Bölgede trilyon dolarlık imkan, savaşın ekonomik kazananı Türkiye olabilir!

Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’ya başlattığı işgal girişimi ve ardından savaşa dönen operasyonlar devam ederken, ülkemizdeki ihracatın en az etkilenmesi ve yeni formüller aranması adına Ankara’da Dünya Sektörlerarası İş Birliği Forumu gerçekleşti.

19.03.2022-08:57 - (Son Güncelleme: 19.03.2022-09:42) Bölgede trilyon dolarlık imkan, savaşın ekonomik kazananı Türkiye olabilir!

Rusya-Ukrayna tüm hızıyla sürerken, Türkiye’nin ihracatının söz konusu savaştan en az hasarla çıkabilmesi ve ihracat kanallarına alternatif bulabilmek adına Ankara’da bir forum düzenlendi. 

700'den fazla firma temsilcisi

Ankara'daki Dünya Sektörlerarası İş Birliği Forumu’na; Afrika’daki nüfusun yüzde 82’sini oluşturan 41 ülkeden 700’ü aşkın firma, yaklaşık bin temsilci ile beraber katıldı. Söz konusu bin temsilci, Türkiye’den 300’e yakın ihracatçı ve ithalatçı şirket ile buluştu. 1,5 milyara yaklaşan nüfusu, yıllık 1 trilyon doları zorlayan ithalat potansiyeliyle dikkati çeken Afrika’dan Ankara’ya gelen firmalarla, sektörel açıdan oldukça kritik iş birliği mutabakatları imzalandı. Afrika Ticaret Merkezleri Kurucusu Utku Bengisu son 20 yıldır Türkiye’nin sanayisinin oldukça geliştiğini aktararak, “Türk firmalarının Afrika’da daha çok bağlantılar kurmasını ve Afrika’ya olan ilgilerinin artmasını sağlıyoruz. Afrika’nın yıllık 1 trilyon dolara yaklaşan bir ithalatı var. Bu ithalat aksına baktığımızda; Çin, Birleşik Arap Emîrlikleri, Hindistan, Güney Afrika ve Avrupa Birliği ülkelerinin çok yoğun pay aldığını görüyoruz. Biz bu insanları Türkiye’ye davet ettik ki, artık masada yeni bir seçenek olarak Türk malları olsun. Afrika nüfusu çok artıyor. Türkiye’nin 300’ü aşkın organize sanayi bölgesi var. Son 20 yılda sanayimizin geldiği nokta tartışılmaz. Çok büyük atılımlar yaptık, yüksek teknoloji ürünleri de üretiyoruz. Bu tecrübemizi de Afrikalılarla paylaşarak onların sanayileşme yolculuğunda da ana katkıyı veren ülke olmak istiyoruz.” açıklamalarında bulundu.

Rusya'dan çıkan firmalar bizim için bir fırsat

Meydana gelen savaş doğrultusunda Rusya’ya art arda uygulanan yaptırımlar, birçok uluslararası markanın ülkeden çekilmesini de beraberinde getirdi. Bu ülkelerin ülkeden çıkmasından doğan boşluk Türkiye için büyük bir fırsat olarak görülüyor. Bu konuda görüşlerini paylaşan İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Gültepe, öncelikli temennilerin savaşın son bulmasını olduğunu belirterek, “Rusya-Ukrayna savaşının hasar tespitini yaptık, Batılı markaların boşluğunu Türkiye dolduracak. Ticaret elbette önemli. Ama biz öncelikle savaşın bir an önce durdurulmasını diliyoruz. Firmalarımızın yanında olmalıyız. Batılı markalar oradan çekildiği için, normalleşmenin başlaması ile birlikte hazır giyim firmalarımıza Rusya’da yeni fırsatların doğacağına inanıyorum. Ortaya çıkan boşluğu Türk markaları dolduracak. 2021’de Rusya’ya, yolcu beraberinde hariç 286 milyon dolar olan hazır giyim ihracatımızı iki üç katına çıkarabiliriz. Bunun için gecikmeden doğru adımları atmamız gerekiyor. Millî paraların kullanılması potansiyeli artıracağı gibi ihracatın da gelişmesine katkı sunacaktır.” şeklinde konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal