Boğaz enfeksiyonu nasıl oluşur? Dondurma sevenler bu haberi mutlaka okuyun! Uzmanlar uyardı: Ambalajından çıktıktan sonra hemen tüketilmemeli

Yaz aylarının vazgeçilmez lezzeti dondurma şüphe yok ki herkesin serinlemek için kullandığı ilk yöntemdir. Fakat uzmanlar, dondurma tüketiminin artmasıyla birlikte boğaz enfeksiyonunun da arttığını belirtiyor. Dondurma doğru tüketildiğinde hiçbir soruna yol açmazken, yanlış tüketilen dondurma hastalıkları da beraberinde getiriyor. Peki, dondurma ne zaman ve nasıl tüketilmeli? İşte detaylar...

24.07.2022-10:37 - (Son Güncelleme: 24.07.2022-10:37)

Yaz aylarının bunaltıcı sıcağında serinlemek isteyenlerin ilk tercihi dondurmadır. Ancak yanlış tüketilen dondurma istenmeyen sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Uzmanlar doğru dondurma tüketiminde vatandaşları uyardı.

Ambalajından çıkarılınca hemen tüketilmemeli

Uzman görüşleri dondurmanın, süt, yağ, şeker, protein ve kalsiyum gibi vücudumuz için önem taşıyan besin kaynağı olduğunu belirtiyor. Ancak dondurmayı tüketirken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Dondurma ambalajından çıkarılınca hemen tüketilmemeli. Bir süre bekleyerek tüketmek mide ve bağırsaklar için iyi olur. Aynı zamanda boğazda küçük parçalara ayırarak ve eriterek tüketmek boğaz enfeksiyonu riskini de düşürür.

 dondurma

Soğuk suyla tüketilmemeli

Doktorlar dondurma tüketimi ile alakalı şu noktalara dikkat çekiyorlar;

“Dondurmanın fazla miktarda tüketilmesi kilo problemi olanlar için sorun oluşturabilir. Tok karna tüketmek daha sağlıklıdır. Soğuk su ile tüketmeyin. Dondurma yedikten sonra dişlerimizi korumak için ağız yıkanmalı. Paketli dondurmalar mutlaka soğuk zincirde korunmuş olmalı ve son tüketim tarihi kontrol edilerek tüketilmeli. Burnu tıkalı kişiler gece boyu ağızdan nefes alır. Ağızdan nefes almak boğazın kurumasına, dişlerin çürümesine, ağızda kötü bir tat hissine neden olarak boğaz enfeksiyonunu artırır."

 dondurma

Kalp, böbrek ve eklemler için zararlı olabilir

Alanında uzman doktorlar dondurmanın zararlarına değinerek şu açıklamayı yapıyor;

Bağışıklık sistemi zayıf kişiler de yine sürekli boğaz enfeksiyonu geçirir. Uyku apnesi-horlaması olan kişiler gece uykuda tıkanmaya bağlı daha sık hasta olurlar. Sigara içenler ve geniz akıntısı fazla olan kişiler daha sık hastalanır. Ağızdan solunum (ağızdan nefes alıp vermek) en sık nedenlerin başında gelir, burun tıkanıklığı, bağışıklık sisteminin zayıf olması, sigara içmek, antibiyotik direnci, aşırı yorgunluk ve uykusuzluk, stres, fazla soğuk ve sıcak yemek içmek, geniz akıntısı, geniz eti ve burun alerjisi sayılabilir. Bir yıl içerisinde 4-5 ten fazla boğaz enfeksiyonu geçirmesi durumunda, erişkin ve çocuklar için ameliyat seçeneği devreye girer. Geçirilen boğaz enfeksiyonu uygun şekilde tedavi edilmez ise bu enfeksiyon kalbe, böbreklere ve eklemlere zarar verebilir.” 

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal