Kişinin yaşadıklarını unutmak, geçici bir süreyle kafasını uyuşturmak, bazen mutlu bir anı kutlamak gibi amaçlarla tüketilen “etanol” adlı içki olan alkol, iradeyi zayıflatırken, kontrol kaybına neden olur ve kişileri uyuşturucu maddeleri bile kullanabilecek hale getirir. Kısacası kötü alışkanlıklar birbirini tetikler.
ALKOL BAĞIMLILIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Alkol bağımlıları başta bu durumu kabul etmezler. Sosyal içici olduklarını, içmeyi sevdiklerini, alkolden zevk aldıklarını ifade ederler. Peki yakınlarınızda böyle bir durum varsa hangi belirtilerle alkol bağımlısı olduğunu anlarsınız?
ALKOL BAĞIMLILIĞININ NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR NELERDİR?
Yüzde 80’i ince bağırsaklardan yüzde 20’si ise bağırsaklardan kana karışan sonra karaciğer gidip buradaki kanla kalbe, akciğerlere ve bronşlara kadar ulaşan alkolün zararları saymakla bitmez. İçildikten 3 dakika içinde beyne ulaşan ve tüm hücreleri etkisi altına alan alkol fazla tüketildiğinde ölüme kadar sürükleyebilir.
Alkol bağımlılığının neden olduğu hastalıkları ise şu şekilde sıralayabiliriz:
ALKOL KANDAN NE KADAR SÜREDE ÇIKAR?
Bazen keyif almak bazen stres atmak için içilen alkolün alındıktan sonra ne kadar sürede vücuttan atılacağı da merak edilenler arasındadır. Uzmanlara göre alkolün vücuttan atılması oldukça uzun sürer. Buna göre, 3 büyük bira 5-6 saatte kandan atılırken, küçük bir rakı 8-9 saatte vücuttan tamamen çıkmış oluyor.