Alkol Bağımlılığı Nedir? Alkol Bağımlılığının Belirtileri Nelerdir?

Her sene 3,5 milyon insan alkole bağlı sebeplerden hayatını kaybediyor. Sadece ülkemizde değil tüm dünyada ölüm ve yaralanmalara, suça eğilime, sağlık problemlerine neden olan alkol, tüm bağımlılıklar gibi başta bu tür hastalara, sonra çevresine büyük zarar veriyor. Peki alkol bağımlılığı belirtileri nelerdir?

19.06.2020-13:25 - (Son Güncelleme: 19.06.2020-13:30) Alkol Bağımlılığı Nedir? Alkol Bağımlılığının Belirtileri Nelerdir?

Kişinin yaşadıklarını unutmak, geçici bir süreyle kafasını uyuşturmak, bazen mutlu bir anı kutlamak gibi amaçlarla tüketilen “etanol” adlı içki olan alkol, iradeyi zayıflatırken, kontrol kaybına neden olur ve kişileri uyuşturucu maddeleri bile kullanabilecek hale getirir. Kısacası kötü alışkanlıklar birbirini tetikler.

ALKOL BAĞIMLILIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Alkol bağımlıları başta bu durumu kabul etmezler. Sosyal içici olduklarını, içmeyi sevdiklerini, alkolden zevk aldıklarını ifade ederler. Peki yakınlarınızda böyle bir durum varsa hangi belirtilerle alkol bağımlısı olduğunu anlarsınız?

  • Kişi alkol miktarını git gide artırıyorsa ve eski aldığı alkolle yaşadığı hissi aynı oranda yaşayamıyorsa,
  • Alkolden uzak durduğunda büyük bir yoksunluk, hem bedensel hem ruhsal sıkıntılar yaşıyorsa,
  • Alkol kullanımından dolayı sosyal hayattan kopma, iş hayatında aksaklıklar yaşama, boş vakitlerini değerlendirme gibi etkinlikleri azaltıyor ya da tamamen bırakıyorsa,
  • Alkolü bırakmak için niyet edip birçok kez bu durumu yenemiyorsa,
  • Vücudunda alkolden dolayı zararları görüp yine de alkolü bırakamıyorsa bir uzmanla görüşüp bu konuda yardım almalıdır.

ALKOL BAĞIMLILIĞININ NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR NELERDİR?

Yüzde 80’i ince bağırsaklardan yüzde 20’si ise bağırsaklardan kana karışan sonra karaciğer gidip buradaki kanla kalbe, akciğerlere ve bronşlara kadar ulaşan alkolün zararları saymakla bitmez. İçildikten 3 dakika içinde beyne ulaşan ve tüm hücreleri etkisi altına alan alkol fazla tüketildiğinde ölüme kadar sürükleyebilir.

Alkol bağımlılığının neden olduğu hastalıkları ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Alkolün ilk geçtiği yerler olan yemek borusu, gırtlak, mide ve pankreasta aşırı tüketimde kansere kadar büyük hastalıklar görülebilir.
  • Aşırı tüketilen alkol uyku düzenini alt üst ettiğinden baş ağrısı ve göz tahribatına neden olur.
  • Beynin işlevlerini bozan alkol doğru kararlar alma, düşünme, hareket etme işlevini zamanla yok eder.
  • Kan dolaşımı rahatsızlıklarını tetikleyen alkol, kalp hastalıklarına neden olur.
  • Vücudumuzdaki en önemli organlarımızdan karaciğere alkol ağır hasar verir.

ALKOL KANDAN NE KADAR SÜREDE ÇIKAR?

Bazen keyif almak bazen stres atmak için içilen alkolün alındıktan sonra ne kadar sürede vücuttan atılacağı da merak edilenler arasındadır.  Uzmanlara göre alkolün vücuttan atılması oldukça uzun sürer. Buna göre, 3 büyük bira 5-6 saatte kandan atılırken, küçük bir rakı 8-9 saatte vücuttan tamamen çıkmış oluyor.

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal