Bluey Çizgi filmiyle LGBT tartışması: Türk çocukları da hedefte mi?

İstanbul - Çocuklara yönelik olarak üretilen çizgi filmlerde, son zamanlarda LGBT temalarının nasıl işlendiği tartışmalara neden oluyor. Özellikle Türkiye'de de yayınlanan Bluey adlı çizgi filmde LGBT temaları öne çıkarken, bu durum sosyal medyada büyük tepkilere yol açtı.

17.04.2024-15:18 - (Son Güncelleme: 17.04.2024-15:33) Bluey Çizgi filmiyle LGBT tartışması: Türk çocukları da hedefte mi?

Bluey'in "The Sign" adlı üçüncü sezon final bölümünde, karakterlerden birinin iki kadından oluşan ebeveynlere sahip olduğu belirtildi. Bu durumun yanı sıra, çizgi filmde ilk kez bir LGBT karakterin tanıtıldığı da gözlendi. 

Çizgi filmdeki diğer dikkat çeken detaylar arasında, kadın ve erkek karakterlerin göz renklerinin farklı olması ve çocuk karakterlerin tek göz rengine sahip olması yer alıyor. Bu tasarımın, "cinsiyetsiz çocuk" anlayışını desteklediği yorumları yapıldı.

28 dakikalık bir bölümde Pretzel adlı karakterin iki "annesi" olduğundan bahsedilmesi ise, yeni sezonda LGBT mesajlarının daha da yoğunlaşacağı şeklinde yorumlandı. Ayrıca, Jack ve Jasper isimli diğer karakterlerin annesinin de LGBT olduğunu fark eden sosyal medya kullanıcıları, bu konudaki tepkilerini dile getirdi.


"The Sign" bölümü gündem oldu

Sosyal medyada Bluey'in "The Sign" bölümü büyük bir gündem haline geldi. Bir kullanıcı, çizgi filmdeki karakterlerin tasarımına dikkat çekerek, kadın ve erkek karakterlerin gözbebeklerinin farklı tasarlandığını ve bu kuralın yetişkin karakterler için geçerli olduğunu öne sürdü.

Bu gelişmelerin ardından İstanbul Valiliği, işletme sahibi A.K. ve mesul müdür A.G. ile yabancı uyruklu çalışan Y.J. hakkında "Türk Milletini, Cumhuriyeti, Devletin Kurum ve Organlarını Aşağılama" suçundan adli işlem başlattı. Ayrıca, işletme içerisinde oturum izinleri olmadığı ve sigortasız çalıştıkları tespit edilen M.I., A.R., H.M.Y.A. isimli yabancı uyrukluların da sınır dışı işlemlerine başlandı ve işletmenin "Turizm İşletme Belgesi" iptal edildi.

Türkiye'de ve dünyada milyonlarca çocuğun izlediği Bluey, açıkça LGBT ile ilgili bilinçaltı kodlaması yaparken, cinsiyetsiz bir dünyanın güzellemesini de yapıyor. Bu durum, hem ailelerin hem de uzmanların dikkatini çekiyor ve çocukların eğitimine dair tartışmalara neden oluyor.


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal