Borçların silineceği duyuruldu: Milyonlarca vatandaşı heyecanlandıran teklif Meclis’te

Milyonlarca vatandaşı heyecanlandıran torba yasasında yeni düzenlemeler yapıldı. EYT ve öğrencilerin borç faizlerinin silinmesi gibi konuların başta yer aldığı güncelleme hakkında merak edilenleri cevapladık. İşte detaylar…

05.10.2022-09:41 - (Son Güncelleme: 05.10.2022-09:54)

Torba yasasında neler varÖğrenim kredileri faizleri ve emeklilikte yaşa takılanlar başta olma üzere birçok konuda önemli değişikliklerin yapıldığı torba yasası iki gruba bölünerek Meclis’in gündemine getirilecek. AK Parti’nin sunduğu teklife ilgi yoğun. Peki torba yasasındaki güncellemeler neler? İşte merak edilenler… 

Torba yasasında güncelleme 

AK Parti’nin hazırladığı ve Meclis’e sunmayı planladığı torba yasası için bakanlıklarda talep yağdı. İstenilen maddeler 100 geçtiği için Meclis’e sunulmak için iki paket hazırlandı. Bu hafta sunulması gereken ilk torba yasası teklifinde, Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanan bazı düzenlemelerin yer alacağı belirtildi. Bu düzenlemelerin başında, "Kur korumalı mevduat uygulamasının süresinin 31 Aralık 2023'e kadar uzatılması. 2022 tarihinden önce icra takibi başlatılan 2 bin lira ve altındaki alacakların tasfiyesi. 50 liraya kadar olan yemek bedelleri için vergi indirimi getirilmesi." yer alıyor.


Çocuklara anaokulu desteği 

Bakan Derya Yanık, dün yaptığı açıklamada ilk defa 1 milyon çocuğa anaokulu desteği verileceğini açıkladı. Ödemelerin ise bu ayın ikinci haftası hesaplara yatmaya başlayacağı belirtildi. 

Anaokulu yardımının ilk defa yapılmaya başlandığı açıklayan Yanık, "Anaokulu desteğimiz ilk kez olacak ve bu ayın inşallah ikinci haftasında ödemeye başlayacağız. Şöyle, 3294 sayılı kanun kapsamında sosyal yardım yararlanıcısı olan ailelerimizin anaokuluna başlayan çocuklarına anaokulu için ödedikleri sabit miktar neyse onu doğrudan biz karşılıyoruz." Şu ana kadar 1 milyona kadar çocuğun anaokulu desteğini sağlama projeksiyonunu yaptıkları bilgisini veren Bakan Yanık, yıllık ortalama 500 milyon liralık kaynak ayırdıklarını aktardı. Projenin Milli Eğitim Bakanlığı'yla ortak yaptıkları bir çalışma olduğunu söyleyen Yanık, "Vatandaş kendisi ekstra hiçbir şey yapmayacak. Herhangi bir başvuru, herhangi bir takip, herhangi bir yerden bir parayı çekip başka bir yere yatırmak yok. Sadece çocuğunu anaokuluna kaydettirmesi yeterli" dedi. 

Hanedeki çocuk sayısına göre bir hesaplama yapılacağını dile getiren Bakan Yanık, "Burada da 1-2 çocuklu hanelere 350 lira, 3 çocuklu hanelere 450 lira, 4 çocuklu 550 ve 5 ve üzerine de 650 lira destek sağlıyoruz."

EYT ve yeşil pasaport

İlk pakette yer alan bir diğer dikkat çeken başlık ise ihracatı 500 bin doların üzerinde olan ihracatçı firma temsilcilerine iki yeşil pasaport verilmesi gibi düzenlemeler. Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili kademeli düzenlemenin de yine ikinci torbada yer alması bekleniyor. 

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal