Bosna Hersek ve Sırbistan Arasında Yaşanan Gerginlik Balkan Topraklarında Savaş İhtimalini Yükseltiyor

Balkanlarda yaşanmakta olan tarihi gerilim, yeniden yeşertilmeye çalışılıyor. Bosna ile Sırp Cumhuriyeti arasında yaşananlar dikkat çekici bir hale gelmiş durumda.

16.12.2021-14:16 - (Son Güncelleme: 16.12.2021-14:16)

Balkanlarda son günler içerisinde ciddi bir gerilim unsuru tetiklenmekte. Sırp Cumhuriyeti ile Bosna Hersek arasında yaşananlar neredeyse iki ülkenin savaşa tutuşacağı yorumlarını da yanında taşıyarak getirdi. Geçmiş günlerde yaşananlar da göz önüne alındığında bu topraklarda ciddi bir tansiyon bölgesinin oluşması, olası bir ihtimal olarak ele alınması kaçınılmaz.

BOSNA'DA 26 YILLIK DAYTON PROJESİ ÇÖKÜYOR

Çin'de başlayıp tüm dünyayı etkisi alan Koronavirüs salgını ile bölgedeki Rus projesinin, Dayton Anlaşmasını çöküşe doğru götürmekte. Bosnalı Sırpların kışkırtılması sonucunda iki ülke arasındaki ilişkilerde gerilim unsurunun artırıldığı da görülmekte.

Bosna-Hersek bünyesi içerisinde olan iki entiteden (bir nevi özerk yönetim) biri olan Sırp Cumhuriyeti'nin fiilî başkenti olan Banja Luka'ya Rusya'dan gelen uçakların tıbbi yardım malzeme taşıdığı düşünülüyordu. Bununla birlikte yere haber kaynaklarından elde edilen bilgilere göre söz konusu bu uçaklar tıbbi yardım malzemeleri değil Sırp yönetimine malzeme taşıdığı görülmüştü.

Ruslar'ın Dayton Anlaşması'nın dinamitleri için Bosnalı olan Sırpları kışkırttıkları bölgeden elde edilen bilgiler arasındaydı. Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Sırp üyesi Milorad Dodik, büyük ölçüde buradan almış olduğu cesaretle, bir süredir kendisini Dayton Anlaşması'yla kurulan devlete ait olmadığını ifade ediyor, sürekli bir biçimde ayrılık yanlısı olduğu yönünde açıklamalarda bulunuyordu.


Bosna Hersek'te son dönemlerde dikkatleri çeken şeyler yaşanmakta. Bu Olayları Şu şekilde sıralayabiliriz.

- Bosna Hersek Ordusu içinde yer alan Sırp askerleri geri çekip Sırp Entitesi içinde kendi ordusunu kurmak.

- Bosna mahkemelerinin kararlarını uygulamamak,

-Devletin vergilendirme sisteminden çıkmak gibi vaatler, Dodik tarafından aleni bir biçimde ifade ediliyordu.

Yeni olan durum ise şu şekilde:

Sırp lider Dodik, son dönemde Bosna Hersek’in bağımsızlık ve egemenliğini reddeden bu vaatleri ile alakalı somut adımlar da atmaya başlamış durumda. Asıl şaşılacak şey de bu hususta kendisine karşı çıkan birisi veya birileri olmamakta.

SIRPLARIN AYRILIKÇI TALEPLERİ YENİ BİR SAVAŞI BAŞLATIR MI?

Bölge içerisinde tansiyonun artması, geçmiş dönemlerde olduğu gibi kanlı bir sürecin parçası olup olmayacağı da bu konuda bir hayli merak konusu. 90'lı yıllarda yaşanan bu ihtimalin, şimdilerde daha caydırıcı nedenlerin bulunması sebebiyle gerçekleşme ihtimali bir hayli düşük olsa da dikkatli olunmasında fayda bulunur.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal