Boğulma Nedir? Boğulmalarda İlk Yardım Nasıl Yapılır?

Boğulma vakaları karşısında birçok kişi ne yapması gerektiğini bilmez. En yakınınız ya da sokakta geçerken biri boğulma tehlikesi yaşayabilir. Bu nedenle ilk yardım bilgilerini artırmak gerekir. Peki, Boğulma nedir? Boğulmada ilk yardım nasıl yapılır? yanıtları haberimizde...

19.06.2020-13:31 - (Son Güncelleme: 19.06.2020-13:51) Boğulma Nedir? Boğulmalarda İlk Yardım Nasıl Yapılır?

Gün içinde herhangi bir sağlık sorunu yaşayan kişi ile karşılaşılabileceği gibi ilk yardım hakkında bilgi dağarcığını geliştirmek gerekir. Özellikle boğulma vakaları insanların müdahale edemediği durumların listesinde ilk sırada yerini alıyor.

BOĞULMA NEDİR?

Boğulma, vücuttaki organlara gerekli oranda oksijen gitmemesi sonucu dokularda meydana gelen bozulmadır. Suda boğulma, ses tellerinde şişme ve boğaza yabancı cisim kaçması halinde boğulmalar meydana gelir.

BOĞULMA İLK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Boğulmanın ilk ve en çok rastlanan belirtileri şöyledir: Baş dönmesi ve halsizlik, nefes alırken zorluk yaşama, nabız hızlanması, baygınlık yaşama hali, boyun damarlarında şişlik, dudak ve yüzde renk değişimi (morarma).

BOĞULMA ÖLÜMCÜL BELİRTİLERİ

Boğulmanın bu aşamasındaki belirtileri ise ölümcüldür. İşte ölümcül boğulma belirtileri: Nefes darlığı ve nefes almada güçlük yaşama, bilinç kaybı, dudak, burun ve kulakta renk değişimi (mavimtırak).

BOĞULMADA İLKYARDIM NASIL YAPILIR?

Birçok farklı boğulma nedeniyle birlikte dil boğaza doğru kaçar ve nefes almada güçlük yaşanır. Bu tip boğulma durumlarında boyun ve çene arkaya dik olarak bükülür. O esnada dil öne çekilir ve soluk borusunun yolu açılır.

SUDA BOĞULMADA İLK YARDIM NASIL YAPILIR?

Boğulma olayını yaşayan kişinin karaya çıkarılmasının ardından sırt üstü yatırılarak üzerinde nefes almasını güçleştirecek bütün eşyalar çıkarılır. Suda boğulan kişiye suni teneffüs yapmak gerekir.

BOĞULAN KİŞİYE SUNİ TENEFFÜS NASIL YAPILIR?

Boğulmuş olan kişinin boynu yan tarafa doğru çevrilir ve soluk verme işlemi 5 ya da 6 kere tekrarlanır. Yapılan bu tekrarlamanın ardından kişi yuttuğu suyu çıkarır. Boğulan kişi ağzından suyu dışarı atarken iki elin yardımı ile karın altından hasta yukarı kaldırılır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal