Kadınlardaki Kaygı ve Stresin Artmasına Neden Oluyor

Coronavirüsü salgın nedeniyle alınan tedbirler doğrultusunda birçok iş yeri evden çalışma sistemine geçti. Bu süreçte bir yandan ofis işlerine bir yandan da ev işlerine yetişmeye çalışan kadınların kaygı ve stresi artmaya başladı. Bu durum ilerleyen zamanlarda ciddi psikolojik rahatsızlıklara neden olabilir.

20.04.2020-12:02 - (Son Güncelleme: 20.04.2020-11:44) Kadınlardaki Kaygı ve Stresin Artmasına Neden Oluyor

Covid-19 salgınından korunmak için evlerinden çalışan kadınlar aşırı stres altında kalıyor. Klinik Psikolog Selvinaz Çınar Parlak, evden çalışma sistemi ile omuzlarına büyük sorumluluklar yüklenen kadınların yaşayabilecekleri psikolojik sorunlara değinerek önemli tavsiyelerde bulundu.

EV İŞLERİ SADECE KADINLARIN SORUMLULUĞU DEĞİL

Ev işlerinin genellikle sadece kadınların sorumluluğuymuş gibi davranılması algısına dikkat çeken Parlak, “Çalışan kadınların en önemli sorunları ev işlerine yönelik oluyor. Erkek için ev dinlenme yeri iken, kadın iş hayatının yanında ev işleri ve çocuk bakımı gibi ek sorumluluklar üstlenmek zorunda kalıyor. Evde geçirilen sürenin artmasıyla birlikte ev işlerine ayrılan süre de artmış oldu. Bir kişinin yüklenebileceğinden fazla sorumluluk alması, taşıyamayacağı ve sürdüremeyeceği görevlere yetişmeye çalışması öncelikle tükenmişlik duygusuna yol açar. Kadınlar öncelikli olarak sorumluluk algısını paylaşmalıdır ve ev yönetimini tek başlarına yapmamalıdır. Çoğunlukla ev işleri ve çocuk bakımı gibi görevleri kadınlar kendiliğinden sahipleniyor ve yoğun bir zihinsel uğraşın içinde kalıyorlar. Bu nedenle çalışan kadınlar öncelikle bu zihinsel yüklerini ve sorumluluk algılarının farkına varmalıdırlar,” şeklinde konuştu.

GÖREV DAĞILIMI YAPILMASI GEREKİYOR

Psk. Parlak, evde çalışan kadınlar kendi kapasitelerini bilmeli ve sorumluluklarını eşleri ile paylaşmalı diyerek konuşmasına şöyle devam etti:

“İşe ve eve ayrılan süre tıpkı ev dışında çalışma hayatında olduğu gibi birbirinden ayrılmalı, mesai saatleri bitine kadar sadece iş odaklı kalınmalıdır. İş mesaisi bitiminde ise aile üyeleri ev işlerini adil paylaşmalıdır. Ailede çocuklar da dahil herkes görev paylaşımında bulunmalı. Aksi takdirde kadınlar fazla sorumluluğun getirdiği zihinsel ve fiziksel yükü taşıyamayacaklardır. Bu fazla yükler, tükenmişlikle birlikte depresyon ve anksiyete bozuklukları gibi diğer psikolojik sorunlara da yol açabilir.”

EV İŞLERİ ERKEKLERİNDE SORUMLULUĞUNDA

Kadınlar ev işlerini yaparken erkeklerin sadece yardımcı olmalarının yeterli olmayacağını belirten Parlak, “Çalışan kadınlar için ev işlerinin planlanması da zihinsel yük oluşturuyor. Bu nedenle erkekler de ev işlerinden sorumlu hissetmeli, ihtiyaçlar doğrultusunda gerekenleri planlamalı. Ev işleri, çocuk bakımı, yemek yapımı gibi görevleri planlamak da yoğun bir zihinsel uğraş gerektirmektedir, bu zihinsel yük de paylaşılmalıdır. Örneğin çamaşır temizliği görevi erkeğe aitse bunun planlanması ve uygulanması da erkeğe ait olmalı ve kadın zihinsel olarak bu görevden uzak durmalı, ilgilenmemelidir. Oysa erkekler bu görevleri yine kadının organize etmesini bekliyor. Asıl yorucu olan kadının zihinsel olarak çok fazla şeyle ilgilenmek zorunda kalmasıdır. Bu nedenle kadın kendine ait olmayan görevlerle ilgilenmemeli ve müdahil olmamalıdır. Erkek iyi yapamasa bile mutlaka öğrenecektir, değişim zamanla olacaktır,” ifadelerini kullandı.

DESTEK ALINMALI

Kadınlar ev işlerini eşleri ile paylaşmada sorun yaşıyorsa bu durumu çözüme ulaştırmak için mutlaka bir uzmandan almaları gerektiğini belirten Klinik Psikolog Selvinaz Çınar Parlak, “Geleneksel cinsiyet rolleri çalışan kadına uygun değildir. Kadın ve erkeğin rolü mevcut şartlar ve ihtiyaçlara yönelik düzenlenmeli. Kadınlar da dinlenmek için kendine zaman ayırmalı, dinlenmiş olmadan sorumluluklarını da iyi yapamayacağının bilincinde olmalıdır. Sadece iyi kalabilirse faydalı olabilir, bu nedenle her şeyden önce kendine karşı sorumlu olduklarını düşünmeliler. Kendini iyi tanıyıp ihtiyaçlarına yönelik yaşamalı ve günlük yaşamını sürdürülebilir planlamalıdır. Geleneksel kadın rolü, onaylanma, takdir görme ihtiyacı ve mükemmeliyetçiliğe karşı dikkatli olmalı,” diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal