabilirsiniz.

BİTTER ÇİKOLATA

Serotonin, endorfin gibi iyi hissetmeye yardımcı olan nörotransmitterlerin beyindeki düzeyini artmasını sağlar. Bu nedenle stresli olduğunuz zamanlarda kendinizi daha iyi hissetmek için kahvenizin yanında en az %70 oranında kakao içeren bitter çikolata tercih edebilirsiniz.

KABAK ÇEKİRDEĞİ

Stres anında yükselen kortizol seviyesinin düzenlenmesinde rol oynayan ve stres belirtilerini azaltan magnezyumun başlıca kaynaklarından biri olan kabak çekirdeği, stresli olduğunuz zamanlarda tüketebileceğiniz harika bir besindir. Bu dönemlerde 1 avuç kabak çekirdeğini ara öğünlerinize ekleyebilirsiniz.

YEŞİL ÇAY

Yeşil çay, duygu durum bozuklukları üzerinde olumlu etkileri olan L-Theanine adlı amino asit içerir. L-Theanine, stresin azaltılmasına, serotonin ve dopamin hormonlarının da üretilmesine yardımcı olur. Kalp, tansiyon gibi kronik hastalıklarınız yoksa ara öğünlerde ya da güne başlarken yeşil çay içebilirsiniz.

YUMURTA

Serotonin üretilmesine yardımcı olan bir amino asitlerden biri olan triptofanın başlıca kaynağıdır. Ayrıca D vitamini, çinko, magnezyum ve selenyum açısından zengin bir kaynak olan yumurtayı sofralarınızdan eksik etmeyerek strese karşı savaş açabilirsiniz.

KIRMIZIBİBER

İyi bir C vitamini kaynağıdır. C vitamini kandaki stres hormonu olan kortizol seviyesini düşürerek stresinizin azalmasına yardımcı olur. Stresli zamanlarda kırmızıbiberi yemeklerinize veya salatalarınıza ekleyebilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal