Bitki Çaylarının Faydaları Nelerdir?

Bitki çayları günlük hayatımızda önemli bir yere sahip. Peki, hangi bitki çayının neye iyi geldiğini biliyor muydunuz? Yararları ve yan etkileri bağlamında ne kadar bilgiye sahibiz? Hangi bitki çayının ne için tüketilmesi gerektiğini sizler için derledik...

18.02.2021-11:03 - (Son Güncelleme: 18.02.2021-11:03) Bitki Çaylarının Faydaları Nelerdir?

Faydaları olduğu gibi, kullanım sıklığına bağlı olarak zararları da mevcut. Bitki çaylarının aşırı tüketimi sağlığı olumsuz etkiliye bilir. Faydalarını da kullanım miktarları belirliyor.  

Kış aylarında sağlığın korunmasında ve ayrıca kilo kontrolünde bedensel ve psikolojik destek gördüğümüz bitki türlerine, kullanım amaçları ve faydalarıyla birlikte sizler için bu yazımızda ele aldık...

ADAÇAYI 

Yumuşak içime sahip olan ve strese karşı çok iyi gelerek vücuda sakinlik katmaya yardımcı olan adaçayı, doğal bir antioksidan içerir. Vücudunuzda yer alan  zararlı toksinlerin dışarı çıkarılmasına yardımcı olur. Karaciğeri temizler ve safra kesesini çok iyi çalıştırır. Ayrıca gargara suyu olarak kullanıldığı zamanda boğaz ağrılarına çok iyi gelir. Ancak hamile ve çocuklarda kullanımı önerilmemektedir. Çünkü tansiyon artırıcı özelliği olduğundan kalp hastaları dikkatli tüketmelidir. Eğer adaçayı tüketmemesi gereken grupta değilseniz, günde iki-üç fincan tüketmeniz uygundur

ZENCEFİL ÇAYI 

Soğuk algınlığına ve mide, bağırsak rahatsızlıklarının yanı sıra diyabet hastalığına da  oldukça iyi etkileri bulunmaktadır. Fakat zencefil safra salgısını arttırdığı için safra kesesiyle ilgili rahatsızlığı olanların, bu çayı uzman kontrolünde tüketmesi gerekir. Hamilelikte bulantı ve kusmayı önlediği için de kullanılan zencefilin, 1 gr’ın üzerinde alınması adet söktürücü etkisi nedeniyle düşük riski oluşturabildiği için  bir uzmana danışılmalı ve güvenli doz aralığında zencefil kullanılması uygundur.

SİNAMEKİ ÇAYI 

Özellikle kabızlık durumlarında  sıklıkla kullanılmaktadır. Ayrıca Zayıflamak için de tercih edilen sinameki çayını, üç haftadan fazla tükettiğinizde bağırsaklarda kronik tembelliğe, kalıcı hasara hatta uzun vadede tümörlere bile neden olabilmekte. Crohn hastalığı, ülseratif kolit, apandisit, mide iltihabı ve hemoroid olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır; kalp hastalığı olan kişiler ise kontrollü tüketmelidir. Aynı zamanda sinameki ilaçlarla etkileşime girebilen bir bitki olduğundan, sürekli kullanılan ilaç varsa doktora danışılarak tüketilmesi önerilir.

MATE ÇAYI 

İçeriğinde kafein barındıran mate çayı metabolizmayı oldukça hızlandırır. Dolayısıyla zayıflama üzerinde de etkileri vardır. İdrar söktürücü etkisi de bulunan mate çayı, terlemeye ve ödem atmaya yardımcıdır. Ancak kalp damar hastalıklarına  ve yüksek tansiyona sahip kişilerin kullanması önerilmeyen bir bitki çayıdır türüdür.  Kullanım miktarı günde iki fincanın üzerinde olmaması tavsiye edilir.

BEYAZ ÇAY 

Çok az işlem görmüş ve antioksidan içeriği çok yüksek olan bitki çayıdır. Son senelerde özellikle kilo problemlerinde tüketilmeye başlanan beyaz çay; sindirimi kolaylaştırır, cilde esneklik verir, cildin yaşlanmasını geciktirir, iyi kolesterolü yükseltip kötü kolesterolü düşürür, hafızayı kuvvetlendirir ve vücutta yağ depolanmasını baskılar. Günlük içeceğiniz iki fincan beyaz çayla yağ depolanmasını azaltabilirsiniz. Fakat beyaz çay az miktarda da olsa kafein içerir ve aşırı tüketilmesi sonucunda çarpıntı ve uykusuzluk gibi yan etkilere neden olabilir. Bu nedenle tansiyon hastalarının, gebe veya emziren kadınların uzak durması gerekmektedir.

KEKİK ÇAYI 

Öksürük, hazımsızlık, boğaz ağrısı, soğuk algınlığı, stres, romatizma ve baş ağrısı gibi birçok rahatsızlığa fayda sağlıyor. Fakat tansiyonu düşürücü etkisinden dolayı kekik çayı, sanılanın aksine olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Bu nedenle yüksek tansiyonu olan ve ilaç kullanan kişiler, bu çayı uzman kontrolünde ve ilaç içtikten iki saat sonra tüketebilirler.

YEŞİL ÇAY 

Güçlü bir antioksidan olup kansere karşı korur, bağışıklık sistemini destekler, kan şekerini dengeler, kolesterol seviyesini düşürür, fazla ödemin atılmasına yardım eder, hatta yaşlanmayı bile geciktirir. Saymakla bitmeyen faydalarının yanında içeriğindeki epigallokateşin gallat sayesinde metabolik hızı arttırır. Bu nedenle sıklıkla zayıflama amaçlı tercih edilmektedir. Mucizevi özelliklerinden yararlanmak için günde en az iki fincan yeşil çay ile ara öğünlerinize sağlık katabilirsiniz. Ancak içerisinde kafein bulunduğundan hipertansiyonu olan kişiler yeşil çayı günlük bir-iki fincandan fazla tüketmemelidir.

PAPATYA ÇAYI 

Halk arasında genellikle rahatlatma ve uyku problemlerindeki olumlu etkileriyle bilinen bitki çayıdır. Papatya çayı; adet dönemi kasılmalarına, stres ve kaygıya, romatizma rahatsızlıklarına, cilt ve deri problemlerine, alerjik durumlara, bağırsak sorunlarına, diş eti rahatsızlıklarına iyi gelir. Aynı zamanda bağışıklık sisteminin güçlenmesine de yardımcı olur. Fakat sinir sistemi üzerinde ciddi etkileri olduğu için epilepsi hastalarının kullanması önerilmez. Geçmişinde hormon dengesizliği bulunan kadınların da tüketmeden önce doktora danışmaları gerekir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal