Akciğer lekesi nedir? Akciğer lekesi çıkan ne yapmalı? Akciğer lekesi tehlikeli mi?

Bazı sağlık sorunları gözle görülmediği için göz ardı edilmektedir. Fakat bu tür sağlık sorunlarının bazıları ciddi sonuçlara yol açabilir. Akciğer lekesi de bu tür sorunlardan birisidir. Peki Akciğer lekesi nedir? Akciğer lekesi çıkan ne yapmalı? Akciğer lekesi tehlikeli mi? Konu hakkında tüm merak edilenler haberimizde...

23.07.2022-14:07 - (Son Güncelleme: 23.07.2022-14:07)

Bazı sağlık sorunları gözle görülmediği için göz ardı edilmektedir. Fakat bu tür sağlık sorunlarının bazıları ciddi sonuçlara yol açabilir. Akciğer lekesi de bu tür sorunlardan birisidir. Üst solunum yolundan vücuda giriş yapan ve sonrasında akciğerlere yerleşen mikropların oluşturduğu lekelere ‘’Akciğer lekesi’’ denilmektedir.  Peki Akciğer lekesi nedir? Akciğer lekesi çıkan ne yapmalı? Akciğer lekesi tehlikeli mi?

Akciğer lekesi nedir?

Üst solunum yolundan vücuda giriş yapan ve sonrasında akciğerlere yerleşen mikropların oluşturduğu lekelere ‘’Akciğer lekesi’’ denilmektedir. Akciğer lekeleri pek çok sebepten dolayı ortaya çıkabilir. 

Akciğer lekesinin tespit edilmesi için tam donanımlı bir hastanede röntgen ve tomografi çekiminin yapılmasına ihtiyaç duyulur. Doktorlar akciğerde leke sorununu tespit ettikten sonra detaylı analizler için ayrıca bir çalışma başlatır. 

Akciğer lekesi

Akciğer lekesi neden olur?

Akciğer lekesinin ortaya çıkmasının en bilinen sebeplerinden birisi mikropların üst solunum yolu üzerinden akciğerlere ulaşmasıdır. Bu mikroplar akciğer zarında iltihaplanmaya sebep olduğu için akciğerlerde lekeler görülür. Ayrıca Zatürre ve bronşit gibi çeşitli sağlık sorunlarına neden olan hastalıkların virüsleri ise akciğerde lekelenmeye yol açarlar.

Kanserli olan hücrelerin akciğer zarında birleşerek tümör oluşturması durumu da akciğer lekelenmesi sağlık probleminin en tehlikeli boyutu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durum ise çoğunlukla aşırı kafein tüketeni, sigara tüketen ve aynı zamanda da bağışıklık sistemi çok zayıf olan kişilerde görülmektedir.

Akciğer lekesi belirtileri nelerdir?

Akciğer lekesinin bilinen belirtileri şunlardır:

 - Gece vakti başlayan ve hiç kesilmeyen öksürme hali,

 - Yutkunma esnasında zorlanma durumunun olması,

 - Nefes alıp verme esnasında çıkan hırıltı sesi,

 - Tükürükte kan olduğunun görülmesi,

 - İştahsızlık ve sebepsiz kilo kaybı,

 - Boyunun alt bölümünde şişlik oluşması,

 - Bir türlü geçmek bilmeyen grip ve boğaz ağrısı sorunun olması,

 - Vücut hareketlerinde kısıtlanma durumunun ortaya çıkması,

 - Ortaya çıkan kas yorgunluğu ve hareket esnasında güçlük yaşama durumu.

Akciğer lekesi nasıl tedavi edilir?

Kanserli olan lekelenmeler ciddi boyutlara ulaşmadan engellenmesi için erken tedavi önemlidir. İyi huylu akciğer lekelenmesinde bile erken tedaviye başlanılmadığında kalıcı hasarlar meydana gelir. Enfeksiyondan kaynaklanan lekelenmelere uzmanlar genellikle antibiyotik tedavisi uygular. 

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal