Bu Belirtilere Dikkat! İkinci Doz Aşı Olanlarda Görülüyor

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınıyla mücadelede, aşılama çalışmaları devam ediyor. İngiltere’de ikinci doz aşılarını yaptıranlarda ortaya çıkan bazı belirtiler sonrası, uzmanlardan uyarı geldi.

08.07.2021-10:18 - (Son Güncelleme: 08.07.2021-10:18)

Salgının önüne geçmede oldukça önemli Kovid-19 aşıları, etkilerini göstermeye başladı. Hızla yapılan aşılar sonrası vaka sayılarında ve yoğun bakım hasta sayılarında ciddi azalmalar yaşanmaya başlandı. Her şey yolunda giderken, İngiltere’den gelen haber yine kafaları karıştırdı. Ülkede ikinci doz aşılarını yaptıran hastalarda bazı belirtiler görülmeye başlandı. 

İKİNCİ DOZ AŞI SONRASI ORTAYA ÇIKAN BELİRTİLER

İngiltere’de yapılan bir araştırmada ikinci doz aşılar yapılmış olsa da koronavirüse yakalanıldığına dair sonular elde edildi. İngiliz ekip, yüzlerce hastayı inceleyerek aşı sonrası görülen en yaygın belirtileri sıraladı. 

İngiliz Mirror gazetesinde yer alan habere göre, aşı olmak size daha fazla koruma oluştururken, yine de virüse yakalanabilir ve bulaştıranlar olduğu belirtildi. 

KOVİD-19 AŞISI SONRASI GÖRÜLEN BELİRTİLER

Belirtilerin soğuk algınlığı ile birebir görüldüğü belirten uzamanlar, çift aşı olanlarda görülen belirtileri aşağıdaki gibi sıraladı.

ZOE Covid Semptom çalışması kapsamında bu kişilerde 4 ana semptom tespit edildi. Ekipten yapılan açıklamada bunların baş ağrısı, burun akıntısı, hapşırma ve boğaz ağrısı olduğu bilgisinin altı çizildi.

HANGİ AŞI DAHA KORUYUCU?

Koronavirüs delta varyantı olarak adlandırılan ve hızlı yayılması ile paniğe yol olmaya başlayan virüs, ülkemizde de görülmeye başlandı. Peki bu varyanttan korunmak mümkün mü?

Pfizer'in İsrail'de bulunan direktörü Alon Rappaport, BioNTech ile birlikte ürettikleri aşının Delta varyantına karşı yüzde 90 etkili olduğunu belirtmişti. 

Ancak yapılan yeni araştırmalar sonrası bu oranda azalma görülmeye başlandı. Biontech aşısının etkilerinin azaldığını ancak ağır vakalar üzerinde hala etki sağladığı belirtildi. 

Sinovac temsilcisi ise  Liu Peicheng, koronavirüs aşısının Delta varyantına karşı etkili olduğunu yaptığı basın açıklamasında duyurdu. Peicheng, Reuters'a yaptığı açıklamada aşılananlardan alınan kan örneklerine dayanan ön sonuçların, Delta varyantına karşı nötralize edici etkide üç kat azalma gözlemlendiği bilgisine yer verdi.

Bunun yanı sıra gündemde olan üçüncü doz hakkında da değerlendirmelerde bulunan Peicheng, üçüncü doz uygulamasının, Delta varyantına karşı daha güçlü ve daha dayanıklı antikor reaksiyonunun ortaya çıkmasına yardımcı olacağını ifade etti. 

Hızla yayılan ve endişe verici olarak adlandırılan delta varyantı hakkında bir açıklamada Moderna, tarafından yapıldı. Moderna ekibi, aşıların testlerini tamamladı. . Şirket ikinci aşı dozunu aldıktan bir hafta sonra sekiz hastadan kan örnekleri aldı ve onları birden fazla varyanta maruz bıraktı.

Kovid-19 aşısı, Delta varyantı başta olmak test edilen tüm varyantlara karşı yüksek düzeyde nötralize edici antikor üretti. Yapılan resmi açıklamada, antikor seviyeleri Delta varyantına karşı sadece 2,1 kat düştüğü belirtildi. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal