Kestane balının adı kestane ağacından gelmektedir. Arılar kestane ağacı çiçeklerinin özünü toplayarak bu balı oluştururlar. Bozulmayan tek besin türü özelliği olan kestane balını diğer ballardan ayıran en önemli özellik koyu kıvama sahip olmasıdır. Artvin, Kastamonu ve Ardahan çevrelerinde bulunun kestane balının faydaları saymakla bitmiyor. İşte kestane balı faydaları...
Kestane balının bilinen faydaları şunlardır:
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
-Sindirim sistemini destekler ve çalışmasını sağlar.
- Soğuk algınlığı hastalıklarına karşı etkilidir.
- Öksürük sorunlarını çözer.
- Antioksidan özelliği ile mikropların yok olmasını sağlar.
- Balgam söktürücü özelliği vardır.
- Boğaz enfeksiyonları gibi durumlarda tedavi amaçlı kullanılır.
- Kan şekerini düzenler.
- Zayıflamak isteyenler için diyet önerisidir.
- Uzun süre tok tutar.
- Cilt ve saç sağlığı için oldukça faydalıdır.
- Siyah noktaların temizlenmesi cildin nefes almasını sağlar.
- Hazmı kolaylaştırır.
- Ağız içinde oluşan yaraları önler.
- Kan şekerin düşmesini önleyerek soğuk havalarda sıcak tutar.
- Kansere karşı koruyucu etkisi vardır.
- Gaz problemini çözer.
- Hastalıklara karşı koruyucu özelliği vardır.
Günlük düzenli tüketmek isteyenlerin her gün maksimum bir yemek kaşığı tüketmesi gerekiyor. Kestane balı kahvaltı masalarına konulabildiği gibi tatlı çeşitlerine de birazcık eklenebilir. Ayrıca sütün içerisine bir tatlı kaşığı konularak tüketilmesi de tavsiye edilmektedir.
Bebeklere iki yaşına kadar bal verilmemesi öneriliyor. Bundan dolayı kestane balını da iki yaşından sonra çocuklarınıza vermelisiniz.
Aşırı tüketilmesi durumunda balın şu zararları olur:
- Midede bulanma
- Kusma
- Başta dönme
- Aniden tansiyon düşmesi
- Halsizlik