ABD'nin sunduğu karar tasarısı, BMGK'de 14 "evet" oyu alırken, Rusya "çekimser" oy kullandı. Kabul edilen kararda, Mısır, ABD ve Katar tarafından yürütülen diplomatik çabalara vurgu yapıldı ve 31 Mayıs'ta Biden'ın sunduğu 3 aşamalı teklif memnuniyetle karşılandı.
Kararda, İsrail'in Biden'ın teklifini kabul ettiği belirtilirken, Hamas'a da teklifi kabul etme ve uygulama çağrısı yapıldı. Böylelikle, 3 aşamalı teklif uyarınca; hemen ateşkes, kadın, yaşlı ve yaralı esirlerin serbest bırakılması, Filistinli esirlerin takas edilmesi, İsrail güçlerinin Gazze'de nüfus bulunan yerlerden çekilmesi ve insani yardımın artması gibi maddeler yer alıyor.
İlk aşama için müzakerelerin 6 haftadan fazla sürmesi halinde ateşkesin müzakereler bitene kadar devam edeceği belirtilirken, tarafların anlaşma hükümlerine uymasının önemi vurgulandı. BMGK ve BM üyelerinden destek istendi.
Kararda, iki devletli çözüme destek verilirken, Gazze Şeridi ve Batı Şeria'nın Filistin Yönetimi altında birleşmesinin önemine işaret edildi.
Hamas'tan yapılan açıklamada, "BMGK kararında yer alan kalıcı ateşkes, Gazze'den tamamen çekilme, esir takası, Gazze Şeridi'nin yeniden inşası ve yerinden edilenlerin geri dönüşü maddelerinin memnuniyetle karşılandığı" belirtildi. Hamas, bu ilkelerin uygulanmasına ilişkin dolaylı müzakerelere girmek üzere aracılarla işbirliğine hazır olduğunu bildirdi.
ABD'nin müzakerelere açtığı ilk karar tasarısında, Gazze'de "tampon bölge" oluşturulmasına karşı çıkılmıştı. Ancak oylamaya sunulan son metinde, "tampon bölge"ye karşı çıkılan ifadenin çıkarılmış olması dikkati çekti. Biden'ın teklifinin yazılı olarak eklenmemesi ise eleştirildi.
ABD Başkanı Biden, 31 Mayıs'ta Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, İsrail'in Gazze'deki ateşkes ve esirlerle ilgili yeni bir öneride bulunduğunu duyurmuştu. Biden, İsrail'in 3 aşamadan oluşan yeni ateşkes önerisi sunduğunu ve ilk aşamada 6 haftalık ateşkes sürecinde İsrail'in Gazze'deki yerleşim yerlerinden çekilmeyi ve tarafların elindeki esirlerin bir bölümünün serbest bırakılmasını öngördüğünü belirtmişti.
Bu ateşkes kararı, Gazze'deki insani krizin hafifletilmesi ve kalıcı barış sürecine geçiş için önemli bir adım olarak görülüyor. Tarafların, anlaşmanın tüm hükümlerine uyması ve sürecin başarılı bir şekilde yönetilmesi, bölgedeki uzun vadeli barış ve istikrar için büyük önem taşıyor.